GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. april 2002.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

Nelogični odgovori svedoka

HAG - Slobodan Milošević je u nastavku unakrsnog ispitivanja Ričarda Čanglinskog pred Haškim tribunalom juče nastojao da utvrdi da li mu je jedan oficir VJ zaista pokazao mapu sa planovima dejstava jugoslovenskih snaga protiv OVK uz tvrdnju da će posle toga s Kosova biti proterani Albanci i objašnjenje da će time uštedeti posao NATO-u.

Odgovori svedoka bili su nelogični, a na Miloševićeva uporna insistiranja da pojasni mapu i detalje razgovora sa oficirom reagovao je sudija Ričard Mej. Posle dužeg ispitivanja i dobijanja nemuštih odgovora, Milošević je konstatovao da je reč o iznošenju laži i obratio se veću sa zahtevom da potpukovnik koji je dao mape dođe u sudnicu kao zaštićeni svedok.

OVK imala policiju

Vešto postavljajući pitanja, Tapušković je od svedoka dobio dva značajna odgovora. Prvi je da je OVK, koju je i sam svedok nazvao terorističkom, imala svoje policijske jedinice na terenu. Drugi je da su članovi KVM utvrdili da je OVK imala oko 10.000 uniformisanih i naoružanih pripadnika i da su stalno pristizali novi ljudi, kao i da su municija i naoružanje, među kojima je bilo i najmodernije američko, doturani tajnim kanalima preko granice.

- Svedok je izneo izmišljotinu i bacio ljagu na oficira VJ. Treba da dođe ovde i skine ljagu sa imena - zahtevao je Milošević koji je juče izgubio dosta vremena objašnjavajući i na momente se prepirući sa svedokom. Ipak, uspeo je da dovede u sumnju izjave Čanglinskog da su pripadnici srpskih snaga bezbednosti pucali na članove Kosovske verifikacione misije.

Došlo se i do odgovora na kojima je Milošević insistirao: da je Jugoslavija bila u stanju neposredne ratne opasnosti, te da KVM nije imala detalje o operacijama VJ, uz priznanje svedoka da je SRJ imala jednu od najbolje obučenih armija u Evropi. Tema ispitivanja bili su i napadi OVK na VJ, policiju i civile. Svedok je uglavnom odgovarao da mu nisu poznati zločini Albanaca poput onih počinjenih u Glođanu i na Radonjićkom jezeru.

Najbolji tokom jučerašnjeg dana suđenja bio je prijatelj suda Branislav Tapušković koji je dobro preznojio svedoka nastojeći da dobije odgovor na pitanje. Za svega petnaest minuta ispitivanja Tapušković je sasvim dotukao svedoka, citirajući njegove izjave date Tužilaštvu i izveštaje koje je potpisivao dok je bio član KVM, da su mape koje su imali verifikatori korišćeni u vreme NATO ofanzive, te da su između ostalog rukovodstvo OVK i Oebsa bili zabrinuti što OVK gubi kontrolu nad teritorijom koju drži.

LJ. S.

 

17. Apr 2002 23:50 (GMT+01:00)

Suroi svedok

Albanski publicista i izdavač iz Prištine Veton Suroi pojaviće se narednih dana kao svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću.
Prema dobro obaveštenim izvorima u Prištini, Suroi se već nalazi u Hagu, saznaje Beta.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

U Crnoj Gori se i dalje lome koplja oko Vujanovićeve ostavke

17:35h

Danas sednica saveznog parlamenta

17:40h

Pavković: Ne znam da je Hag odustao od optužnice

17:50h

Nastavljeno suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu

18:00h

Sudsko veće odobrilo zahtev prijatelja suda, Tomanović i Ognjanović zvanični pomoćnici

18:10h

Čović posle razgovora sa Štajnerom poručio: Samo mudro i složno do cilja

18:15h

Savezna vlada pozvala optužene pred Haškim tribunalom: Tri dana za predaju

18:25h

Posle odluke o održavanju republičkih izbora za dve godine: Sigurni samo savezni izbori

18:35h

Analitičar Dušan Pavlović o najavi izbora za 2004. godinu

18:45h

Formirana stručna komisija za nacrt budućeg zakona: Tajne službe od juna pod kontrolom?

18:55h

Branislav Todić pojašnjava: Dobrovoljci idu direktno u Hag

19:10h

Del Ponte pred dolazak u Beograd: Biće reči o Mladiću

19:20h

Žoris: Nismo odustali od optužnica

23:15h

Havijer Solana za brži povratak izbeglica

23:30h

Stranke o pozivu Savezne vlade: SPS protiv, DS i DSS - za

      


FastCounter by LinkExchange