GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 18. april 2002.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Dr Boris Stajkovac o sto dana kampanje za Dečiju kliniku u Tiršovoj

Slab odziv pevača, glumaca, političara

Za 33 dana sakupljeno blizu 30.500.000 dinara. Japanska ambasada dala 4,8 miliona dinara, a finska 10 hiljada evra

BEOGRAD - Ne krijući optimizam da će do kraja kampanje "Sto dana za dečiju kliniku" uspeti da prikupi predviđenih tri i po do četiri miliona evra, dr Boris Stajkovac predsednik Upravnog odbora ove dečije ustanove kaže da je do juče prikupljeno 30.497.168,58 dinara.

- Istina je da je to tek šestina planiranog novca, veli dr Stajkovac, ali ne treba zaboraviti da je ovo 33. dan od početka kampanje i da se ona tek zahuktava. Do sada na spisku imamo 537 donatora od kojih je pet iz dijaspore. Najveću donaciju do sada realizovala je "Karić fondacija", u iznosu od 15 miliona dinara, s kojom će se obnoviti stara i ruinirana fasada klinike.

Tu je i japanska ambasada sa uplaćenih 4,8 miliona dinara, finska ambasada sa 10 hiljada evra, a obećanje austrijske ambasade je da će u maju dovesti jednu od najvećih operskih zvezda, sa čijeg koncerta će sav prihod otići Dečijoj klinici u Tiršovoj. Tu je i Lin Montgomeri, supruga američkog ambasadora koja priprema novac za rekonstrukciju Odeljenja za opekotine.

No, to je priča o onome što se očekuje. Što se tiče urađenog naš sagovornik iznosi podatak da je do sada različite iznose na žiro-račun klinike uplatilo, ili namenski kupilo određene potrepštine 188 firmi, 15 građevinskih preduzeća, četiri farmaceutske kuće, četiri okruga (Mačvanski, Pčinjski, Rasinski, Podunavski), 15 škola, dva fakulteta...

Primera radi, Republičko ministarstvo za trgovinu, turizam i usluge izdvojilo je robu za potrebe klinike vrednu 450 hiljada dinara, dok se od žutih majica, koje su poklon "Večernjih novosti" očekuje 125 hiljada evra.

Na pitanje, ima li donatora koji žele da ostanu anonimni, potvrđujući, dr Stajkovac kaže:
- Imamo darodavca koji je izdvojio 1500 evra za hirurške konce, ali ne želi da se zna njegovo ime. Takav primer je i firma koja nam je nabavila neophodan nameštaj vredan sto hiljada dinara.

Sudeći po podužem spisku, najmanje su se odazvali pevači, glumci i političari. Sem pismene podrške predsednika Republičke vlade i njegovih saradnika, konkretnih donacija, makar za sada, nema. Nema konkretne podrške ni po stranačkom pripadništvu, osim poslanika DSS koji su se odrekli jedne svoje dnevnice, a to je iznos od 24 hiljade dinara. Drugi, eto, ni to nisu uradili.

Ni naše velike estradne zvezde još se nisu setile da koji dinar daju za bolesnu decu. A bogami, po kazivanju dr Stajkovca, ni sportisti se nisu proslavili. Na početku kampanje veliku podršku dao je Mateja Kežman, ali do sada ničeg konkretnog ni od tog fudbalskog asa nema. Možda bi ipak trebalo da se ugledaju na primer malog fudbalskog kluba "Rušanj", koji je, stoji zabeleženo, izdvojio skromnu svotu, onoliko koliko imaju, ali je eto izdvojio. No, o tom potom. Vremena još ima za sve istinski humane ljude u zemlji i svetu.

Dr Boris Stajkovac se nada da će tokom ove kampanje uspeti da se nađe i donator (obećanje postoji), koji će ovoj dečijoj klinici pokloniti magnetnu rezonancu, tako da bolesna deca ubuduće neće morati, bez obzira na finansijsko stanje porodice, da izdvajaju po 175 evra za pregled, kako se to čini sada.

Čija je magnetna rezonanca

- Magnetna rezonanca, koja košta 700 hiljada evra, nam je obećana, i ja verujem da će i ona u sklopu ove kampanje stići na kliniku. A postojeća ionako nije naša niti mi uzimamo novac od naplate pregleda dece. To čini "Leneks", odnosno "Mobeks", privatna firma, vlasništvo Momčila Filipovića, koji se prilikom sklapanja ugovora pre sedam godina sa "Simensom", obavezao da će za potrebe Univerzitetske klinike platiti magnetnu rezonancu. Pošto magnetna rezonanca nije u celosti isplaćena, "Mobeks" na ovaj način pokušava da mašinu otplati, kaže Stajkovac.
U "Simensu" takođe kažu da nemaju nikakve veze sa praksom naplate pregleda na magnetnoj rezonanci, koja je njihov proizvod. Kada je 20. januara 1995. godine potpisan ugovor, dogovoreno je da se 2,1 milion maraka, koliko je magnetna rezonanca koštala, otplati u jednakim ratama za sledećih pet godina. U dečju kliniku magnetna rezonanca je stigla sredinom septembra iste godine, odnosno kada je plaćen avans od 20 odsto. Međutim, pošto prostor za nju nije bio obezbeđen, stajala je neraspakovana narednih 15 meseci, a onda je trebalo zameniti osetljive delove koji su propali jer je magnetna rezonanca držana na neuslovnom mestu. I to je učinjeno o trošku proizvođača. No, iako se kupac "Mobeks"- "Leneks" ugovorom obavezao da će platiti još 40 odsto vrednosti magnetne rezonance, a za preostalih 40 odsto proizvođaču su tada dali Momčilo Filipović i direktor dr Dušan Šćepanović "džentlmensku reč", realizacija posla nije obavljena u celosti.
Po onome što pokazuju papiri, "Simensu" je za magnetnu rezonancu plaćeno 1,6 miliona maraka, dok je preostali dug 721 hiljada maraka, bez kamate, koju je "Simens" spreman da oprosti u iznosu od 300 hiljada maraka.


Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

18:12h

Dr Boris Stajkovac o sto dana kampanje za Dečiju kliniku u Tiršovoj

18:24h

Zbog uvrede Saveznog ustavnog suda SRS kažnjen s 15.000 dinara

18:37h

U skladu s novim odnosima Srbije i Crne Gore carina u Pljevljima

18:51h

Premijer u Frankfurtu umesto honorara tražio medicinske aparate

19:04h

Sindikati EPS-a optužuju bivše rukovodioce

19:13h

Iako su se DSS i SRS tome protivili, dekana ipak bira savet fakulteta

19:26h

Ljudska nepažnja izazvala grubu grešku u "Galenici"

19:32h

"Nezavisnost" poziva prosvetare na štrajk

19:45h

Priznanje ruskim spasiocima

19:53h

U Novom Sadu akcija "Nije svaki Srbin zločinac"

      


FastCounter by LinkExchange