[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

"Glas" istražuje: Da li sportisti vode ljubav pre takmičenja

I sport je seks

Tumbaković: Ako uspeju da između treninga nešto privedu, onda se zabrinem. Luis: Ništa pre meča s Tajsonom. Milošević: Ne pada mi na pamet da im držim sveću

Seks & sport. Za nekoga je seks sport, za druge je sport - seks. Za one treće obe delatnosti održavaju ljudsku rasu zdravom. Gde je mesto sportista u seksu. Jer, oko sporta i glavnih aktera, što zbog imidža, što zbog popularnosti, pa, onako uzgred, i love, muva se mnogo lepih devojaka. Mada i oko zgodnih sportistkinja ima mnogo leptira. Odgovor pokušavaju da daju mnoge učene glave, pre svega da li sportisti moraju da apstiniraju pred velika takmičenja.

Umesto samih sportista i lekara, odgovor daju obično treneri. Oni mahom zabranjuju svojim pulenima upražnjavanje određenih pokreta u krevetu (udvoje) uoči velikih utakmica.

U poslednje vreme pojavila su se dva oprečna mišljenja samih sportista. Dejvid Kultard, vozač formule 1 istakao je da neposredno pred trku ima seksualne odnose i da ga to rastereti u toj meri da bolje vozi bolid. Nasuprot njemu Lenoks Luis, koji će u junu izaći na megdan Majku Tajsonu, reče da od sada, pa do meča "no seks". Opa! Tajson se ne izjašnjava. "Gvozdeni" samo odabere damu, nežno joj lupi dva - tri šamara, uzme šta je naumio i ode. On da pita trenera za dozvolu. Posle mu zapreti tucanje, ali kamena u nekom od zatvora diljem SAD, ali baš će o tome da razmišlja kad mu dođe kiselo.

NBA orgije

Medžik Džonson je prekinuo sjajnu košarkašku karijeru jer je HIV pozitivan. Dobio je neizlečivu bolest zbog promiskuiteta. Na čestim gostovanjima, a u NBA se utakmice igraju u proseku svaka dva, tri dana, košarkaši, kao veoma popularni u SAD, imali su na raspolaganju lepotice za uživanje gde god su se našli. Seks je bio skoro pod obavezno. Sada se dosta toga izmenilo. Upotrebljavaju se kondomi.

Pristup ovom problemu je zaista "šaren". Neki stručnjaci su apriori protiv seksa, drugi, naprotiv, smatraju da on pospešuje organizam, rasterećuje psihu, pomaže da se ostvare bolji rezultati. Primera za i protiv ima napretek. Holanđani i Nemci su prvi uveli praksu da na svetska i evropska prvenstva povedu supruge, verenice i devojke fudbalera. Doduše, nisu dame smeštene u istom hotelu, ali, kako je fudbalerima sve programirano, treninzi, odmor, klopa, spavanje, tako i seks ulazi u isti paket. "Panceri" i "lale" pokazaše koliko je takva praksa delotvorna. Francuzi, za razliku od potonjih, su za vreme takmičenja vezali mašnicu i postali evropski i svetski prvaci.

Javna je tajna da su treneri ruskih atletičarki naterali sve svoje takmičarke da neposredno pred Barselonu ostanu u drugom stanju. Svojevrstan doping naučno nije dobio svoje opravdanje jer, niti su sve Ruskinje osvajale medalje, niti je njihov učinak bio lošiji od prethodnih OI.

Na OI u Sidneju, zapravo po okončanju, pukla je priča da je bilo slatkog života u našoj atletskoj ekipi. Ćuj ba, sladak život. Bio je to dozvoljeni doping. Osvojismo izvanredna 48. 52. i 63. mesta. Ko zna kako bi prošli da nije bilo, ovaj, dopinga?

Trener Partizana Ljubiša Tumbaković, na pitanje seks & sport kaže:- Pa nisam im ja mama, pa da brinem šta ko radi. Na pripremama, ako nekog uhvatim posle 22 časa da nije u krevetu, ali solo, znaju se sankcije. Ako uspeju da između treninga nešto privedu, onda se zabrinem: da li to znači da su pripreme slabog intenziteta. Mada..., možda su toliko fizički spremni da mogu i na to da misle.

Jedan od onih naših sportista koji mami uzdahe lepšeg pola je i fudbaler Partizana Vladimir Ivić. Na pitanje o problemu Kultard - Luis ima svoje mišljenje.
- To je individualna stvar. Zaista nemam neko određeno mišljenje, jer nisam bio u situaciji da sebe testiram. Odgovor na takvo pitanje mogao bi da se da samo u slučaju velikog ponavljanja, a niko od sportista nema vremena za takve studije.

Još jedan mladi sportista, omiljen kod lepšeg pola, je Petar Kapisoda, rukometaš Lovćena. Maneken u slobodnom vremenu i - srcelomac.
- Moje lično iskustvo kaže da dan pre utakmica seks pomaže. Rastereti i um i telo. Mi smo sa našim trenerom izgradili jedan odnos pun poverenja, pa ni ne idemo u karantin. Ipak, sve je to individualno. Naravno, čuo sam i ja da postoje razne studije na tu temu, ali se one, bar za sada, prihvataju sa rezervom.

Petrov trener Pero Milošević se nije libio da prokomentariše ovo pitanje.
- Ja zaista ne znam šta moji rukometaši rade noću. Moraju u krevet do 24 časa noć pre meča, i to je sve. Meni zaista ne pada na pamet da nekome držim sveću. Profesionalci su i znaju šta im valja činiti.

Za razliku od Tumbakovića i Miloševića (Pere), trener košarkaša Crvene zvezde Miroslav Muta Nikolić o toj temi nije želeo da priča.
- Nemojte me pitati to... Da je o košarci - u redu, ovako. Ne, ne. Zaista ne bih o tome.

A košarkaši su jedna od traženijih "seks marki" kod lepšeg pola. A i košarka ima nekih dodirnih tačaka sa seksom. Ima faula u napadu, tri sekunde, napad 25 sekundi - i više, ubacivanja sa strane, slobodna bacanja, dva poena, tri, tehnička...

U ovoj priči namerno nismo ništa pitali sportistkinje. Malo je nezgodno. Dame su to. Ne sumnjamo da bi i one imale što-šta da kažu na tu temu. Uostalom, ako se neprestano bore za ravnopravnost, i izborile su se, onda bi i na tu tabu temu mogle da ravnopravno učestvuju. No, teško da bismo našli pravu sagovornicu, pa smo zato odustali. Ili...

Siniša Stojanović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:12h

Ulazak Zemuna u porodicu "Rotari gradova mira": Srpski Kan?

16:37h

Reporter "Glasa" u Holandiji, između suđenja i običnog života

17:03h

Otmice postale najunosniji biznis srpskih kriminalaca

17:29h

"Glas" istražuje: Da li sportisti vode ljubav pre takmičenja?

 

 


     


FastCounter by LinkExchange