[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Otmice su postale najunosniji biznis srpskih kriminalaca

Mafija "teža" 8 miliona evra

Srpskoj policiji za rad na rasvetljavanju otmica nedostaje logistika Interpola, savremena tehnika koja se koristi u evropskim zemljama, kao i obučenost za poslove otkrivanja otmičara

Policija otmicu Milije Babovića, suvlasnika "Verano motorsa", tretira kao "protivpravno lišavanje slobode", jer se otmičari nisu javili da saopšte uslove za njegovo oslobađanje. Otmica je po zakonu imovinski delikt koji je uslovljen postavljanjem zahteva za isplatu.

Nejavljanje kidnapera otvara mogućnost da se u slučaju Babovića ne radi o klasičnoj otmici. Dosadašnjom istragom nisu utvrđeni motivi, niti ko stoji iza njegovog kidnapovanja 24. marta u Južnom bulevaru ispred hale "Balon" na Vračaru - saznaje "Glas"iz izvora bliskih beogradskoj policiji.

Srpskoj policiji za rad na rasvetljavanju otmica nedostaje logistika Interpola, savremena tehnika koja se koristi u evropskim zemljama, kao i obučenost za poslove otkrivanja, praćenja i savladavanje otmičara, smatraju kriminolozi.

Otmica je postala najunosniji posao srpskih kriminalaca, jer se na taj način najbrže dolazi do velikih para. Napadom države na organizovani kriminal, otmice i iznude postale su najprofitabilniji posao podzemlja, navode kriminolozi.

Foto

I porodice žrtve: porodica Živojinović

Za razliku od ranijih vremena, kada su uglavnom bile zastupljene "dužničke otmice"koje su lako rešavane, u poslednje dve godine policija se suočila sa 67 otmica, dok je u ovoj godini prijavljeno osam otmica.

Otmica počinje "tipovanjem žrtve", praćenjem i upoznavanjem sa njenim navikama, a zatim sledi odabir automobila, lokacije otmice i mesta gde će žrtva biti držana do isplate otkupa.

U otmici učestvuje najmanje troje ljudi, a podrazumeva se i da profesionalni kidnaperi imaju vezu u policiji koja ih obaveštava o akcijama suprotne strane. Otmičari se porodici javljaju u narednih 48 sati da saopšte zahteve. Cena otkupa je stvar slobodne procene i zavisi od platežne moći otetog. Ipak, i tu ima dosta cenkanja, pa su početne cifre znatno veće od krajnjih. U 75 otmica izvršenih u Srbiji u poslednje tri godine, za otkup je traženo 17,5 miliona evra, a naplaćeno 8 miliona. "

Za otkup Dušana Krstovića, iz Podgorice, koji je otet u noći između 18. i 19. marta prošle godine ispred motela "Džet set" u Novom Sadu, kidnaperi su tražili tri i po miliona maraka.

Za kidnapovanog Bojana Matijevića, sina vlasnika lanca mesara Petra Matijevića, otmičari su tražili tri miliona maraka da bi pristali na otkup od 980.000 DM isplaćenog u Albaniji.

Foto

Milija Babović, suvlasnik "Verano motorsa"

Po visini otkupa, "najbolje" su prošli otmičari Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta " holdinga koji je kidnapovan 9. aprila 2001. godine na Novom Beogradu. Za oslobađanje Miškovića, kako se tvrdilo, plaćeno je čak sedam miliona maraka.

Otmičari su, po pravilu, odlično naoružani i uglavnom koriste automatske pištolje i puške. Ugrožene porodice ne žele da sarađuju sa policijom, što otmičarima olakšava posao.

Porodica Ljiljane Tošić-Jovanović, ćerke poznatog beogradskog pekara, otete u septembru prošle godine, izbegavala je kontakt sa policijom. Slobodan Boba Živojinović i Lepa Brena obratili su se javnosti tek kad je završena primopredaja otkupa za njihovog sina Stefana.

Primopredaja novca je najkritičnija faza otmice, jer se tu uključuje policija koja, bez obzira na stav porodice, radi svoj posao. U momentu primopredaje policija može odmah da uhapsi onog ko preuzima novac i da od njega zatim izvuče informacije o saučesnicima i mestu gde se nalazi žrtva. Zbog "neugrožavanja života otetog" policija se uglavnom uključuje tek kada se preda novac za otkup. U rešavanju otmice Slavke Penezić, kidnapovane 10. marta učestvovao je njen suprug Milun, vlasnik firme "Daneks" iz Užica, koji je policiji dao da popiše serijske brojeve novčanica koje su zatim nađene kod kidnapera.

Kriminolozi ističu da je za prevenciju otmica najbitnije pooštravanje sudskih kazni. Izmenama Zakona o krivičnom postupku maksimalna kazna je sa sedam godina zatvora povećana na deset, dok pravnici traže povećanje na četrdeset godina. Sadašnjom zakonskom odredbom predviđeno je i da otmičar može biti oslobođen kazne ako dobrovoljno pusti žrtvu a ne naplati otmicu.

Hronologija otmica

9. novembra 2000. godine otet je u Bijeljini Velimir Mandić, brat poznatog srpsko-bosanskog biznismena Momčila Mandića. Federalna policija BiH oslobodila je Velimira Mandića i pohapsila kidnapere, koji su za oslobađanje najpre tražili tri miliona maraka, da bi pristali na pola miliona.
23. novembra 2000. godine otet je Stefan Živojinović, sin Brene i Bobe Živojinovića. Oslobođen je pošto je plaćen otkup od dva i po miliona maraka.
11. decembra 2000. godine u Kruševcu otet je Milija Milosavljević, vlasnik TV IN i benzinske pumpe. Za otkup je traženo dva miliona maraka, ali je Milija, iako ranjen, uspeo da pobegne kidnaperima koji su kasnije, većinom, pohapšeni.
19. januara 2001. godine otet je bračni par Jelena i Bojan Rodić, suvlasnici kompanije "Rodić MB" iz Kule. Za njihovo oslobađanje je navodno plaćeno 200.000 maraka. Otmičari su kasnije uhapšeni.
9. aprila 2001. godine na Novom Beogradu je kindapovan Miroslav Mišković, vlasnik "Delta" holdinga. Odvezen je "audijem A6" sa zatamnjenim staklima i pušten dvadesetak sati kasnije pošto je plaćen otkup. Predstavnici vlasti tvrdili su da su otmičari pohapšeni, ali niko još nije osuđen.
19. aprila 2001. godine otet je Bojan Matijević. Oslobođen je na crnogorsko-albanskoj granici pošto je plaćen otkup od 980.000 maraka. Među otmičarima, koji su kasnije uhapšeni, bili su i bivši pripadnici srpske i crnogorske policije i Vojske Jugoslavije.
13. septembra 2001. godine u Beogradu je oteta Ljiljana Tošić-Jovanović, ćerka poznatog Ace Pekara (Aleksandra Tošića). Trojica napadača, od kojih dvojica u policijskim uniformama, uvukla su je u zeleni BMW Ljiljana je puštena tri dana kasnije.
21. decembra 2001. u Mladenovcu je oteta Tamara Damnjanović, unuka vlasnika PP "Damnjanović". Policija je za njeno oslobađanje imala pomoć kolega iz Austrije i Bavarske. Otmičari su Tamaru pustili posle nekoliko dana bez plaćenog otkupa i za sada niko nije uhapšen.
10. marta 2002. godine u Beogradu je oteta Slavka Penezić. Oslobođena je kada je isplaćen otkup od 100.000 švajcarskih franaka. Uhapšena su trojica od četvorice otmičara kod kojih je nađena polovina otkupnine.


Tamara Marković-Subota


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:12h

Ulazak Zemuna u porodicu "Rotari gradova mira": Srpski Kan?

16:37h

Reporter "Glasa" u Holandiji, između suđenja i običnog života

17:03h

Otmice postale najunosniji biznis srpskih kriminalaca

17:29h

"Glas" istražuje: Da li sportisti vode ljubav pre takmičenja?

 

 


     


FastCounter by LinkExchange