[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 14. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Predsednik DSS-a do kraja godine očekuje i vanredne izbore u Srbiji

Koštunica traži,DOS neće izbore

Vladan Batić: Parlamentarni izbori tek 2004. godine. Velimir Ilić: Premijer suočen s ucenama. Slobodan Orlić: Vlada ima stabilnu većinu

BEOGRAD - Do kraja godine u Jugoslaviji će biti serija izbora. Bar se tako nada Vojislav Koštunica, predsednik SRJ i lider DSS-a. Ova stranka je u više navrata tražila vanredne republičke izbore. Koštunica dodaje da raspored snaga u Skupštini Srbije ne odražava "političku realnost". Premijer Zoran Đinđić ranije je odgovarao da ima 131 glas podrške, pa njegovi ministri nemaju razlog za brigu.

Protivnici vanrednog glasanja komentarisali su da bi Đinđićeva vlada, koja ima takvu podršku, ušla u Ginisovu knjigu rekorda ako bi pristala na vanredne izbore.
- Biće parlamentarnih izbora u Srbiji, ali tek 2004. godine. Sada to, čak ni tehnički nije moguće. Skupština najpre treba da donese ustavnu povelju, ako ona ikada bude napisana. Zatim slede savezni izbori, a tek za godinu dana mogla bi da počne priča o republičkim izborima. Izjava Koštunice je izraz njegove želje zbog pozicije DSS-a. Ali, za to su sami krivi - kaže Vladan Batić, republički ministar pravde i lider DHSS-a, napominjući da Vlada i dalje može da računa na stabilnu većinu, jer se "parlament bavi životnim problemima".

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, međutim, smatra da je skupštinska većina nestabilna, a da je premijer Đinđić suočen s ucenama. On do kraja godine očekuje izbore na svim nivoima.
- Predsednik Vlade je u nezgodnoj situaciji, jer ne može da promeni ministra koji, na primer, ne radi dovoljno dobro, pošto će time da izgubi većinu. Izbori su najbolje rešenje, zaustaviće dalje stvaranje klanova i eleminisaće one koji su dobili vlast, a nemaju nikakvu podršku u narodu. Recimo, G17 plus dobio je toliku vlast, a čitav svet zavaravaju kako su i dalje nevladina organizacija - navodi Ilić.

Slobodan Orlić, savezni sekretar za informisanje i predsednik SD-a, tvrdi da, osim predsedničkih u Srbiji i izbora za zajednicu Srbije i Crne Gore, ove godine neće biti drugih izbora.
- Pitanje je šta se podrazumeva pod "raspoloženjem javnosti" - komentariše Orlić Koštuničinu izjavu i nastavlja:
- Sva istraživanja pokazuju da bi i na sledećim izborima stranke koje čine DOS osvojile ubedljivu većinu u srpskom parlamentu. Ako neko unutar DOS-a ima nameru da sarađuje sa SPS-om ili radikalima, trebalo bi to javno da saopšti pre izbora. SD i SDU nemaju takve planove.

Prema njegovim rečima, Republička vlada ima stabilnu većinu i o izjašnjavanju građana može se razmišljati tek ako ona bude ugrožena.

Đinđić do novog ustava

- Izbori nisu pitanje kalendara, već faktičkog stanja. Oni su potrebni onda kada ne postoji parlamentarna većina za podršku vladi, što sada nije slučaj - iznosi stav Demokratske stranke njen potpredsednik Zoran Živković. On naglašava da bi za državu bilo bolje da premijer Đinđić zadrži mandat do proglašenja novog ustava Srbije, koji bi mogao da usledi posle donošenja ustavne povelje na saveznom nivou.

Pravo vreme

- Jedini izlaz iz političke, državne, bezbednosne i ekonomske krize jesu novi izbori na svim nivoima - kaže Borislav Pelević, predsednik SSJ, koji se slaže s Koštunicom da trenutni odnos snaga u Narodnoj skupštini ne odgovara raspoloženju javnosti.
Podsećajući na "Ugovor sa Srbijom", koji su potpisali svi poslanici DOS-a, on kaže da je krajnje vreme da se održe demokratski izbori.
- To ne odgovara Đinđiću, koji govori da bi izbori zaustavili reforme. O kakvim on reformama uopšte govori - pita Pelević.


J. M. - D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Reagovanja povodom odluke SDP-a i LS-a da podrže Sporazum

17:40h

DPS poručio Filipu Vujanoviću i Vesni Perović: Dajte ostavke

17:45h

SNP insistira na održavanju saveznih izbora: Sve je već dogovoreno

17:50h

Vuković: Poseban Zakon za izbor poslanika na saveznom nivou

18:00h

NATO pozdravio usvajanje Zakona o Hagu

18:10h

Solana: Rezolucija 1244 nije promenjena Sporazumom

18:20h

Mati Ratikinen: Prikupljanje dokaza od porodica

18:25h

Tači zahteva od Unmika i Kfora: Više se angažujte

18:35h

Izbori do kraja godine: Koštunica traži, DOS neće

18:50h

SRS: Početak nove borbe protiv DOS-a i SNP-a

19:05h

Vuk Drašković: DOS će da rasparča Srbiju

19:10h

EU: Zategnuti odnosi u SRJ

19:15h

Strani mediji o Vlajku Stojiljkoviću i Zakonu o Hagu

19:35h

Primopredaja dužnosti komandanata Podgoričkog korpusa

23:05h

Čović pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne integraciju Balkana

23:10h

Dušan Mihajlović o sprovođenju Zakona o Hagu

00:25h

Posle skoro 12 sati rasprave GO odlučio: Ivković van SPS-a

      


FastCounter by LinkExchange