[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 14. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Sud u Gospiću obustavio istragu protiv osumnjičenih za ratne zločine

Amnestija za 58 Srba

Reč je o licima iz Korenice, Otočca, Benkovca, Gračaca...

ZAGREB (Tanjug) - Županijski sud u Gospiću obustavio je istragu protiv 58 lica srpske nacionalnosti koja su bila osumnjičena za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i međunarodnog prava.

Reč je uglavnom o Srbima iz Korenice, Otočca, Benkovca, Gračaca, Perušića i još nekih mesta. Istraga protiv njih je obustavljena na osnovu zakona o amnestiji, a posle prekvalifikacije dela za koja su bili osumnjičeni u oružanu pobunu, na koju se odnosi zakon.

Opozvano i 10 poternica

Pored obustavljanja istrage za 58 Srba, rešenjem suda u Gospiću desetak osoba je skinuto s liste lica za kojim je raspisana poternica preko Interpola. "Večernji list" navodi primer Mileta G. koji je bio uhvaćen u nekoliko država, ali su one odbile da ga izruče, uprkos tome što su to tražili hrvatski pravosudni organi. Među poslednjim državama izručenje su odbile Francuska, a potom i Nemačka, ocenjujući da je takav postupak, prema Evropskoj konvenciji, neprihvatljiv.

Kako piše zagrebački dnevnik "Večernji list", izmenu činjeničnog stanja i pravne kvalifikacije krivičnih dela obavilo je županijsko državno tužilaštvo u Gospiću po službenoj dužnosti, pa je istraga protiv osumnjičenih Srba obustavljena. List dodaje da je zanimljivo to što sud o tome nije zvanično obavestio javnost gotovo mesec dana.

Istražni sudija u Gospiću Matilda Rukavina, koja je donela rešenje o obustavljanju istrage, kaže da je moguće da istraga protiv amnestiranih bude ponovo pokrenuta ukoliko budu pronađeni dokazi koji bi ih teretili za ratne zločine za koji su bili osumnjičeni pre prekvalifikacije krivičnog dela i amnestije.

Županijski sud u Gospiću je takvo rešenje u obustavljanju istrage na osnovu zakona o amnestiji doneo i u januaru 2001, kada je pomilovano 80 lica srpske nacionalnosti, što je izazvalo buru negodovanja u Gospiću i Širokoj Kuli.


vesti po rubrikama

^balkan

17:09h

Sud u Gospiću obustavio istragu protiv osumničenih za ratne zločine

17:17h

Slovenci traže odgovarajuće skladište za 240 tona radioaktivne materije

17:26h

Potkrala se greška u izveštaju o Srebrenici

17:34h

Hadezeovac povukao potez za Ginisa

17:45h

Mađarska: Glasanje poništeno zbog besplatnog gulaša

17:52h

Dubrovnik: Haški istražitelji dolaze ponovo

18:08h

Slovenija ukida služenje vojske

19:11h

SFOR traži od Bajagića da ubedi Karadžića da se preda

      


FastCounter by LinkExchange