[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Zemljoradnik pronalazač Živorad Selaković, iz sela Bare kraj Požarevca, pisao ministru Veselinovu

Uštedeću Srbiji
292 miliona evra

Moji izumi su višestruko korisni, ali to nikoga u ovoj zemlji ne zanima

U Srbiji se svake godine zbog neusavršenog poljoprivrednog traktorskog motokultivatora na 1,6 miliona hektara izgubi 356 hiljada maraka - tvrdi zemljoradnik-inovator Živorad Selaković, iz stiškog sela Bare kod Požarevca, inače dobitnik Diplome sa srebrnom medaljom na Novosadskom poljoprivrednom sajmu za 1997. godinu, za svoj izum pod imenom "Kombinovani dvobrazni plug". Selaković je prošle godine izmislio i patentirao upravljač motokultivatora i tim povodom se obratio republičkom ministru za poljoprivredu dr Draganu Veselinovu, ali odgovor još nije dobio.

Parcela od mesne zajednice

Mesna zajednica u Barama izašla je u susret svom meštaninu inovatoru Salekoviću ustupivši mu na besplatno korišćenje parcelu od 120 ari. Na njoj će Selaković ovog proleća zasejati kukuruz i upotrebiti svoj upravljač traktorskog kultivatora koji štedi skupe seljačke nadnice za okopavanje useva.
- Milica Mitković, direktor Zavoda za poljoprivredu Stig u Požarevcu ljutila se na mene zašto želim da isprobam svoj izum. Trebalo je da mi pruži podršku i besplatno napravi analizu zemljišta koje ću da orem. U njenom Zavodu su mi tražili 1.300 dinara za jedan uzorak, a u obližnjim Kolarima on košta svega 800 dinara. Ali, neka, i bez nje ću dokazati svima da moj izum donosi ogromne koristi srpskom agraru. Samo čekam da mi se ministar Veselinov javi i pozove me na razgovor.

- Još pre pet godina nudio sam svoj izum, a govorim o kombinovanom plugu, beogradskom IMT-u i leskovačkom Lemindu. Pohvalili su me, ali su mi i odgovorili da nemaju para da finansiraju njegovu proizvodnju. To je plug koji ore dvoslojno, kao dva ašova, seče brazdu na dva dela po površini i donosi duplu uštedu ratarima. Našoj Srbiji i tržištu evo sad nudim nov izum, upravljač traktorskih kultivatora za obradu useva koji takođe štedi i vreme i novac, ali džabe. Naša hrana može da bude daleko jeftinija, ali je pitanje kome to ne odgovara. Izgleda da niko u ovoj zemlji ne želi da pojeftini proizvodnju hrane - kaže 73-godišnji domaćin i konstruktor iz Bara.

Živorad Selaković je patentirao lako svoje ranije izume, ali je kod poslednjeg nešto zapelo, naime, naišao je u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu na nerazumevanje i birokratiju.
- Zamislite, tražili su mi da prevedem kompletnu dokumentaciju o mom izumu na engleski. Pismo je potpisao direktor Ratomir Šarenac, tražeći da sve to uradim u roku od 30 dana, u suprotnom neće mi patentirati izum. Srećom, moj poznanik i poznati srpski stručnjak za poljomehanizaciju Luka Radoje mi je obećao da će to besplatno da mi uradi.

- Naša vlada traži po svetu donacije, a neće izgleda da uzme i koristi moje izume. IMT može da proizvodi moje upravljače jer je proizvodnja jednostavna. Ma, i običan seoski kovač ili bravar mogao bi takav upravljač da napravi za 400 do 500 maraka. Štaviše, moj upravljač mogu komšije da pozajmljuju, dok je vreme obrade kukuruza jedan od drugog.

Za ručno okopavanje 40 ari kukuruza , izračunao je Selaković, potrebno je potrošiti 18 nadnica po 20 maraka, a uz pomoć Selakovićevog upravljača troškovi se smanjuju za dve trećine.
Pomoću Selakovićevog mehaničkog upravljača nezavisno od kretanja traktora levo desno smanjuje se zaštitna zona, odnosno vrsta koja treba da se okopa ručno sa 30 na 12 cm.
Selaković smatra da jedino Ministarstvo za poljoprivredu može njegov izum što pre da verifikuje i nađe pogodnog domaćeg proizvođača koji bi ga pustio u masovnu proizvodnju. Radnici bi se zaposlili, a Srbiji bi ovaj izum doneo uštedu od preko 585 miliona maraka godišnje.

Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:16h

Naoružanje iz poslednjih balkanskih ratova sve više "prašti" po ulicama Pariza

14:18h

Lista deset najvećih kolekcionara umetničkih dela među bogatima

14:20h Zemljoradnik pronalazač Živorad Selaković, iz sela Bare kraj Požarevca, pisao ministru Veselinovu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange