[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Izručenja optuženih Hagu očekuju se svaki čas, nastavljena prepucavanja u vrhu države, Kolin Pauel još ne saopštava odluku o pomoći Vašingtona za SRJ

I ministri SNP-a u Saveznoj vladi podržali Vladu Srbije u saradnji s Hagom?

Bulatovićevi okrenuli list?

Veselinov: Koštunica kao pustinjak. Izvor "Glasa" tvrdi da je SNP podržao izručenja, jer pred lokalne izbore u Crnoj Gori nisu hteli da ih Đukanović optuži za sankcije

BEOGRAD - Savezna vlada jednoglasno je podržala namere tima premijera Srbije Zorana Đinđića da se, ako treba, direktno primeni Statut Haškog tribunala. Za ovu odluku glasali su i predstavnici crnogorskog SNP-a, koji su se dosad oštro protivili izručenjima. Politički protivnici Vojislava Koštunice ovo su ocenili kao kraj podrške na koju je jugoslovenski predsednik mogao da računa od ove crnogorske stranke.

Čedomir Jovanović, predsednik poslaničke grupe DOS-a u Skupštini Srbije, izjavio je da Koštunica kao "usamljeni političar više nema podršku koalicionih partnera".
- Vlada Srbije je plaćala isuviše veliku cenu u pokušajima da direktno sarađuje s Tribunalom. Koštunica je najveća prepreka saradnji i pogrešno je informisao javnost o tome šta će uslediti u slučaju nesaradnje sa Tribunalom.

Bolje zakon

Predsednik SNS Božidar Bojović izjavio je juče, a prenosi Tanjug, da ova stranka nije promenila kritički stav prema radu Haškog suda, ali da se mora uvažiti činjenica da je SRJ, prijemom u UN, prihvatila obavezu da sarađuje sa svim njenim institucijama.
- Među modalitetima saradnje s Tribunalom, naša partija daje neprikosnoveni prioritet zakonu, odnosno ustavu, kojima će zajednička država, uz ispunjenje međunarodnih obaveza, garantovati punu zaštitu prava svojim građanima - rekao je Bojović.

Zemlja se nalazi blizu ivice ponora i niko nije uplašen zbog saradnje sa Tribunalom. Besmisleno je, međutim, ako stalno treba da se pravdamo i to ne pred građanima već pred onima sa kojima delimo vlast - izjavio je Jovanović.

Komentarišući (ne)očekivan obrt na sednici Savezne vlade i odluku predstavnika SNP-a da se pridruži ostalim članovima u podršci Vlade Srbije, izvor "Glasa" ističe da potez stranke Predraga Bulatovića nema veze s uskraćivanjem podrške predsedniku Koštunici.

Sednici Vlade SRJ preksinoć su prethodile konsultacije DOS-a i Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", tako da se na sednici pojavio već usaglašen tekst odluke, pa je i sastanak trajao svega pola sata.
- Predstavnici SNP-a uplašili su se da bi premijer Đinđić mogao da zatraži podršku Đukanovića, čime bi ova stranka bila definitivno marginalizovana.

SNP je morao da reaguje, jer da nisu podržali Vladu Srbije, bili bi automatski optuženi za eventualno uvođenje sankcija u obe republike. Mesec dana pred lokalne izbore 15. maja u Crnoj Gori, SNP-u takva "reklama" nije potrebna. I to je razlog što su doneli odluku da glasaju "za" na Saveznoj vladi - objašnjava naš sagovornik.

- Posle podrške koju je Vlada Srbije preksinoć dobila od Savezne vlade za saradnju sa Haškim sudom, Koštunica je ostao potpuno sam, pustinjak u Sahari svojih zabluda. Prava je sreća što uskoro neće biti predsednik SRJ, a to će se neumitno desiti kada bude ustanovljena zajednica Srbije i Crne Gore.

On je, uostalom, svoje odslužio pri zameni Miloševića novim vlastima, a i pokazao je da za išta dalje nije ni sposoban - smatra Dragan Veselinov, predsednik Koalicije "Vojvodina".

D. M. S. - M. M.


vesti po rubrikama

^politika

18:00h

Različita tumačenja odluke američkog državnog sekretara

17:35h

Žižić o rešenju odnosa sa Tribunalom

17:45h

Marković: SNP je za Hag zbog Đukanovića

17:50h

I ministri SNP-a u Saveznoj vladi podržali Vladu Srbije u saradnji s Hagom?

18:00h

Premijer Đinđić o (ne)saradnji s Tribunalom

18:10h

Predsednik SRJ pisao Žosepu Pikeu u vezi sa Hagom

18:20h

Jovanović: MUP će da hapsi

18:25h

Batić: MUP Srbije je nadležan za hapšenje

18:35h

SPS: Naši se neće dobrovoljno predati Hagu

18:45h

Žoris: Najmanje 21 sa haške liste se nalazi u SRJ

18:50h

Još bez preciznog roka u kojem Pauel treba da donese odluku

19:00h

Maršićanin: Vlada Srbije je neodlučna

19:05h

Evropska unija o odluci Amerike

19:10h

Skupština Srbije danas počinje raspravu o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore

19:20h

Dejan Mihajlov i Čedomir Jovanović o današnjoj raspravi u Skupštini Srbije

19:30h

Nastavljena rasprava u Skupštini Crne Gore

19:35h

Crnogorska Vlada i zvanično bez podrške LS-a

19:45h

I vođe OVK među 80 Albanaca koje je Unmik pustio na slobodu

19:55h

Glas saznaje: Akcijom novoformirane žandarmerije

   


     


FastCounter by LinkExchange