[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ljubomir Gerić, generalni direktor EPS-a

U svim planovima
i viša cena struje

EPS radi na uprošćavanju tarifnog sistema, ali kalkuliše i višu scenu struje

BEOGRAD - Da bi se decenijski uništavan elektroenergetski sistem Srbije u što skorijem roku oporavio i "postavio na noge", i da bio se pouzdanost u proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije podigla na viši nivo, potrebna su ogromna ulaganja koja se mere milijardama dolara.

Stranim kreditima i sve manjim donacijama taj cilj ne može da se postigne, pa su zato neophodna ulaganja iz sopstvenih izvora. Pošto je Elektroprivreda Srbije kompanija koja svoj proizvod i dalje prodaje po neekonomskoj ceni, kao što ističu njeni predstavnici, EPS i dalje beleži ogromne gubitke u poslovanju.

Narod ipak plaća

Na primedbu da bi poskupljenje verovatno "oborilo" naplatu struje Gerić odgovara da "trenutna naplata u distribucijama ide dobro i da se u Vojvodini mesečno naplati i do 120 odsto, a da je naplata u beogradskoj distribuciji nešto iznad 100 odsto od fakturisanih obaveza". Bez obzira na to, kaže Gerić, struja bi morala da poskupi.

Nameće se pitanje, ko će i iz koje kase da ulaže u obnovu elektroenergetskog sistema ukoliko EPS od nadležnih ne "izmoli" poskupljenje električne energije, koje je za ovu godinu planirano za 50 odsto.

Međutim, nedavna izjava Goran Novaković, ministara energetike, da je "trenutna cena struje možda dostigla plafon u odnosu na standard građana, da novo poskupljenje većina, verovatno, ne bi mogla da podnese i da bi vlada pre poskupljenja morala da poradi na standardu građana ", zatekla je nadležne u EPS-u.

Oni su, naime, na osnovu ranijih najava poskupljenja za 1. april, napravili plan remonata po kojem iz sopstvenih izvora moraju da izdvoje 38 miliona dolara. A kako još nema poskupljenja, po svemu sudeći neće biti ni zelenih novčanica kojim je EPS trebao da plati deo remonata. Pošto su i ministar energetike, ali i nadležni u EPS-u rekli surovu istinu, ostaje da se vidi da li će plan remonata biti sproveden u planiranoj meri, ili možda Srbiji naredne zime opet preti mrak.

Ljubomir Gerić, generalni direktor EPS-a, izjavio je za "Glas" da nadležni u ovoj kompaniji trenutno rade na programu unutrašnje reorganizacije firme, kao i na uprošćavanju i izmeni tarifnog sistema, koji bi, sa novom cenom struje, znatno poboljšao poslovanje EPS-a. Svi naši planovi, kaže Gerić, zasnivaju se na višoj ceni struje.

On je istakao da je poskupljenje električne energije neophodno za funkcionisanje sistema, a "da ne sme ni da pomisli na to da Vlada neće odobriti višu cenu".

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Direktor NIS-a tvrdi: Počela seča dužnika za gas

17:18h

Gerić: U svim planovima i viša cena struje

17:29h

Stojan Stamenković o tome šta zemlja gubi ako se izgubi aranžman sa MMF-om

17:46h

Vojvođanska banka odobrava kredite za Zastavine i druge automobile

18:01h

O privatizaciji metalskog kompleksa u PKS

18:15h

Beograd po kvalitetu života na dnu svetske liste

19:12h

S evrom u Crnoj Gori skuplja roba i usluge

19:27h Pojava lažnih lira i evra
23:08h Mlađan Dinkić, guverner NBJ, o novim sankcijama
   


     


FastCounter by LinkExchange