[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. april 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Kod nas nema deponije na kojoj je odlaganje đubreta bezbedno

Srbija zatrpana smećem

Najčešće su deponije - smetlišta na obalama reka, zagađuju i podzemne vode. Glodari i insekti redovni "stanari"

BEOGRAD - U Srbiji još ne postoji ni jedna deponija za odlaganje otpada koji iza sebe svakodnevno ostavlja civilizovano društvo. To ne znači da otpada nema već da prostori na koje se on odlaže, često blizu naseljenih mesta ili reka, više zaslužuju naziv - smetlišta, budući da ne zadovoljavaju osnovne bezbednosne kriterijume za zaštitu životne okoline.

Naša smetlišta "proizvode" procednu otpadnu vodu koja je izuzetno zagađena, a od koje stradaju podzemne vode kao i okolni živi svet. Nezaštićena su tako da predstavljaju potencijalni izvor zaraze zbog insekata i glodara koji ih nastanjuju. Iako je spaljivanje smeća zakonom zabranjeno većina je neprestano zadimljena zbog bio-gasa sa velikom koncentracijom metana i ugljen-dioksida koji nastaje usled procesa razlaganja, i koji kada se nađe u šupljinama u koncentracijama od 5-15 odsto izaziva samozapaljenje.

Kada se on upali - gori i otpad, a neprijatni mirisi kilometrima unaokolo podsećaju da je smeće sastavni deo življenja.
- Smetlišta su se naglom urbanizacijom u nekim našim gradovima našla i blizu centra naselja, a najčešće su smeštana pored obala reka. Otpad se odlaže nekontrolisano, bez ikakvog reda, i ne preduzimaju se nikakve mere za zaštitu životne sredine.

Koliko je Srbija zatrpana smećem teško je proceniti ali je neophodno da se što pre saniraju postojeća nekontrolisana smetlišta koliko je to moguće, i da se obezbedi kontrolisani prostor za odlaganje otpada na kraći vremenski period dok se ne naprave sanitarne deponije - kaže Gordana Perović, zamenik direktora Agencije za reciklažu Republike Srbije.

Sanitarna deponija koja još nije viđena u Srbiji u stvari je ekološka fabrika. Za nju se određuje kubatura za minimalno 20 godina korišćenja, koliko je potrebno da bi deponija bila isplativa. Obložena je vodonepropusnom oblogom, koja može biti folija ili glina, što onemogućava zagađenje zemljišta, podzemnih i površinskih voda.

Procedna voda se prikuplja na dno i odvodi u sistem za prečišćavanje otpadnih voda, a tako uređena može se slobodno postaviti i u centru grada ili na samoj obali reke zato što je potpuno bezbedna za okolinu.

Sanitarne deponije moraju imati i bio-trnove, bunare za kontrolisano izdvajanje bio-gasa, kojim se eliminiše mogućnost samozapaljivanja i eventualne eksplozije. Deponija takođe mora biti ograđena, sa kontrolisanim ulazom i izlazom, sa merenjem unesenog otpada i sistemom za pranje i dezinfekciju vozila.

Takođe se podrazumeva svakodnevno sabijanje otpada koji se obavezno prekriva inertnim materijalom, šljunkom ili zemljom, tako da se na kraju radnog dana ne primećuje da je deponija to što jeste. Nema neprijatnih mirisa, životinja, insekata.

U toku godine sanitarnu deponiju trebalo bi da dobiju Vranje, Sremska Mitrovica i Smederevska Palanka. Urađeni su projekti za deponije u Novom Sadu, Čačku, Užicu, i za još tridesetak gradova, ali u većini slučajeva nedostaju sredstva za izgradnju. Zavisno od veličine, lokacije, postojeće infrastrukture, izgradnja sanitarne deponije košta od dva do četiri miliona evra, a ta sredstva obezbeđuje grad za čije se potrebe gradi.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

16:34h

Stižu nova rešenja o porezima na ekstra stanove

16:47h

Čović: Popis na jugu Srbije se nastavlja

16:59h

Kod nas nema deponije na kojoj je odlaganje đubreta bezbedno

17:12h

Osniva se univerzitet u Novom Pazaru

17:26h

Skupština Srbije usvojila Zakon o podršci porodici

17:41h

Savet za borbu protiv korupcije: Prvo spisak imovine pa funkcija i plata

17:58h

Vlada Srbije naložila pripremu antikorupcijskih propisa

19:02h

Iz Saveznog hidrometeorološkog zavoda saopštili: Dunav plavi Vojvodinu

19:17h Slovenački "Lek" kupuje "Jugoremediju"?
19:25h Britanski BBC na svom sajtu objavio tekst " Zbogom Jugoslavijo"
19:34h U toku upis đaka prvaka u Aranđelovcu
19:49h Povodom ukidanja Druge armije VJ vojno priznanje Amfilohiju
19:53h Od danas u "Autotrendu" i "Autokomercu" krediti za strana vozila
20:01h Radioaktivnost ili prirodna mutacija ...?
   


     


FastCounter by LinkExchange