[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

nedelja, 31. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Moguće posledice nesaradnje Beograda s Međunarodnim sudom za ratne zločine

O sankcijama se (ne)razmišlja

Stjepić: Strane vlade mogle bi da preporuče svojim privrednicima da ne ulažu u SRJ. Petrović: Moramo učiniti sve da do toga opet ne dođe

BEOGRAD - Odbrojavaju se sati do zasedanja Američkog Kongresa. Ukoliko do tada ne bude izručenja Haškom tribunalu, premijer Srbije Zoran Đinđić upozorava na mogućnost da opet budemo suočeni sa spoljnim zidom sankcija. Đinđić ipak najavljuje nove putnike za Hag, dok ekonomski eksperti sabiraju štetu koja bi nastala ako Kolin Pauel, američki državni sekretar proceni da Beograd nije dovoljno kooperativan.

Dušan Mihajlović, ministar policije, saopštio je da će MUP, kao državni organ Vlade Srbije, postupiti po nalozima, čim stignu optužnice iz Ministarstva pravde. Da li je međunarodna zajednica, osim što nam SAD preti uskraćivanjem finansijske pomoći, spremna da dodatnim sankcijama primora Beograd na saradnju s Hagom?

Dušan Pavlović, analitičar
Opravdanje za izručenja

- Nije realno očekivati uvođenje sankcija našoj zemlji. Premijer Đinđić sada samo podgreva atmosferu da bi opravdao izručenje koje će biti uskoro, a to radi zbog neraspoloženja javnosti prema Tribunalu. Sankcije su nerealne, kao što je nerealno da se ostvare prognoze predsednika Koštunice o nekakvoj nestabilnosti posle izručenja - ističe Dušan Pavlović, analitičar.
On dodaje da bi eventualna kazna moga da bude preporuka stranih vlada svojim privrednicima da ne ulažu u SRJ, ali samo ako bi se saradnja naše zemlje s Hagom procenjivala na duži rok posle 31. marta. Pavlović ukazuje da niko iz sveta u poslednje vreme nije spominjao „bilo kakav zid sankcija". Kada je reč o potencijalnim „putnicima", naš sagovornik kaže da bi izručenje Ratka Mladića „možda proizvelo talasanje, ne u zemlji, već samo u pojedinim krugovima".
- Zbog izručenja Vlajka Stojiljkovića i Nikole Šainovićam na primer, niko se ne bi preterano uzbudio - kaže Pavlović.

- Ukoliko ne bude saradnje, naša zemlja vrlo brzo mogla bi da bude suočena s nekom vrstom sankcija. Ne bi to bila zvanična odluka Saveta bezbednosti, kakve smo do sada trpeli, već bi „kazne" išle diplomatskim kanalima. Moglo bi da se desi da vlade preporuče svojim privrednicima da ne ulažu u SRJ, da se stopiraju pregovori s Pariskim klubom... Takve „tihe sankcije" usporile bi reforme u našoj zemlji i imale bi dalekosežne posledice - upozorava Živojin Stjepić, potpredsednik DHSS-a, dodajući da „Koštunica nije u pravu kada priziva nestabilnost ako se neko izruči Hagu".

Momčilo Trajković, predsednik SPOT-a, kaže: „Ne mogu da verujem da međunarodna zajednica hoće da ruši demokratske procese u našoj zemlji".
- Nekorektni su svi pritisci s kojima smo suočeni u poslednje vreme. Međunarodna zajednica bi morala da ima minimum razumevanja za našu situaciju. Razumem premijera Đinđića, jer on mora da preuzme odgovornost za brzinu reformi - ističe Trajković.

On se, ipak, čudi što su sve informacije, vezane za eventualna izručenja, dostupne „samo pojedinim, čak i nižim, partijskim kadrovima", a da je sve misterija za članove Predsedništva DOS-a.

- Pretnje sankcijama nimalo nisu slučajne, a mi smo već imali iskustva s posledicama nesaradnje s Haškim tribunalom. Moramo učiniti sve da do toga opet ne dođe. Pod tim podrazumevam i izručenja optuženih - kaže Marko Petrović, predsednik poslaničke grupe NS u Republičkoj skupštini.

Vesna Marjanović, portparol DC-a, podseća da smo opet u situaciji da brojimo sate do određenog roka.
- Iako smo odavno obećali da ćemo doneti zakon o saradnji s Hagom, to nismo učinili ni za godinu dana. Međunarodna zajednica zato sada postavlja pitanja, jer nju ne zanima kako ćemo da sarađujemo, već je zanimaju izručenja. Ukoliko ne bude saradnje, logično je očekivati preprekeŞ. Otvaranje prema našoj zemlji, ukidanje viza, prijem u Savet Evrope - sve to ne bi bilo lako da se ostvari - ističe Vesna Marjanović, napominjući da su „s obzirom na tonove poslednjih dana, izručenja optuženih Hagu pitanje dana".

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Koštunica za saradnju s Haškim tribunalom na pravno uređen način

17:35h

Čović: Ne znam kada će biti izručenja

17:40h

Svilanović: SRJ će sarađivati s Hagom

17:50h

Jovanović: Zakon bi štitio samo pojedince

17:55h

Moguće posledice nesaradnje Beograda s Međunarodnim sudom za ratne zločine

18:05h

Iz kazamata u Kosovskoj Mitrovici oslobođen Sava Matić (39)

18:10h

Još se ništa ne zna o sudbini srpskih zatvorenika na Kosovu

18:15h

Pripadnici OSA zatražili zaštitu Unmika

18:25h

Đukanović spreman na partnerstvo

18:40h

Perović poručio Đukanoviću: Hoćemo ključna mesta van Vlade

18:50h

Posle odluke Ministarstva pravde da imenuje novog predsednika UPS-a: Novi slučaj „Obradović"

19:00h

Zasedao Glavni odbor PDS-a

22:55h

Ministarstvo pravde Srbije dostavilo pet optužnica Haškog tribunala republičkom MUP-u

23:05h

Odluka o pomoći SAD-a sledeće nedelje

      


FastCounter by LinkExchange