[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

nedelja, 31. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Koštunica za saradnju s Haškim tribunalom na pravno uređen način

Dostojanstvo važnije od dolara

Predsednik SRJ odbacio tvrdnje da je zapretio protestima. Da je zakon blagovremeno donet, neka suđenja su odavno ovde mogla da počnu

BEOGRAD - Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, odbacio je juče kritike da ne pomaže saradnju sa Haškim tribunalom i naveo da se zalaže za saradnju sa tim međunarodnim sudom, ali na „pravno uređen i civilizovan način".

Koštunica je u pisanoj izjavi naveo da je saradnja sa Haškim sudom „međunarodna obaveza" i odbacio tvrdnje pojedinih „srpskih i jugoslovenskih zvaničnika" da je „zapretio protestima u slučaju izručenja" optuženih za ratne zločine.
- Stvari stoje sasvim drugačije. Zalagao sam se i zalažem se za saradnju sa Haškim tribunalom. To jeste naša međunarodna obaveza, ali se ona mora odvijati na pravno uređen i civilizovan način, zarad očuvanja dostojanstva i države i optuženih i zarad buduće istine, a ne samo zarad u mnogo čemu neizvesne dolarske svote - navodi predsednik SRJ.

Nije sve idealno

- Naravno, ne može se sve idealizovano prikazivati i pričati kako nije nikakav problem otići u Ševeningen. Sigurno je izuzetno teško. Ipak, te bi teškoće bile bar unekoliko ublažene ako bi postojao zakon na osnovu koga bi se rešavao čitav niz praktičnih pitanja, ali i onih koja mogu uticati na ishod procesa - naglasio je Koštunica.

Koštunica, koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije, navodi i da su, „da je zakon donet blagovremeno, neka suđenja po haškim optužnicama već odavno mogla da počnu ovde u sklopu sudske saradnje".

On navodi i da su „neke istrage, pre svega one vezane za Kosovo i period bombardovanja NATO 1999. godine, mogle da budu bar započete, u okviru saradnje istražnih organa i tužilaštva".
- Neki optuženi bi možda bili prebačeni u Hag, ali bi im država jamčila pravnu zaštitu, pomoć u odbrani... sve ono što se može dobiti u sklopu zakonom regulisane procedure. Niko, dakle, ne bi zavisio od lične sklonosti ili netrpeljivosti nekoga, bilo koga, u vlasti, nego bi to bilo jednako za sve - navodi se u Koštuničinoj izjavi.

Jugoslovenski predsednik je ukazao na način na koji Hrvatska sarađuje sa sudom u Hagu putem zakona koji je donela, i izrazio pretpostavku da, uz zakon, u našoj zemlji „ne bi bilo izručenja u klasičnom smislu te reči", već bi se, kako je naveo, „radilo o dobrovoljnoj predaji".

Nemaju mandat da krivotvore

Koštunica je naglasio da jeste za saradnju sa sudom u Hagu, ali pravno uređenu, i da je to „jedina istina" koju „ljudi na odgovornim položajima u državi ne smeju da krivotvore", jer za to „nisu dobili mandat".
- Nepromišljenim izjavama i neodgovornim optuživanjem drugih oni dodatno destabilizuju stanje u državi i društvu - navodi predsednik SRJ.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Koštunica za saradnju s Haškim tribunalom na pravno uređen način

17:35h

Čović: Ne znam kada će biti izručenja

17:40h

Svilanović: SRJ će sarađivati s Hagom

17:50h

Jovanović: Zakon bi štitio samo pojedince

17:55h

Moguće posledice nesaradnje Beograda s Međunarodnim sudom za ratne zločine

18:05h

Iz kazamata u Kosovskoj Mitrovici oslobođen Sava Matić (39)

18:10h

Još se ništa ne zna o sudbini srpskih zatvorenika na Kosovu

18:15h

Pripadnici OSA zatražili zaštitu Unmika

18:25h

Đukanović spreman na partnerstvo

18:40h

Perović poručio Đukanoviću: Hoćemo ključna mesta van Vlade

18:50h

Posle odluke Ministarstva pravde da imenuje novog predsednika UPS-a: Novi slučaj „Obradović"

19:00h

Zasedao Glavni odbor PDS-a

22:55h

Ministarstvo pravde Srbije dostavilo pet optužnica Haškog tribunala republičkom MUP-u

23:05h

Odluka o pomoći SAD-a sledeće nedelje

      


FastCounter by LinkExchange