[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Još nejasne posledice odredbe 146 saveznog Zakonika o krivičnom postupku

Iz zatvora preko granice ?

BEOGRAD - "Direktna posledica donošenja odredbe 146 saveznog Zakonika o krivičnom postupku, koja predviđa da će lica protiv kojih je podignuta optužnica pre dve godine, a do juče im nije izrečena pravosnažna presuda, biti puštena na slobodu, je da su pojedini učinioci najtežih krivičnih dela sinoć možda već prešli državnu granicu", kaže za "Glas" avokat Nikola Nikolić.

Od optužnice 10 godina
U praksi imam slučaj gde je dvadesetogodišnja devojka učinila teško krivično delo a od podnošenja optužnice je prošlo 10 godina. To je sada udata žena sa detetom i pitam se kakva je više svrha njenog kažnjavanja, kaže advokat Nikolić.

Nejasna odredba
- Odredba člana 146. zakonika o krivičnom postupku je iznenađujuće rešenje, kojim smo zatečeni ali principijelno nemam ništa protiv takve norme, kaže za "Glas", Dragan Lopušina, zamenik okružnog javnog tužioca.

Prema njegovom mišljenju, odredba nije jasna i trebalo je ovakvo rešenje obrazložiti u završnim i prelaznim odredbama jer je ostalo dosta nejasnoća. Ovakva odredba neće izazvati odobrenje javnosti, jer se ovakvim članom zakona neće ispoštovati princip pravičnosti, ističe Lopušina.

"Ne smatram da je član 146 katastrofalan i da omogućava najtežim učiniocima krivičnih dela automatsko puštanje na slobodu, jer je to samo jedan aspekt. Mislim da je ovakva odluka zakonodavca ispravna i da je krajnje vreme da se zauvek preseče Gordijev čvor, odnosno ustaljeno mišljenje da je pritvor - kaznena mera. On je u ranijim zakonima, a i u novom Zakoniku samo mera obezbeđenja prisustva okrivljenog a zapodnoevropsko i američko zakonodavstvo pritvor jako restriktivno koriste i primenjuju samo kad je u pitanju državni interes (krivično delo terorizama), objašnjava Nikolić.

Prema njegovim rečima, uz veliki pijetet prema žrtvama, treba naglasiti da se odgovornost onih koji su učinili najteža krivična dela, utvrđuje materijalnim i subjektivnim dokazima i samopriznanje nije dovoljno da se lica osude i njihovu krivicu tek treba utvrditi.

"Učinioci krivičnog dela moraju da imaju strah od kazne, a nikako da njihova odluka da čine krivična dela zavisi od toga da li će biti uhapšeni ili ne. Ovakvom normom se izbegavaju nepotrebni dugotrajni i skupi procesi koji se na kraju obično završavaju simboličnim kaznama. Verujem da će se većina od onih koji su juče pušteni na slobodu odazvati na poziv suda i eventualnu kaznu odslužiti - zaključuje Nikolić.

J. Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

16:32h

Bugari osuđeni zbog šverca mazuta u SRJ

18:15h Suđenje za zločin na Ibarskoj magistrali, svedok Branka Ilić potvrdila
18:17h Istraga protiv bivšeg predsednika Okružnog suda u Kragujevcu
18:20h

Kako je iz Londona u Valjevo stigla sumnjiva humanitarna pomoć

18:25h Uhapšeni bivši direktori marketinga RTB-a
18:30h Još nejasne posledice odredbe 146 saveznog Zakonika o krivičnom postupku
   


     


FastCounter by LinkExchange