[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS operisali stogodišnjeg Radeta Grujičića iz Jabuke kod Prijepolja

Ko još razmišlja o godinama

U svom životu prvi put ozbiljno bolestan. Krvni sudovi kao u šezdesetogodišnjaka. Miljenik osoblja bolnice

Prvi put u svom stogodišnjem veku Rade Grujičić iz Jabuke kod Prijepolja ozbiljno se razboleo. U stvari, ovaj vitalni starac, koga smo zatekli neposredno po izlasku iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije, po ličnoj karti ima 102 godine, mada tvrdi da to nije tačno.
- Imam 107 godina, ali me na vreme nisu upisali u knjige. Pamtim od kralja Petra na ovamo sve, veli prodorno nas posmatrajući živim plavozelenim očima. I najbolje mi je bilo za vreme kralja Petra i Tita.

Još kaže da nikad nije bio ozbiljno bolestan "do ovo sad", kad ga je zaboleo palac na levoj nozi:
- Vidim odlično, čitam bez naočara, jedino malo slabije čujem, priča sedeći u krevetu, okružen osobljem bolnice, jednim od četvorice sinova i jednim od šest unuka, koliko ih ukupno ima.

Ima deda Rade i troje praunučadi, od kojih je najmlađi napunio tek dve godine. U Jabuci živi samo sa ćerkom otkako mu je pre devet godina umrla supruga.

A kako je dospeo u Centar za vaskularnu hirurgiju navedene bolnice objašnjava glavni hirurg tima koji ga je operisao, profesor dr Živan Maksimović:
- Deda Rade je kod nas upućen zbog gangrene levog stopala. Kaže da ga je noga pre toga zabolela dva do tri dana, dok je radio u polju. Da bi sprečili dalje širenje gangrene, uradili smo mu bajpas, odnosno premošćavanje obolelog krvnog suda potkolenice, uzimanjem krvnog suda natkolenice. Praktično smo mu autotransplantirali deo krvnog suda. To je bilo izvodljivo, jer su analize pokazale da su njegovi krvni sudovi izuzetno očuvani i odgovaraju starosnoj dobi šezdesetogodišnjaka.

Zanimljivo, krvni sudovi su očuvani, iako deda Rade ceo život zavija duvan i puši. To se čak vidi i po požutelim, negovanim brkovima.
- Zbog te krdže ovde je i dospeo, komentariše sin, čekajući da ga izvede iz bolnice.
- Pušio jesam, ali dim nikad nisam uvlačio, joguni se vižljasti dedica, kome se lice potpuno ozarilo kada je na vratima ugledao mlađu lepuškastu bolničarku koja ga je sve vreme u bolnici negovala.
- Ne pamtim kad me je pre nje dotakla po licu ruka ovako lepe i mlade žene, osetno živnuvši, šeretski je izgovorio. Da mu je zaista draga, pokazao je i time što je jedva čekao da se sa njom namesti pred objektiv foto aparata, i ovekoveči trenutak njemu očigledno izuzetno važan.

Primetili smo još nešto. Bez preterivanja deda Rade je bio miljenik svog osoblja, zato što nikoga nije gnjavio, sam je svoj krevet uređivao i insistirao na svojoj urednosti. Pomoć se podrazumevala samo tamo gde sam nije mogao nešto da uradi. I zato su ga zaista, sa potpunom iskrenošću juče iz bolnice ispratili, očekujući da ga uskoro ponovo vide na redovnoj kontroli.

A do tada, deda Rade se ponovo vraća poljima svoje Jabuke, koja mu je očigledno podarila zdrav i dug život. Ne razmišljajući baš mnogo o tome da li je ujedno i najstarija muška glava na ovim prostorima.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:37h

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS operisali stogodišnjeg Radeta Grujičića

16:04h

Da li je na pomolu razrešenje misterioznog nestanka gitariste Manic Street Preachers-a

16:42h

Poslednjih godina šiptarske teroriste na Kosmetu naoružavala Armija BiH

17:03h

Neustrašivi robot pomaže izveštačima iz ratnih zona

17:21h

Neobičan jutarnji ritual najbogatijeg čoveka na Tajvanu

17:56h

Član grupe En'Sink kandidat za posetu međunarodnoj vasionskoj stanici

 

 


     


FastCounter by LinkExchange