[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Mlađan Dinkić o novom finansijskom sporazumu sa MMF

Za tri godine 800 miliona dolara

Ovaj aranžman realizovaće se u 13 tranši, a već u maju možemo da računamo na 152 miliona dolara - iz tekućeg stend- baja i od novih sredstava

BEOGRAD - Od MMF-a smo dobili neuobičajeno dobre ocene za dosadašnje reforme, a svakako predstavlja presedan da je u izuzetno kratkom roku Fond odobrio tri aranžmana našoj zemlji - prvi koji je bio donacija, drugi jednogodišnji stend-baj aranžman po kome predstoji povlačenje četvrte i poslednje tranše u iznosu od 65 miliona dolara, i treći, finansijski sporazum koji je zaključen na tri godine, kaže za " Glas" Mlađan Dinkić, guverner NBJ povodom upravo uspešno završenih dvonedeljnih pregovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Novi trogodišnji finansijski sporazum sa MMF-om je i preduslov da se realizuje postignuti dogovor sa Pariskim klubom poverilaca, jer kada ga Bord direktora Fonda potvrdi uslediće i 51 odsto otpisa duga prema ovim stranim poveriocima. A sporazumom sa Pariskim klubom predviđeno je da se dodatni otpis od 16 odsto odobrava posle uspešnog okončanja sporazuma sa MMF, dakle kroz tri godine, objašnjava Dinkić po čijim rečima je novi finansijski sporazum sa MMF-om pozitivan signal i drugim stranim poveriocima sa kojima predstoje pregovori o reprogramu spoljnog duga prema njima, jer se njime potvrđuje da će se u naredne tri godine sprovesti reforme i voditi ekonomska politika koja garantuje otplatne mogućnosti zemlje.

Novi trogodišnji sporazum, koji je u stvari nova faza odnosa sa MMF, predviđa 650 miliona specijalnih prava vučenja, što je prema sadašnjem kursu dolara iznos od 800 miliona dolara, i ona se mogu realizovati u 13 tranši. Drugim rečima, svaka četiri meseca moći ćemo da povučemo sredstva u iznosu od 62 miliona dolara. Uz to, guverner objašnjava da ćemo već u maju dobiti 125 miliona dolara, na ime poslednje tranše iz uspešno realizovanog stend-baj aranžmana i prve iz novog finansijskog sporazuma sa Fondom. U periodu na koji se sporazum odnosi akcenat je stavljen na reformu javnih finansija, očekuje se sprovođenje procesa privatizacije, a sa misijom Fonda postignuta je i saglasnost oko zakonskih projekata koji treba da budu doneseni u finansijskoj sferi - izmena zakona o deviznom poslovanju, zakona o NBJ, o bankama i finansijskim tržištima. Čim se usvoji novi zakon o deviznom poslovanju, očekujemo da će MMF ozvaničiti konvertibilnost dinara, a takođe u maju očekujemo da će Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda potvrditi novi finansijski sporazum, kaže Dinkić.

On podseća na izuzetnu važnost ovog srednjoročnog aranžmana sa Fondom, upravo zbog njegovog dužeg trajanja, koje je posebna garancija za potencijalne investitore da se u našoj zemlji vodi zdrava ekonomska i reformska politika, pod kontrolom MMF-a, koja garantuje ekonomsku stabilnost i sigurnost njihovih ulaganja. Na primer, po rečima Dinkića, sa misijom MMF-a dogovorena je buduća stabilizaciona politika i u naredne tri godine inflacija treba da se svede na nivo EU i, recimo, već u narednoj godini da bude izražena jednocifrenom brojkom.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

19:37h

Grčka otvara međunarodni trgovinski centar uz bugarsku granicu

19:40h

Guverner NBJ o obveznicama stare devizne štednje

19:42h Uvoz ruskog gasa u narednih šest meseci vredan 81 milion dolara
19:45h Mlađan Dinkić o novom finansijskom sporazumu sa MMF
19:47h Februarski minimalan rast proizvodnje znak blagog oporavka
19:49h Veroljub Dugalić o potraživanjima sukcesora od bivšeg SSSR
   


     


FastCounter by LinkExchange