[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Korupcija na Univerzitetu u Beogradu iz akademske vizure

Indeksi i ispiti ina mufte i za novac

Muvaju uglavnom lošiji studenti. Kad dođe "stani-pani", većina bi da plati

BEOGRAD - Devedeset pet odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu izjavilo je da se upisalo na fakultet isključivo sopstvenom zaslugom, na osnovu ocena iz srednje škole i uspeha koji su postigli na prijemnom, međutim, 70 odsto visokoškolaca je izjavilo da je čulo da se neko upisao preko veze na njihov fakultet, dok je na fakultetima medicinske grupacije taj procenat bio znatno viši - čak 95 odsto je izjavilo da zna za sticanje indeksa na mufte...

Ovi podaci su rezultat tromesečne ankete koju je pokrenuo i sproveo Savez studenata Beograda u kojoj je učestvovalo 3.414 studenata BU. Rezultate ankete obradio je Centar za istraživanje tržišta FON-a uz ekspertsku podršku dr Predraga Jovanovića, predsednika srpskog ogranka organizacije "Transparensi internešnal", kolegijuma BU i Ministarstva prosvete i sporta.

Ministar dobro prošao

Studenti su ocenjivali i predstavnike prosvetne i akademske vlasti. Najbolje je prošao prof. dr Gašo Knežević, ministar prosvete i sporta (dobio je 63 pozitivna i osam negativnih procenata). Na drugom mestu je prof. dr Srbijanka Turajlić, pomoćnik ministra prosvete (47 odsto pozitivnih i 7 negativnih procenata), a potom prof. dr Marija Bogdanović, rektor BU (43 i 9 odsto) i Žarko Mihailović, pomoćnik ministra prosvete za studentski standard (39 i 5 odsto). Prema oceni koja se juče čula dekani i prodekani za nastavu su prošli kod studenata prilično loše. Otpor je dobio 50 odsto pozitivnih i 19 odsto negativnih procenata.

Prema rečima prof. dr Dragana Vukmirovića, koji je rukovodio istraživanjem, 40 odsto studenata izjavilo je da lično poznaje nekog od kolega ko se upisao preko veze. Na pitanje da li bi ponudili novac ako bi imali "sigurnu varijantu" u slučaju da postoji opasnost da izgube godinu, kredit ili status, 24 odsto je odgovorilo potvrdno, 18 odsto je reklo da ne bi zato što nema para, a svega 31 odsto visokoškolaca odgovorilo je negativno jer misle da je to nemoralno.

Zanimljiva je ocena da je duplo više loših studenata izrazilo želju da im neko pomogne u slučaju da dođe do situacije "stani-pani".
- Možemo generalno da zaključimo da onaj student koji redovno izvršava svoje obaveze i studira "glatko", znatno ređe dobije želju da nađe prečicu i da nešto "muva"- zaključio je dr Vukmirović, uz opasku da je 10 odsto anketiranih studenata navelo i konkretnu sumu koja treba da se izdvoji za ispit. Ta suma varira od fakulteta do fakulteta između 500 i 1.000 maraka.

Najalarmantniji, najšokantniji i najnegativniji rezultati ankete, po oceni dr Vukumirovića, odnose se na izjave studenata u vezi budućnosti, jer se 30 odsto njih izjasnilo da će po završetku školovanja otići u inostranstvo, dok 27 odsto studenata o tome razmišlja, ali još nema jasan plan. Odlazak u inostranstvo planira čak 43 odsto studenata tehničkih fakulteta, dok je među njima još 25 odsto neodlučnih.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:36h

Korupcija na Univerzitetu u Beogradu iz akademske vizure

16:48h

Projekat "Zdravi zubi- lep osmeh" usmeren na decu školskog uzrasta

16:59h

"Astra" zvanično počela kampanju protiv trgovine ženama

17:12h

Direktor PIO fonda obećava: Svi koji su predali zahteve dobiće penzije na vreme

17:24h

Sindikat uprave i pravosuđa Srbije: Zaslužuju veće plate

17:37h

Generalni direktor ŽTP "Beograd": Veće plate samo kad se zarade

17:46h

Užički mašinovođe traže naloge za vožnju i tvrde: Većina hoće da radi

17:58h

Štrajk železničara preusmerio međunarodne vozove

18:03h

Seljaci ostaju kod Pavlovića mosta

18:21h

Besplatna struja za narodne kuhinje

18:33h

Ekipe PMC Inženjeringa ponovo pretražuju Dunav

18:49h

Na graničnom prelazu između Bačke Palanke i Iloka predati posmtrni ostaci

19:02h

Praznik mladih bračnih parova

19:11h

Proslava Svetskog dana voda

      


FastCounter by LinkExchange