[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Dokument o novoj zajednici u petak pred poslanicima crnogorskog parlamenta

Pada Vlada Crne Gore?

Liberali napuštaju Vladu. Sporazum prolazi. DPS spremna na sve. Koalicija "Za Jugoslaviju" traži izbore

BEOGRAD - U Skupštini Crne Gore, na zahtev Vesne Perović, predsednika parlamenta, u petak će se raspravljati o Sporazumu o preuređenju odnosa između Srbije i Crne Gore, koji su u Beogradu 15. marta potpisali predstavnici SRJ, Srbije i Crne Gore, uz prisustvo Havijera Solane, visokog predstavnika EU.
- Liberalni savez uskratiće podršku manjinskoj vladi i neće glasati za Sporazum - izjavio je juče za "Glas" Slavko Perović, portparol LS .

On je rekao da tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika LS i Vilijema Montgomerija, ambasadora SAD u SRJ, nije bilo nikakvih pritisaka na tu stranku, zbog odluke da napusti vladu Filipa Vujanovića. Perović je naglasio i da je američki ambasador odluku liberala prihvatio sa razumevanjem.

Iako pojedini istaknuti funkcioneri DPS tvrde da taj sporazum "ne znači zajedničku državu Srbije i Crne Gore, već naprotiv garantuje referendum o nezavisnosti", sasvim je izvesno da će posle jučerašnje odluke LS Vlada u Crnoj Gori pasti. LS i SDP tvrde da su obmanuti i da je "beogradski dogovor" opasan po realizaciju projekta nezavisne Crne Gore. I Rifat Rastoder, potpredsednik SDP, najavio je da poslanici te stranke neće glasati za Sporazum.

Rastoder je, kako je izjavio, bio iznenađen gestom Vesne Perović, predsednice Skupštine Crne Gore, jer je očekivao da sednica bude zakazana na predlog Đukanovića.

Predstavnici Koalicije "Zajedno", kako kažu, svakako će glasati za Sporazum, ali će tražiti i raspisivanje izbora, jer smatraju da će liberali i SDP otkazati podršku Vladi.

Prekršila običaj

Miodrag Vuković, šef poslaničkog kluba DPS, izjavio je za Betu da je Vesna Perović zakazivanjem sednice "prekršila dobar običaj" koji se neguje u parlamentu.
- Do sada je bila praksa da se pre sednice parlamenta, bez obzira na to da li je redovna, vanredna ili se saziva po hitnom postupku, sastanu šefovi poslaničkih klubova, radi konsultacija - rekao je Vuković. O sporazumu je trebalo raspravljati "u jednom prihvatljivom roku", kad budu stvoreni uslovi za "racionalnu analizu" tog dokumenta, rekao je Vuković.

Predrag Bulatović, predsednik SNP je istakao da će Sporazum bez teškoća biti izglasan u crnogorskom parlamentu. On je naveo da bi odluka liberala da posle Sporazuma i dalje nastavi s podrškom Vladi bila "političko samoubistvo te stranke".

- Ako to urade, liberali će potpisati svoju propast kao izvornog nosioca ideje o crnogorskoj nezavisnosti, jer bi time prihvatili da uguše osnovnu odrednicu svog programa - naveo je Bulatović na tribini SNP-a u Tivtu.

Međutim, Svetozar Marović, potpredsednik DPS, izjavio je podgoričkim medijima da je ta stranka spremna "za sve moguće situacije", pa i za eventualnu odluku LS da uskrati podršku manjinskoj vladi.
- Takva odluka liberala dovela bi do nove političke okolnosti, koja bi otvorila brojne mogućnosti - naveo je Marović.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Slučaj Perišić državna tajna

17:35h

Momčilo Perišić podneo ostavku

17:45h

Đinđić poručio Koštunici: Smena Tomića uslov za bezbednost države

17:55h

Još nije zakazana sednica Veća republika Skupštine SRJ

18:10h

DSS o odlaganju skupštinskog zasedanja

18:15h

I Veselinov traži ostavku generala Ace Tomića

18:25h

Dokument o novoj zajednici u petak pred poslanicima crnogorskog parlamenta

18:35h

Uoči sinoćnjeg Predsedništva nije bio poznat precizan dnevni red

18:40h

Političarima opada popularnost: Predsedniku SRJ se i dalje najviše veruje

18:45h

Čanak: Koštunica da podnese ostavku

18:50h

Nebojša Čović: Ništa nismo znali o "slučaju Perišić"

18:55h

Poslanici "Povratka" još bez odluke o ulasku u Vladu Kosmeta

19:05h

Otpor o hapšenju Perišića

19:20h

Italijanskim tužiocima odobreno da "posete" bivšeg predsednika SRJ

00:45h

Predsedništvo vladajuće koalicije, bez DSS-a, raspravljalo o krizi u državi

      


FastCounter by LinkExchange