[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

"Glas" u Tiršovoj povodom akcije "Sto dana za dečiju kliniku"

Nije humanitarna već životna akcija

Gotovo sva odeljenja u očajnom stanju. Na odeljenje gde se bebe smeštaju odmah po rođenju ništa nije ulagano pola veka. Na operaciju na otvorenom srcu čeka 200 mališana

BEOGRAD - Ovo nije humanitarna, već životna akcija, ako su građani svesni da su deca najvažnija, kaže na početku razgovora dr Boris Stajkovac, predsednik UO Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, o predstojećih "100 dana za dečiju kliniku", u kojima treba da se zainteresuje svaki stanovnik metropole i cele zemlje, ne bi li se napokon ova dečija zdravstvena ustanova dovela u red, i mogla uobičajeno da radi.

Ovako kako sada izgleda, kod roditelja izaziva zebnju za sudbinu njihove dece, jer lekari i medicinske sestre nisu u stanju mališane da zbrinjavaju na odgovarajući način. Šta to zapravo znači, objašnjava dr Stajkovac:
- Mesečne potrebe za rad bolnice iznose oko 700 hiljada maraka, koje kuća sama nije u stanju da obezbedi. Ovde su gotovo sva odeljenja u očajnom stanju jer godinama ništa na njima nije rađeno.

Na neonatalnom odeljenje, gde se bebe smeštaju odmah po rođenju, pet decenija ništa nije rađeno. Kako to odeljenje izgleda dovoljno je ako kažem da nema ni grejanja, ni tople vode, pa je lako pretpostaviti kako se bebe kupaju. U ništa boljem stanju nije ni kardiologija, na kojoj nema osnovnog dijagnostičkog aparata - monitora za praćenje pacijenata. Na Odeljenju za opekotine, koje treba da bude apsolutno sterilno, a zidovi su popucali, koristimo poljsku opremu pozajmljenu od vojske.

Nabrajajući dalje dr Stajkovac veli da od pet postojećih liftova, radi samo jedan, i u njemu se prevozi sve, od najmlađih pacijenata, preko veša, pa sve do đubreta. Donedavno je lift korišćen i za transport hrane, ali su sa tim zbog izmeštene kuhinje prestali.

Zbog opšte besparice i zastarelih i neispravnih aparata na listi čekanja za operaciju na otvorenom srcu nalazi se 200 mališana. Direktor bolnice hirurg profesor dr Zoran Krstić kaže da samo jedna ovako započeta operacija košta između 3.500 do 4.000 maraka, pa nije teško izračunati koliko treba za svu decu, koja operaciju na srcu čekaju.

- Ovom akcijom želimo da obnovimo infrastrukturu i nabavimo opremu kako bi svako bolesno dete moglo da bude zbrinuto na pravi način, veli dr Krstić. Moramo u celosti da uredimo Odeljenje za neonatologiju, Odeljenje za pulmologiju, Odeljenje za opekotine i ortopediju. Moramo da popravimo makar dva lifta, upravo da jedan ne bismo koristili za sve. Kuhinja je takođe posebna priča, u kojoj se na šporetima starim 50 godina sprema hrana za naše pacijente. Utešno za nas u ovom trenutku je što je komisija ustanovila da tonjenje zgrade koje je registrovano nije kritično, ali fasada, zbog opasnosti od otpadanja mora takođe da se sredi...

Na pitanje, koliko bi para bilo dovoljno da podmiri potrebe ove izuzetno značajne dečije ustanove, osnovane Kraljevskim dekretom još 1924. godine, i da li početak akcije obećava, dr Stajkovac kaže:
- Između šest i sedam miliona maraka. Po interesovanju koje su pokazale brojne javne ličnosti, nevladina organizacija Centar za brigu o deci ne krije optimizam da će akcija do kraja uspeti, upravo zato što nije humanitarna, već akcija života. Naši glavni promoteri su filmski režiser Emir Kusturica i Đorđe Balašević.

Iza akcije je takođe stalo i pet ambasadora (Austrije, Norveške, Francuske, Britanije, Finske, kao i ambasador OEBS. U akciju su se uključili Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose s inostranstvom, kao i Goran Svilanović, ministar inostranih poslova. Podršku kampanji konkretnom pomoći dao je i guverner NBJ Mlađan Dinkić.

Tu je i direktor Ateljea 212 Svetozar Cvetković, dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković, fudbaler Mateja Kežman i brojne druge javne ličnosti. Kod nas su već boravili i vlasnici dve vrlo moćne, konkurentske kompanije "Grand" i "Don kafe" i najavili značajnu finansijsku pomoć.

Milija Banović, vlasnik firme ITG iz Smedereva već je uplatio 150 hiljada dinara, a jutros se javio jedan gospodin koji nam je rekao da svoj stan želi da zavešta klinici. Interesovanje je veliko, a mi i ne krijemo da želimo da zainteresujemo svakog građanina da da doprinos primeren mogućnostima i pomogne da ova ustanova ponovo stane na zdrave noge.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

18:11h

Sindikati železničara ne odustaju od zahteva za veće plate

18:23h

"Glas" u Tiršovoj povodom akcije "Sto dana za dečiju kliniku"

18:42h

Ponovljen zahtev za usvajanje zakona u oblasti medija

18:59h

Stručnjaci PIO Fonda Crne Gore: Za penzionere bićemo dve odvojene države

19:12h

Odbor za prosvetu Skupštine Srbije o predlogu zakona o univerzitetu

19:34h

Promovisan film o promeni vlasti u SRJ

19:41h

Završen postupak ekshumacije posmrtnih ostataka 12 N.N. lica

19:48h

Smetnje na Internet linijama PTT

19:56h

Počinje proleće

      


FastCounter by LinkExchange