[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Sindikati železničara ne odustaju od zahteva za veće plate

Dovoljna i povišica od pet odsto

Toliko garantuje i uredba Republičke vlade o javnim preduzećima

BEOGRAD - Tri najveća sindikata Železničko-transportnog preduzeća "Beograd" nastavljaju generalni štrajk koji je počeo u ponedeljak uz poštovanje zakonskog minimuma rada - potvrdili su na konferenciji za novinare predstavnici Saveza sindikata Srbije. To znači da srpskim železnicama i danas umesto 450 saobraća svega 45 kompozicija, od čega na barskoj pruzi samo linija 510/511.

Železničari osim većih plata, koje su u bruto proseku za februar iznosile 14.597 dinara, traže i bolje uslove rada i usvajanje nacionalne saobraćajne politike kojom će biti definisani mesto, uloga i značaj železnice.

Važnije od plata

- Razumemo potrebu zaposlenih u JŽTP "Beograd" da poprave svoj materijalni položaj iako se ne nalaze u kategoriji najugroženijih ali kao država mi prvenstveno moramo da mislimo na efikasan rad kojim će korisnici usluga biti zadovoljni. Postavljamo pitanje da li je neko od sindikata mislio o načinu da se popravljanjem stanja na železnici i efikasnijim poslovanjem, postignu uslovi za povećanje plata koje neće ugrožavati ostale građane. Dakle najpre restrukturiranje i reorganizacija celog sistema i njegovo tržišno poslovanje, pa onda razgovori o materijalnom položaju zaposlenih koji odgovara položaju njihovih kolega u razvijenim zemljama - stoji u saopštenju Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija koje je dostavljeno našoj redakciji.

Prema najavi Vukašina Cvetkovića, predsednika Sindikata železničara Srbije, postoji mogućnost da prvobitan zahtev za povećanje zarada od deset odsto bude smanjen na pet odsto.

- Izvinjavamo se građanima koji zbog zaustavljenih vozova kasne ili moraju da odlože planirana putovanja, ali generalni štrajk je nužnost. U razgovorima sa poslovodstvom ŽTP-a približili smo stavove u 11 tačaka, ali još ništa nije potpisano. Kad je reč o spornoj devetoj tački naših zahteva - o povećanju zarada, crta ispod koje nećemo ići je poštovanje uredbe Republičke vlade o javnim preduzećima koja nam daje za pravo da tražimo zakonski odobreno povećanje od pet odsto - rekao je Vukašin Cvetković, uz napomenu da je Sindikat dobio telegrame podrške od mnogih sindikata javnih preduzeća, površinskog kopa "Kolubara", kao i od Međunarodne federacije transportnih radnika iz Brisela.

U štrajku učestvuje 30.000 članova Sindikata železničara Srbije i Asocijacije sindikata železničkog saobraćaja Srbije koju sačinjavaju Nezavisni strukovni sindikat mašinovođa i Nezavisni sindikat železničara od 32.000 zaposlenih, a postoje zahtevi da se potpuno obustavi rad.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

18:11h

Sindikati železničara ne odustaju od zahteva za veće plate

18:23h

"Glas" u Tiršovoj povodom akcije "Sto dana za dečiju kliniku"

18:42h

Ponovljen zahtev za usvajanje zakona u oblasti medija

18:59h

Stručnjaci PIO Fonda Crne Gore: Za penzionere bićemo dve odvojene države

19:12h

Odbor za prosvetu Skupštine Srbije o predlogu zakona o univerzitetu

19:34h

Promovisan film o promeni vlasti u SRJ

19:41h

Završen postupak ekshumacije posmrtnih ostataka 12 N.N. lica

19:48h

Smetnje na Internet linijama PTT

19:56h

Počinje proleće

      


FastCounter by LinkExchange