[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 19. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Na sastanku državnog vrha izneti dokazi o špijunskoj aferi

Koštunica odobrio
praćenje Perišića

Prisutnima dokaze obelodanio general-major Aco Tomić, načelnik vojne bezbednosti. Perišić pušten na slobodu zbog međunarodnog pritiska, pre svega Amerike

BEOGRAD - Nema nikakve sumnje da su bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i aktuelni potpredsednik Vlade Republike Srbije Momčilo Perišić i potpukovnik VJ Miodrag Sekulić prodavali poverljiva vojna i državna dokumenta službeniku američke ambasade u Beogradu Džonu Dejvidu Nejbori, saopštava za "Glas" pouzdan izvor iz Službe bezbednosti VJ. Jer, nadležne službe bezbednosti Vojske Jugoslavije raspolažu video i tonskim dokazima sa susreta Perišića, Sekulića i Džona Dejvida Nejbora, koje će prezentovati javnosti ukoliko za to dobiju saglasnost istražnog sudije i vojnog tužioca. Perišić i Sekulić su svoju špijunsku delatnost priznali pred istražnim organima VJ.

Pavković znao
Zvanično, predsednik Koštunica i njegov kabinet saopštavaju da o akciji praćenja i hapšenja nije bio obavešten načelnik GŠ VJ general-pukovnik Nebojša Pavković.
Međutim, ako su Momčila Perišića, Miodraga Sekulića i Džona Davida Nejbora hapsili pripadnici specijalne antiterorističke jedinice "Kobre", koja je pod direktnom Pavkovićevom komandom, onda je logično da je načelnik GŠ bio upućen u celu operaciju.

Dupla veza
Ključnu ulogu u akciji hapšenja špijunske trojke Perišić-Sekulić-Nejbor odigrao je Perišićev pratilac koji je bio takođe uhapšen u četvrtak uveče, 14. marta, u restoranu "Šarić" na Ibarskoj magistrali. Perišićev pratilac je blagovremeno, kao saradnik službe bezbednosti VJ, obavestio o mestu i vremenu sastanka Perišića i Nejbora, gde su na vreme bili postavljeni prislušni i video uređaji.

Ključni čovek ove špijunske afere koja potresa i ljulja DOS-ovu vlast, kako navodi naš izvor, je potpukovnik Miodrag Sekulić, koji je do pre mesec dana radio kao tehničko lice u Generalštabu VJ. Sekulić je naime snimao sednice Generalštaba i tonske i video zapise arhivirao u dokumentaciji VJ. On je ovaj posao obavljao još u vreme dok je dužnost načelnika GŠ VJ obavljao Momčilo Perišić, zatim Dragoljub Ojdanić, a potom i Nebojša Pavković.

Na pitanje koliko dugo su špijunski dvojac Perišić-Sekulić predavali poverljiva dokumenta Amerikancima, izvor "Glasa" odgovara da je teško odgovoriti i naglašava da su poverljive informacije "curile" ka američkim službama i u vreme dok je Momčilo Perišić bio načelnik Generalštaba VJ.

Svi dokazni materijali koji terete Perišića i Sekulića predstavljeni su i na sednici državnog vrha koji je pre dve noći okupio predsednik SRJ Vojislav Koštunica. Prisutnima je najpre referisao general-major Aco Tomić, načelnik bezbednosti VJ, koji je neposredno dao nalog za praćenje i hapšenje Perišića i Sekulića. Na sastanku je govorio i Rade Bulatović, savetnik za bezbednost predsednika SRJ, koji je koordinirao akcijom hapšenja u restoranu "Šarić" na Ibarskoj magistrali.

Na maratonskom sastanku državnog vrha bilo je i žučne rasprave među suprotstavljenim vođama DOS-a, ali su se strasti smirile posle iznesenih dokaza. Zbog toga su neki lideri DOS-a izašli sa sastanka veoma nervozni. Izvor "Glasa" dodaje da na sastanku nije bilo priče o Perišićevoj poziciji kao potpredsednika Vlade Srbije i lidera PDS-a.
Na sastanku državnog vrha kod predsednika Vojislava Koštunice dogovoreno je da se osnuje savet za nacionalnu bezbednost koji će kontrolisati rad civilnih i vojnih bezbednosnih službi. Bilo je razgovora ko će personalno ući u savet i dogovoreno je da se ovo telo oformi za petnaestak dana.

Nadležnost
Po Ustavu SRJ, nalog za praćenje koje obavljaju vojni bezbednosni organi može da potpiše isključivo Vrhovni savet odbrane ili sam predsednik Republike, bez obaveze da o tome obavesti Vladu Republike Srbije, pa i samog načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Zašto su pušteni
Vojni istražni organi su obavili svoj posao, uhapšeni su priznali špijunsku delatnost, a kod njih su pronađeni i inkriminisani dokumenti. Određena poverljiva dokumenta su pronađena i u kancelariji Momčila Perišića u Vladi Republike Srbije, saopštava izvor "Glasa".
Na pitanje zbog čega su pušteni iz pritvora ako postoje dokazi o špijunskoj delatnosti, naš sagovornik odgovara da su Perišić i Sekulić pušteni zbog "ogromnog pritiska međunarodne javnosti, prvenstveno SAD".

Đ. Kesić


vesti po rubrikama

^politika

18:00h Na sastanku državnog vrha izneti dokazi o špijunskoj aferi
18:05h Anketa: Beograđani o hapšenju Perišića?
18:10h Sporazum o principima za glasanje u tri opštine Srbije
18:16h Sastanak lidera vladajuće koalicije odložen za utorak
18:20h DS o Vojnoj bezbednosti
18:22h DSS: Hapšenje Perišića najozbiljnija afera Vlade Srbije
18:25h "Njujork tajms" o vezi "slučaja Perišić" i suđenja Miloševiću
18:27h Hitan sastanak državnog vrha održan preksinoć u Palati federacije
19:29h Predstavnici "Povratka" danas sa šefom Unmika
18:35h Potpredsednik Vlade Srbije za "Glas" tvrdi da nije potpisao priznanje o krivici
18:37h Pešić tvrdi da Vlada SRJ neće tražiti raspravu o Perišiću
18:40h Ljajićeva SDP žali zbog koalicije s Perišićem
18:42h Vrhovni sud Srbije poništio rešenje Ministarstva pravde
18:45h Vasilije Lalošević (SNP) predviđa
18:47h Šef Kabineta predsednika SRJ odgovara na optužbe DS
18:50h Stratfor: Hapšenje Perišića pokušaj da se sruši Đinđić
18:52h Svetozar Marović povodom dogovora Srbije i Crne Gore
18:56h Pozvao se na imunitet
19:00h Vanredna sednica crnogorskog parlamenta u petak
19:10h

Vojislav Koštunica: Očekujem da Perišić podnese ostavku

19:15h Drnovšek sredinom aprila u Beogradu
20:20h I Vlada traži ostavku Perišića
23:35h Prihvaćeno izvinjenje
23:45h Kolin Pauel o obećanoj pomoći od 40 miliona dolara
23:50h Saopštenje Generalštaba Vojske Jugoslavije
   


     


FastCounter by LinkExchange