[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 19. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Glumac Zijah Sokolović posle deset godina u Beogradu

Pogled glumca je usamljen i težak

Nisam bio u dilemi da li da dođem. Za mene je bila važna vera u umetnost - ko je imao tu veru on se i spasio, svi ostali su izgubljeni

Sarajevski glumac koji je dobio sve najznačajnije pozorišne i filmske nagrade za glumu u bivšoj Jugoslavije (dve Sterijine, četiri Zlatna lovorova vijenca, Zlatnu arenu, Zlatnu kolajnu...), pisac i reditelj Zijah Sokolović, predstavom "Kabares kabareji" zatvorio je u subotu festival "Slavija 2002". Autor danas već kultne drame "Glumac je glumac je glumac", koja je prevedena na nekoliko svetskih jezika i igrana u više od 20 zemalja, gostovao je u Beogradu posle pauze od deset godina. Od početka rata u Bosni, Zijah Sokolović živi u Beču, profesor je na Brukner konzervatorijumu, odsek za glumu, i umetnički je vođa Teatro festivala u Salcburgu. Nakon decenije, ponovo je zablistao pred beogradskom publikom autorskom predstavom koja predstavlja vrstu duhovitog i komičnog, a gorkog komentara na našu celokupnu prošlost i sadašnjost, besmislene ratove, mržnju, nasilje, glupost i zlo: u dva sata, koliko traje kabare, Sokolović nas je ubedljivo vodio kroz sudbinu pojedinca kojoj "ništa ljudsko nije strano", fantastičnom energijom koja je sa scene ispraćena ovacijama.

- Trenutno radim za Hrvatsku televiziju film i TV seriju po Araličinom romanu "Komnenik". Pre toga bio sam u Parizu, tako da sam stigao ovde pod punim "gasom". Posle predstave odmah putujem natrag, jer me čeka još gomila poslova - kaže za "Glas", objašnjavajući zašto je u Beograd stigao u žurbi, samo sat vremena pre početka predstave.

Četvrt veka "Glumca"
Koliko vam imponuje što se niste mnogo promenili, čak ni fizički?
- Nastojim da radim, stvarno sam se posvetio teatru. Iduće godine je 25 godina kako igram "Glumac je glumac". U međuvremenu, postao sam i profesor. Možda je potreban još jedan rat da bih doktorirao. Za mene je bila važna vera u umetnost. Ko je imao tu veru, on se i spasio, svi ostali su izgubljeni.

Da li ste imali dilemu da opet igrate ovde, pošto ste i ranije imali pozive da dođete?
- Ne, zašto bih se dvoumio. Ako mogu da igram u Zagrebu već tri godine, u Ljubljani i u Beču deset, zašto ne bih i ovde. U Beogradu sam nekada puno radio, bilo je nekih ponuda i u ovih deset godina, zato što ovde još imam dosta dobrih prijatelja. I ovu predstavu, koju inače igram već deset godina, ovde sam igrao ljudima koje već dugo nisam video.

U svom kabareu karikirate moral, govorite o političkoj banalnosti, mediokritetima, državi i braku, pomirenju sa životom, budućnosti... Da li se kabare menjao u ovih deset godina?

- Ne, apsolutno je isti, fiksiran. Zato što se sve okolo toliko promenilo, da predstava prosto nema prava da se menja. Ona zaokružuje moj pogled na svet. Posmatram ga kao glumac, a to je dosta težak i usamljen pogled. Mislim da se ovde kod nas radi o zameni teza, lično saopštenim. LJudi koji nisu upali u zamku da izgrađuju uopšte, nego lično, svi su srećni, čak i u ovih deset godina.

Koliko često odlazite u Sarajevo?
- Ne previše. Onoliko koliko mi vreme i emocije dozvoljavaju.

Za razliku od nekih drugih umetnika, Vas ovih godina nisu svrstavali u jugonostalgičare?
- Izgubio sam nevinost u bivšoj domovini i imam lepa sećanja. To ne mogu da zaboravim, iako te emocije nisu nostalgija.

R. Radosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

14:17h

Savremena arhitektura:Kulturno-komercijalni centar HERMES, Tokio, Japan, arhitekta Renco Piano

14:20h

U znak sećanja na Batu Stojkovića večeras u Ateljeu

14:20h Otvoreno Odeljenje periodike Biblioteke grada Beograda
14:24h Cetinjski bijenale od 22. jula do 28. septembra
14:26h Džez pijanista Džordž Kejbls uoči koncerta u Domu omladine
14:28h Na Filmskom festivalu u Lećeu u Italiji
14:30h Narodno pozorište iz Beograda u utorak i sredu na sceni SNP-a
14:32h U Galeriji SULUJ Izložba Vladana Jeremića
14:35h Glumac Zijah Sokolović posle deset godina u Beogradu
   


     


FastCounter by LinkExchange