[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Danilo Bata Stojković, glumac koji je dao aromu srpskom pozorištu i Beogradu

Majstor glume, kozerije i života

Čuburac iz porodice uglednog Alekse Stojkovića, predratnog veletrgovca. Privatni časovi matematike kod Mihiza. Antologijsko prisustvo u bifeu Ateljea 212. Bolestan pred studentima u građanskim protestima

Petog februara, iako već teško bolestan, Danilo Bata Stojković igrao je Lupusa u Ateljeu 212, u jubilarnoj, 300. „Korešpodenciji" (Mihizova dramatizacija dela Borislava Pekića u režiji Arsenija Jovanovića).

Desetak dana nakon toga, na molbu mlađih glumaca iz Slovenije koji nikada nisu imali priliku da ga vide uživo na sceni, došao je i u Zvezdara teatar da odigra „Profesionalca" Dušana Kovačevića, jedno od najvećih glumačkih ostvarenja u posleratnom srpskom pozorištu. Posle predstava ostao je i da malo proćaska sa njima. To su bili poslednji nastupi najcenjenijeg srpskog glumca koji je dobio sve pozorišne i filmske nagrade za glumu i u vreme bivše Jugoslavije.

Svi Batini „ćurani"

JAGODINA (Tanjug) - Smrt velikog srpskog glumca Danila Bate Stojkovića primljena je sa velikom tugom u Jagodini, gde su ga 27. marta očekivali da primi nagradu za životno delo „Zlatni ćuran", u okviru Festivala „Dani komedije".
Festival će, od 20. do 27. marta, prirediti omaž velikom umetniku. Stojković je za glumu dobio pet glavnih glumačkih priznanja - prvog „Ćurana" za ulogu Agatona u „Ožalošćenoj porodici" 1981. godine, drugog 1982. za ulogu Njegovana Lupusa u predstavi „Cincari ili korešpodencija" Borislava Pekića. Treće priznanje 1984. za ulogu Ilije Čvorovića u „Balkanskom špijunu" Dušana Kovačevića, četvrto 1988. za ulogu Save Odžačara u Kovačevićevoj „Klaustrofobičnoj komediji", a petu 1990. za ulogu Luke Labana u „Profesionalcu". Najviše priznanje za životno delo biće mu dodeljeno posthumno.

Bata Stojković (1934-2002) odrastao je na Čuburi, u porodici uglednog Alekse Stojkovića, predratnog veletrgovca drvima i ugljem, koga prijatelji opisuju kao autentičnu i impresivnu ličnost. Bata je rastao uz rođenog brata Žiku, kasnije poznatog beogradskog intelektualca i publicistu. Zanimljivo je da je tokom gimnazijskih dana Bata Stojković pohađao privatne časove matematike kod tadašnjeg studenta Borislava Mihailovića Mihiza. To vreme i porodicu Stojković sa Čubure, Mihiz je zabeležio u svojoj „Autobiografiji o drugima".

Glumačku karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959), a 1962. postao je stalni član ansambla Ateljea 212. Kao što su mnoge njegove uloge ostale nezaboravne i antologijske, tako i prisustvo Bate Stojkovića u čuvenom bifeu Ateljea 212 danas pripada antologiji. Među kolegama i prijateljima ostaće upamćen i kao nenadmašni majstor kozerije, duhovitosti i života.

Igraj oca

Bata Stojković imao je običaj da traži savet od Borislava Mihajlovića Mihiza na koji način da odigra neku ulogu. Sa njim je razgovarao i kad je pripremao lik Lupusa, veletrgovca iz Pekićevog romana koga igra u „Korešpodenciji".
Mihiz mu je tada rekao: „Igraj, Danilo, Aleksu, tvog oca! Unutra, u sebi, u karakteru, budi ono što je on bio, a spolja ono što je želeo da bude".
I tako je nastao lik Lupusa.

I privatno i na pozorišnim daskama, bio je posebno vezan za dramskog pisca Dušana Kovačevića. Majstorstvo, upečatljivost i scenski šarm s kojima je odigrao likove prepoznatljive u našem mentalitetu, postali su simbol Kovačevićevih predstava. Za medijski kroki velikana našeg glumišta treba dodati i epizodu u Zvezdara teatru nakon jubilarnog 350. „Profesionalca".

Bogdanu Dikliću, s kojim je igrao u predstavi, poklonio je ručni sat sa posvetom: „Diku od Bate Stojkovića". Nekoliko godina pre toga, Diklić je izgubio sat koji je dobio od pokojnog oca. A u vreme građanskih protesta protiv bivšeg režima, Bata Stojković je izašao iz bolnice samo da bi se pridružio studentima.

Ceo život proveo je sa svojom suprugom Nadom. Za nju je ponekad imao običaj da dovede trubače u Zvezdara teatar da mu tiho odsviraju „Stani, stani Ibar vodo".

Kritičari o Bati

Bata Stojković bio je podjednako uspešan i kod publike i kod kritike. O ulozi u „Klaustrofobičnoj komediji", kritičari su zapisali: „U predstavi dominira izvanredni Stojković, u ulozi čoveka s dna društvene lestvice, odžačara Save.
Njegov glumački izraz je i robustan i prefinjen: on rečima samo naznačuje konture jednog opipljivog ljudskog karaktera, a intenzitet, dubinu i dirljivost mu dodaje nemim radnjama, bleskom oka, senčenjima koja dolaze iznutra, time što navodi gledaoca da mu pogled luta preko lica tog lika, kao kroz sumoran, pustošan pejzaž.
Stojković manje pokazuje u šta je život pretvorio jednog jadnika, a više nagoveštava ono što je u njemu toplo, čovečno, zauvek izgubljeno, osuđeno da ostane neizrečeno i nemušto. Po stepenu identifikacije koju imamo s njim, taj portret podseća na onaj koji nam je pre desetak godina na Bitefu dočarao nenadmašni nemački glumac Brit Lintenhan u Strindbergovom „Ocu".
U „Profesionalcu" Bata Stojković tumači lik bivšeg aktivnog policajca čija je sklonost ka introspekciji u punoj suprotnosti s tim što nema pravu supstancu što postaje autentičan tek kad se ispolji njegova neautentičnost, uslovljena profesijom kojoj je pripadao. I samo majstor Stojkovićevog kova u stanju je da nam nametne poistovećenje s takvim junakom, da nepostojeće preobrazi u postojeće, da izrazi i lični dramu čoveka koji se stalno prerušava, nestaje iza maske koju trenutno nosi.


R. R.


vesti po rubrikama

^kultura

16:01h

Danilo Bata Stojković: Majstor glume, kozerije i života

16:18h

Emir Kusturica danas u okolini Zlatibora počinje snimanje novog filma „Gladno srce"

16:32h

„Ivan Babejić - gorski car" bestseler u Kučevu

16:49h

Čajanka i performans ispred Britanskog saveta u Beogradu

17:03h

Madona komponuje za Bonda

17:21h

Koncert u Domu omladine: Džordž Kejbls kvintet

17:36h

Zrenjaninski teatar u Beogradu: Mala sirena

17:50h

Večeras u Reksu: Luča Mikrokozma

18:08h

Nova svetla niške pozornice

      


FastCounter by LinkExchange