[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Hagu

Odbijen zahtev za
odbranu sa slobode

Optuženi i prijatelji suda reagovali zbog izmene redosleda svedoka

BEOGRAD - Pretresno veće Haškog tribunala zaduženo za slučaj Milošević odbacilo je juče njegov zahtev da bude privremeno pušten na slobodu. Obrazlažući odluku, predsedavajući sudskog veća, sudija Ričard Mej, rekao je da razlozi koje je optuženi naveo u zahtevu, da ne može adekvatno da pripremi odbranu, nisu uvaženi.

Razumemo da postoje poteškoće u pripremi odbrane, s obzirom da se optuženi brani sam, naveo je Mej, ali odbrana se može osigurati i drugim sredstvima. Pretresno veće nije ubeđeno i da će se optuženi, bude li se branio sa slobode, pojaviti u sudnici i da neće predstavljati opasnost po svedoke.

Juče je unakrsnim ispitivanjem 13. svedoka optužbe, Ćamila Šabanija, Albanca iz sela Žegra u opštini Gnjilane, nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom. Šabani je svedočenje o dolasku srpskih snaga u Žegru i bekstvu stanovnika u Makedoniju, koje je počelo u ponedeljak poslepodne, trebalo da nastavi u utorak, ali je prekjuče suđenje Miloševiću prekinuto zbog požara u kuhinji Tribunala. Svedok je tvrdio da su srpske snage proterivale Albance. Ali, na Miloševićevo pitanje da li je tačno što je rekao u iskazu da su na put prema Makedoniji krenuli noću kako ih vojska i policija ne bi otkrili, Šabani je odgovorio potvrdno, dodavši da nisu hteli da ih vide srpske snage.

Montgomeri i Prosper u sudnici
Američki ambasador u Beogradu Vilijem Montgomeri i američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Ričard Prosper, javljaju agencije iz Haga, pratili su jučerašnju raspravu. Oni su pre podne ušli u galeriju sudnice Haškog tribunala, gde je u toku suđenje Miloševiću.

Obradovali se NATO-u
I Šabani je, poput prethodnih svedoka, rekao da su se Albanci obradovali dolasku NATO trupa.
- Radosno smo dočekali NATO, jer je to bio kraj vladavine slovenskih naroda - rekao je Šabani.

- Jasno se vidi da deportacije nije bilo - prokomentarisao je Milošević.
Šabani je prekjuče rekao da ih je vojska, kada su u jednom momentu naišli na nju, uputila prema Preševu, koje je u Srbiji, ali da oni to nisu poštovali, već su tajno nastavili put prema Makedoniji. Odrečno je odgovorio na pitanje da li su im oduzimana dokumenata.

Milošević je naveo da je Ukšim Ukšimi, za koga je Šabani rekao da su ga ubile srpske snage, poginuo pošto je s krova svoje kuće otvarao vatru na vojsku, što je svedok negirao. Potom je naveo i više primera kada je policija oduzimala oružje pronađeno kod Albanaca iz Žegre i pitao svedoka da li je istina da je njegov stariji brat Šaban Šabani ubijen u pokušaju da se ilegalno prebaci iz Albanije na Kosovo. Šabani je to negirao tvrdeći da mu je brat umro od srca u Draču 1993. godine.

Negirao je i da je govorio na godišnjici smrti Agima Ramadanija koji je poginuo tokom sukoba na Košarama, čemu je prisustvovao i bivši lider "OVK" Hašim Tači, kao i da je pre rata pripremao spisak punoletnih Albanaca iz Žegre za regrutovanje u "OVK". Suđenje je nastavljeno ispitivanjem Sadika Kadriua, pomoćnika predsednika SO Vučitrn. Milošević i prijatelji suda su reagovali na pojavljivanje ovog svedoka u sudnici, jer je bio najavljen drugi, pa se odbrana nije spremila za Kadriua. Suđenje će biti nastavljeno danas unakrsnim ispitivanjem ovog svedoka. Pre toga, najavio je zamenik tužioca Džefri Najs, biće prikazan jedan video snimak.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

U Podgorici razgovarali Đukanović, Koštunica, Vujanović i Labus

17:30h

Beograd i Podgorica približile stavove o budućoj zajednici

17:35h Predsedništvo DOS-a večeras o Tribunalu, skupštinama i federaciji
17:45h Ima li razloga da eksperti za izradu zakona o Hagu nastave rad?
18:00h Očekuje se izbor novih članova Đinđićevog kabineta
18:15h Na pomolu dogovor s misijom UN na Kosmetu
18:30h U toku istraga o zločinima premijera Kosova
18:40h Štajner: Osnova svih razgovora Rezolucija 1244
18:55h Krajišnik i Plavšićeva sutra pred Haškim sudom
19:10h Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću u Hagu
00:15h Premijer Srbije o prioritetima u ovoj godini
   


     


FastCounter by LinkExchange