[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Borba gusana i ove godine održana u Mokrinu pored Kikinde

Leo "isprašio" Mini

Posmatram ga još dok je malo gušče, odmah se vidi da li je ratoboran ili nije. Onda ga pratim godinama na salašu. Nekima je borba jednostavno u krvi

Borba gusana po sedamnaesti put održana je proteklog vikenda u Mokrinu, malom mestu pored Kikinde. Više hiljada posetilaca iz okolnih mesta, Beograda ali i inostranstva došlo je da proprati najatraktivnije borbe. Oko 10 ujutru u nedelju pred mnogobrojnom publikom sledila je najpre borba lige dvogodaca. Sa jednog kraja sokaka "naterivali su" gusana Mrvu u pratnji navijača. Sa drugog kraja nailazio je Dača u pratnji svojih obožavateljki. Na sredini sokaka između dve kuće otpočela je tuča.

Uhvatili su se najpre za kljunove, udarali snažno krilima jedan drugog uz neprestano dahtanje svojih pratilja. Prašina, perje, graja na sve strane. Posle nekoliko minuta oštre borbe Dača je podvio rep i krenuo u povlačenje, dok se Mrva prsio i ponosno širio krila. Za njim su uskoro krenule sve guske jer kao što je poznato - svi vole pobednike. Na drugom kraju sela sledila je zatim borba juniora koji su se onako mladi i neiskusni potpuno obrukali pred okupljenom publikom. Oni naime nisu bili raspoloženi za borbu i uzalud su pokušavali da ih naljute, ali, avaj, od borbe ni "b".

Potomak Španca

Na ovogodišnjoj manifestaciji borbe gusana u Mokrinu u žestokoj petominutnoj borbi finalista Leo Martin, vlasnik Svetozar Ladičorbić, i Mini, vlasnik Milan Terzić. Leo Martin je bio jači i bolji. Po rečima vlasnika, ovaj gusan je bio srčaniji za naklonost jata svojih gusaka koje su ga bodrile za vreme borbe. Gusan Leo Martin potomak je čuvenog šampiona Malog Zelena kojeg vlasnik čuva prepariranog u kući sa svim odličjima koje je osvojio.

- Zajedno sa publikom jedimo se i mi, zapravo nemamo mira kad počne takmičenje. Svakog dana okupimo se u selu i naterivamo guskove, a padne tu i po koja opklada. Ubrzo se umorimo i mi i oni i razilazimo se do sledećeg dana. Ovo je malo mesto, a borba guskova jedina zabava - kaže Obrad Brdarić iz Mokrina.
Njegov prijatelj Svetozar Ladičorbić čiji gusani pobeđuju godinama tvrdi da ne može svaki gusan biti borac.

- Posmatram ga još dok je malo gušče, odmah se vidi da li je ratoboran ili nije. Onda ga pratim godinama na salašu. Neki kažu da je bitna ishrana, ali to nema veze. Nekima je borba jednostavno u krvi - tvrdi Ladičorbić.

Društvo guščara, inače, u ovom kraju zvanično postoji od 1986. godine ali borba gusana ima mnogo dužu tradiciju. Kažu da je neki doktor uveo ovaj običaj još davne 1929. godine.

- Čuli smo da se neki bune u društvima za zaštitu životinja, ali smo pokušavali da im objasnimo da ovo nije masovna pojava, jer nisu svi gusani ratoborni. Ukupno je ove godine bilo 188 prijava, ali prema propozicijama svaki domaćin može da prijavi samo jednog gusana. Pobednici vrede i do 600 maraka iako ih vlasnici ne bi prodali ni za kakve pare - kaže Duško Kovačević predsednik guščarskog društva "Belo pero".

Mokrinska gusanijada, inače, svetsku slavu stekla je spektakularnošću borbi koje se ovde mogu videti. Naime u toku zime traju u ovom malom banatskom mestu predtakmičenja da bi se krajem februara sistemom eliminacije stiglo do finala. Tada u vreme parenja gusani najsrčanije čuvaju svoje jato gusaka od upada "uljeza" .

Kao i svake godine Mokrinčani su i ovoga puta valjano pripremili gusanijadu a mogla se videti i pokoja vankonkurencijska borba petlića.

Žaklina Milenković
Jasmina Latinović
Foto: Dejan Briza


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:39h

Međunarodna konferencija na temu seoskog turizma početkom juna u Beogradu

16:01h

Mala anatomija kolektivne ideologije srpskog naroda: Zašto obožavamo vođu

16:36h

Borba gusana i ove godine održana u Mokrinu pored Kikinde

16:52h

Tradicionalno vikendaško druženje ljubitelja motora u Kuglaškom klubu "Partizan"

 

 


     


FastCounter by LinkExchange