[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

SNP saopštava narednih dana stav o haškom zakonu

Da li opet pada
Savezna vlada?

Lalošević: Prvo izveštaj, pa izjašnjavanje

BEOGRAD - SNP narednih dana saopštiće stav o predlogu zakona o saradnji SRJ s Haškim tribunalom za ratne zločine. Ekspertske grupe na predlogu zakona rade i tek kada budemo imali tekst izveštaja te ekspertske grupe saopštićemo svoj stav - rekao je juče Vasilije Lalošević, istaknuti funkcioner SNP.

On je demantovao Zorana Đinđića, premijera Srbije koji je u subotu izjavio da će se SNP u nedelju izjasniti da li će glasati za predlog zakona o saradnji sa Tribunalom.

Danas sastanak ekspertske grupe

Ekspertska grupa za izradu zakona o saradnji sa Tribunalom, proširena za još dva člana, Milorada Ivanovića i Vladimira Božovića, iz SNP i SNS, sastaće se danas.
- Upoznaćemo se sa dosadašnjem radom članova rade grupe, kao i svim predlozima tog zakona i nadam se da ćemo dati puni doprinos - izjavio je Vladimir Božović.
U ekspertski timu su i Vesna Rakić Vodinelić, Sead Spahović, Igor Jovičić i Gradimir Nalić.

SNP je i ranije iznela svoj stav da je spremna da podrži savezni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, koji ne podrazumeva automatsko izručenje. Takav predlog zakona ponudila je DSS krajem prošle godine, u kome se kaže da na saveznom nivou bude donet opšti okviri, a da se pitanje modaliteta saradnje reguliše na republičkom nivou.

Međutim, najčešći kamen spoticanja saveznih koalicionih partnera bio je upravo način saradnje sa Tribunalom. Zbog toga je i pala Savezna vlade u junu prošle godine, na čijem čelu je bio Zoran Žižić, jedan od potpredsednika SNP. Koalicioni partner DOS-a, SNP nije se tada složio da se jugoslovenski državljani optuženi za ratne zločine izručuju Haškom sudu, što je bilo predviđeno jednim od nacrta zakona saradnje. Mesec dana kasnije izabrana je nova vlada, koju opet čine predstavnici DOS-a i SNP-a, a na njenom čelu je, opet istaknuti funkcioner SNP-a Dragiša Pešić.

Iako je pre nekoliko dana lider SNP, Predrag Bulatović u Saveznoj skupštini izjavio da se priprema usaglašen zakonski projekat o saradnji sa Haškim tribunalom i da neće doći u skupštinsku proceduru dok se o njemu ne postigne potpuna saglasnost, ipak je dodao, da to nije konačan stav SNP-a.

NS je za usvajanje zakona

Dragan Šoć predsednik NS i jedan od lidera Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" televiziji BK je rekao da "pokušava da uveri" lidera SNP-a Predraga Bulatovića da je zakon o saradnji sa Haškim tribunalom uslov saradnje sa međunarodnim institucijama.
On je istakao da se i kao pravnik zalaže za hitno usvajanje tog zakona kojim bi "razvezali sebi ruke", izrazivši očekivanje da će parlamentarna radna grupa koja radi na tom problemu "doći do nekog rešenja".


D. Gavrilović

 

03. Mar 2002 22:45 (GMT+01:00)

Pešić: O izručenjima kasnije

"SNP će danas odlučiti da li će da prihvati savezni Predlog zakona o saradnji s Haškim tribunalom", izjavio je Pešić po povratku iz Libije.
"SNP je svojevremeno saopštila da je spremna da usvoji Predlog zakona o saradnji s Hagom na saveznom nivou, i to samo kao osnov saradnje, a da republike same odlučuju o izručivanju", rekao je Pešić i dodao da do donošenja tog zakona Savezna vlada neće učestvovati u izručenjima, već će "sve biti u nadležnosti republičkih vlada".


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Danas izbor kosmetskog predsednika i Vlade

17:35h

Poslanici "Povratka" potpisali sporazum

17:45h

Danas 14. dan suđenja bivšem predsedniku SRJ

18:00h

Hejzlok: Kosovske institucije prelaznog karaktera

18:10h

Premijer Đinđić ponovo o nastupu Miloševića

18:15h

Artman o mogućnosti da se nekima s haške liste sudi u Srbiji

18:30h

SNP saopštava narednih dana stav o haškom zakonu

18:35h

Šoć o predsedničkim izborima u Crnoj Gori

18:45h

Istraživanje u Crnoj Gori: Većina za zajedničku državu sa Srbijom

19:00h

Čović održao lekciju Albancima s juga

19:05h

Vladika Artemije poručio Štajneru: Nastavak politike etničkog čišćenja

23:05h

Predsedništvo DOS-a početkom sedmice

23:15h

DOS-u većina u Boru

      


FastCounter by LinkExchange