[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Poslanici "Povratka" potpisali sporazum

Većina stranaka
donosi odluku

BEOGRAD (Beta) - Poslanici srpske koalicije "Povratak" u Skupštini Kosova potpisali su na jučerašnjem sastanku u Beogradu sporazum kojim se određuje da predstavnici koalicije mogu preuzeti obaveze ili donositi odluke u ime "Povratka" samo ukoliko koalicija na sednici prethodno donese odluku o tome.

Sporazum takođe predviđa da su odluke koju koalicija donese voljom "kvalifikovane većine" stranaka obavezujuće za sve članice "Povratka" i da potom ne mogu biti osuđivane u javnosti. Takve odluke "obavezujuće su za sve članice koalicije 'Povratak', njihove članove, nosioce funkcija u institucijama privremene samouprave na Kosovu i Metohiji, kao i nosioce funkcija koje su one predložile, a nisu njihovi članovi".

Potpisnici

Sporazum su potpisali predstavnici Demokratske alternative, Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Demohrišćanske stranke Srbije, Nove demokratije, Socijaldemokratije, kao i članovi "Povratka" Milovan Jovanović, Gojko Savić, Oliver Ivanović, Smiljka Milisavljević i Cveta Vujičić.

"Poslanici koalicije 'Povratak' ne mogu insistirati ni uslovljavati poslaničku grupu zahtevom za ispunjavanje specifičnog stranačkog ili ličnog interesa, za koji je većina poslanika koalicije 'Povratak' procenila da nije u okviru programa koalicije i državnog interesa", dogovoreno je.

U slučaju "grubog kršenja" sporazuma, koalicija može doneti "odluku o pojedinačnoj odgovornosti, što podrazumeva i smenu nosioca funkcije". Poslanici se sporazumom obavezuju da će doprinositi sprovođenju Programa savezne i republičke vlade za implementaciju Rezolucije 1244, kao i jačanju položaja srpske zajednice na Kosovu radi povratka raseljenih i "uspostavljanja multinacionalnog, multikulturnog i multikonfesionalnog društva na Kosovu i Metohiji".

Jedna od odredbi sporazuma je i da će se koalicija u donošenju odluka "od nacionalnog i državnog interesa, kao i kod svih spornih pitanja", konsultovati sa Koordinacionim centrom za Kosovo i Metohiju. Sporazum je usvojen povodom očekivanog današnjeg izbora predsednika i vlade Kosova u kosovskom parlamentu i "učešća koalicije 'Povratak' u radu vlade, Skupštine i ostalih institucija".


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Danas izbor kosmetskog predsednika i Vlade

17:35h

Poslanici "Povratka" potpisali sporazum

17:45h

Danas 14. dan suđenja bivšem predsedniku SRJ

18:00h

Hejzlok: Kosovske institucije prelaznog karaktera

18:10h

Premijer Đinđić ponovo o nastupu Miloševića

18:15h

Artman o mogućnosti da se nekima s haške liste sudi u Srbiji

18:30h

SNP saopštava narednih dana stav o haškom zakonu

18:35h

Šoć o predsedničkim izborima u Crnoj Gori

18:45h

Istraživanje u Crnoj Gori: Većina za zajedničku državu sa Srbijom

19:00h

Čović održao lekciju Albancima s juga

19:05h

Vladika Artemije poručio Štajneru: Nastavak politike etničkog čišćenja

23:05h

Predsedništvo DOS-a početkom sedmice

23:15h

DOS-u većina u Boru

      


FastCounter by LinkExchange