[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Danas izbor kosmetskog predsednika i Vlade

Srbi ne prihvataju
resor poljoprivrede

Konačan stav biće saopšten posle razgovora sa šefom Unmika Mihaelom Štajnerom

BEOGRAD - Predstavnici srpske koalicije "Povratak" ne prihvataju Unmikovu raspodelu ministarskih mesta u budućoj vladi Kosmeta, a konačan stav saopštiće posle razgovora s novim šefom Unmika Mihaelom Štajnerom, koji je zakazan za sredu, 6. marta - potvrdio je za "Glas" Oliver Ivanović, član Predsedništva Skupštine Kosmeta, posle jučerašnjeg sastanka koalicije "Povratak".

Razmatrajući novonastalu situaciju i činjenicu da je Štajner ignorisao srpski zahtev da "Povratak", kao treća stranka po jačini u Skupštini Kosmeta, dobije dva mandata, predstavnici Koalicije nisu prihvatili ponuđeni resor poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja koji bi vodio poslanik "Koalicije" Goran Marković.

Unmik prekršio proceduru

Iako je prema Uredbi o ustavnom okviru za privremenu samoupravu na Kosovu i Metohiji, predviđeno da mandatara za sastav kosmetske vlade predloži predsednik Pokrajine (kojeg prethodno treba da izabere Skupština) "nakon konsultovanja sa strankama zastupljenim u Skupštini", Unmik ovu proceduru, makar i formalno, nije ispoštovao, već je sam imenovao ministre. Prema Uredbi, predloženi mandatar treba da podnese Skupštini listu ministara, koje bira većina članova parlamenta.

"Mi smo šefu Unmika uputili dopis u kome tražimo još jedno od četiri ključna ministarstva - telekomunikacije i transport, trgovina i industrija, finansije i ekonomski razvoj i urbanizam i planiranje", naglasio je Ivanović.

Zvaničnici Unmika, podsetimo, preksinoć su saopštili imena deset ministara u budućoj vladi Kosmeta. Najviše mesta - četiri, pripalo je najjačoj parlamentarnoj stranci Kosmeta, Rugovinom Demokratskom savezu Kosova. Ministarstvo za finansije, ekonomiju i razvoj vodio bi Ali Sadrija, ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju biće Redžep Osmani, dok će ministarstva za kulturu, omladinu i sport, odnosno telekomunikacije i transport voditi Bedžet Brešoli i Zef Morina.

Demokratska partija Kosova Hašima Tačija dobila je dva resora - Ministarstvo javne službe, koje će voditi Jakup Krasnići i Ministarstvo trgovine i industrije, na čelu sa Ali Jakupijem. Isto toliko resora pripalo je i Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja - Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, koje će voditi Ahmet Isufi i Ministarstvo okoline i prostornog planiranja na čelu sa Ethemom Čekuom. Koalicija Bošnjaka "Vatan" dobila je Ministarstvo zdravlja na čijem bi čelu bio Numan Balić.

Predsednik Kosmeta - za ovu funkciju je ponovo predložen Ibrahim Rugova i Vlada Kosmeta - mandatar je Bajram Redžepi, trebalo bi danas da budu izabrani na sednici Skupštine.

"Povratak" u zapećku

Ovakvom raspodelom ministarskih mesta, srpska koalicija "Povratak" potpuno je gurnuta u zapećak. Iako je sa 22 poslanika treća po snazi politička partija, sa 18,3 odsto procenata zastupljenosti u multietničkoj Skupštini, Koalicija je dobila samo jedno mesto. Nejasno kako su zvaničnici Unmika napravili kriterijume za raspodelu mesta, jer "Povratak" ima gotovo tri puta više poslanika od Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, koja raspolaže sa samo osam mandata, a ima čak dva ministra.


P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Danas izbor kosmetskog predsednika i Vlade

17:35h

Poslanici "Povratka" potpisali sporazum

17:45h

Danas 14. dan suđenja bivšem predsedniku SRJ

18:00h

Hejzlok: Kosovske institucije prelaznog karaktera

18:10h

Premijer Đinđić ponovo o nastupu Miloševića

18:15h

Artman o mogućnosti da se nekima s haške liste sudi u Srbiji

18:30h

SNP saopštava narednih dana stav o haškom zakonu

18:35h

Šoć o predsedničkim izborima u Crnoj Gori

18:45h

Istraživanje u Crnoj Gori: Većina za zajedničku državu sa Srbijom

19:00h

Čović održao lekciju Albancima s juga

19:05h

Vladika Artemije poručio Štajneru: Nastavak politike etničkog čišćenja

23:05h

Predsedništvo DOS-a početkom sedmice

23:15h

DOS-u većina u Boru

      


FastCounter by LinkExchange