[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Bob Hoskins u filmu Rikija Tonjacija, čiji se delovi upravo snimaju u Beogradu

Dobri papa u Košutnjaku

"Ti si mali, debeo i mnogo ličiš na papu", glasila je otvorena telefonska ponuda za ulogu koju veliki glumac nije mogao da odbije

U Avala filmu u Košutnjaku u studiju 8 italijanski reditelj Riki Tonjaci snima film "Dobri papa" sa Bobom Hoskinsom, velikom zvezdom evropskog i američkog filma u glavnoj ulozi. Reditelj je sin Uga Tonjacija, čuvenog italijanskog glumca, koji je igrao i u filmu Aleksandra Petrovića "Majstor i Margarita". U Italiji uživa veliku reputaciju, o čemu svedoči činjenica da je angažman prihvatio čuveni Bob Hoskins ("Mona Liza", "Ko je smestio Zeki Rodžeru", "Sirene", "24-7", "Felicijino putovanje", "Koton klab", "Čaj sa Musolinijem".

Film prati zanimljivu životnu priču nesvakidašnjeg poglavara rimokatoličke crkve, plemenitog (kao sveštenik spasao od sigurne smrti nekoliko hiljada jevrejske dece) i slobodoumnog pape Jovana 23. Na prestolu je bio kratko, posle Drugog svetskog rata, proglašen je za sveca, a njegov život bio je inspiracija za još jednu filmsku priču koja se paralelno sa Tonjacijevim filmom trenutno snima u Italiji. Tonjaci je sa suprugom Simonom Ico, književnicom i koscenarista, a u Košutnjaku snima scene papinog diplomatskog poslanstva u Istanbulu.

- Pozvali su me telefonom i otvoreno rekli: "Slušaj ti si mali, debeo i mnogo ličiš na papu". Kako da odbijete takvu ponudu. Posle Musolinija, red je bilo da odigram papu - kaže Hoskins, izuzetno neposredan i srdačan, apsolutno bez oreoala velike zvezde. Novinarima se pridružio na molbu Pjera Amatija, u čijoj se koprodukciji film snima.

O tajnama svog velikog suptilnog glumačkog umeća nije želeo da govori. Kaže nije umesno, nije školovan glumac. Kao vrlo mladog, drug ga je pokupio iz paba i poveo na audiciju. Prošao je i posle dobijao ulogu za ulogom. Glumu je, kaže, učio od žena koje ne škrtare u izražavanju emocija. Između evropskog i američkog filma ne vidi razliku, film je film.

Hoskins izbegava bučne velike festivale, u bioskop ide samo kada ga žena natera, nema vremena za gledanje filmova, ali ima za čitanje (preferira književne klasike, naučnu fantastiku i filozofiju). Sprema se za snimanje filma u Mađarskoj. Igraće ruskog mafijaša, trgovca izbeglicama, ali se ne seća ko je reditelj. Igrao bi i u našem filmu kada bi ga neko pozvao, iako su mu naši reditelji nepoznati. Da je Kusturica ovdašnji, čuo je tek sada u Beogradu.

Iako živi u Londonu ne zna ko je Rade Šerbedžija (podsećanje na Kjubrika, Vanesu Redgrejv, holivudske filmove ne vrede). Lorensa Olivijea ne ceni preterano, stran mu je njegov manirizam. Sa animiranim likovima u "Zeki Rodžeru" nije mu bilo lako, morao je, kaže, stalno da halucinira i zamišlja partnere.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Peter Bačo, reditelj kultnog "Krunskog svedoka", gost Kinoteke

16:13h

Bob Hoskins u filmu Rikija Tonjacija, čiji se delovi upravo snimaju u Beogradu

16:19h

Dodeljene francuske filmske nagrade

16:27h

U Muzeju pozorišne umetnosti, veče s Petrom Božovićem

16:41h

Novi strip album Danijela Žeželja objavljen u Francuskoj

16:56h

Gostovanje Beton hala teatra u Sloveniji

17:11h

U "Reksu" pančevački klarinetista Ognjen i "Prijatelji"

17:19h

U Valjevu završen Četvrti festival flautista

      


FastCounter by LinkExchange