[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Đinđić: Neke osumnjičene izručićemo Hagu, a nekima ćemo suditi ovde

Do maja iza rešetaka
svi sa optužnica

U Srbiji ima pet "visokokaratnih" važnih imena iz SRJ i desetak manje važnih uglavnom iz RS-a. Izručenja na osnovu zakona ili bez njega

BLACE - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je juče da se na listi optuženih Haškog tribunala u Srbiji nalaze pet "visokokaratnih" važnih imena iz SRJ i desetak manje važnih koje on ne poznaje, a koji su uglavnom stigli iz Republike Srpske. "To su potencijalni kandidati, što ne znači da će biti isporučeni sudu u Hagu, jer u zavisnosti od Tribunala, za neke od njih će se organizovati proces u Srbiji - rekao je Đinđić u selu Grgure kod Blaca. Premijer Srbije je najavio da će mart, april i maj biti meseci kada će saradnja s Haškim tribunalom ući u neku drugu fazu.

Karadžića neće uhapsiti
Đinđić je rekao da sumnja da će međunarodne snage u BiH uhapsiti bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.
- Ja sam i ranije rekao, a i sada ponavljam, da sumnjam će se Karadžić sam predati ili da će biti uhapšen - rekao je Đinđić.

Godišnjica Topličkog ustanka
Đinđić je juče položio venac na spomenik Topličkim junacima u selu Grguru kod Blaca, u okviru obeležavanja 85. godišnjice Topličkog ustanka. Na spomenik vođi tog ustanka Gosti Vojinoviću i topličkim junacima venac je položio i najstariji preživeli učesnik ustanka major Aleksa Radovanović, star 102 godine. Dočekan tradicionalnim srpskim običajem hlebom i solju, ispred Doma kulture u Grguru, premijer je obišao spomen-sobu Topličkog ustanka i prisustvovao svečanoj akademiji. Đinđić je razgovarao i s privrednicima Blaca i posetio crkvu u selu Kondžulj i njen novosagrađeni konak, čiju je izgradnju i on pomogao.

- Prva faza bilo je isporučenje Slobodana Miloševića, a ova druga je i poslednja, jer nadam se da posle toga neće postojati bitne smetnje na relaciji s Hagom, pošto će svi oni koji su na listi Tribunala biti ili u Hagu ili će im se suditi u Srbiji", rekao je on. Komentarišući najavljeni savezni zakon o saradnji s Hagom, Đinđić je naglasio da taj zakon može da ima dva ili tri člana u kojima bi se reklo da SRJ prihvata sud u Hagu kao organ UN-a.
- Samo je formalna stvar da li ćemo mi u jednom članu tog zakona da kažemo da Haški tribunal nije sud strane države nego međunarodne organizacije koju mi prihvatamo i da odluke tog suda poštujemo - istakao je on. Đinđić je dodao da u tom slučaju srpski sudovi nemaju nikakvu ulogu, jer je Tribunal "sud koji priznajemo kao relevantan". On je istovremeno naglasio da će se Statut Haškog suda sprovoditi kroz republičku proceduru.

- Bilo da donesemo taj zakon ili ne saradnja s Hagom mora da usledi - naglasio je on. Đinđić je rekao da će se već danas znati odgovor na pitanje da li postoji većina u Saveznoj skupštini da se taj zakon donese ili će se postupati kao i do sada po Statutu Haškog tribunala.

R. Delibašić


vesti po rubrikama

^politika

18:10h

SDP: Đukanović nije prihvatio ponudu EU

18:11h Đinđić: Neke osumnjičene izručićemo Hagu, a nekima ćemo suditi ovde
18:13h Svetozar Marović: Ne razmišljam o osnivanju nove stranke
18:14h Matijas Helman: Iz bivše Jugoslavije pred Tribunalom će odgovarati najviše 150 osoba
18:15h Tribunal samo još pet godina
18:16h Mandatar za sastav kosovske vlade Bajram Redžepi tvrdi
18:17h U ponedeljak izbor predsednika i premijera Kosova
18:18h Nastavljena potraga za bivšim liderom RS-a
18:20h Sledeće nedelje nastavak razgovora o SRJ
20:00h Radonja Ilić iz Zubinog Potoka pušten da se brani sa slobode
00:55h Među ministrima i šefovi OVK
   


     


FastCounter by LinkExchange