[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PTT "Srbija" nikada nije videla ni dinara od prihoda zajedničke kompanije

"Mobtel" sakrio dobit
od 100 miliona evra

Od 1997. godine, dobit je knjižena kao neraspoređena dobit. PTT potražuje i 1,250 milijardi dinara po osnovu naknade za priključke

BEOGRAD - Javno preduzeće PTT "Srbija" nikada nije "videlo" ni dinara od prihoda koje je ostvarivala zajednička kompanija "Mobtel Srbija", osim ugovorenih tri odsto, namenjenih razvoju delatnosti. Tokom 1997./ 98. i 1999. godine PTT-u je po osnovu dobiti trebalo da bude uplaćeno oko 100 miliona evra (195 miliona maraka), međutim to nije učinjeno već je u "Mobtelovim" knjigama dobit javnog preduzeća vođena kao "neraspoređena dobit". "Mobtel" je, takođe, tokom 2001. godine prestao da PTT-u plaća naknadu po priključku, koja je svojevremeno sa dva, smanjena na 1,5 dolara zbog formiranja "Telekoma", pa po osnovu toga PTT-u dodatno duguje 1,250 milijardi dinara - kažu u ovom preduzeću.

Policija asistirala na zahtev suda
Iz Sekretarijata unutrašnjih poslova Srbije saopštavaju da je policija samo asistirala ulazak stečajnog upravnika u zgradu Aeroinženjeringa po osnovu zahteva Trgovinskog suda i da "nijednog trenutka, nije došlo do narušavanja javnog reda i mira".

Mreža funkcioniše
Iz "Mobtela" obaveštavaju sve korisnike da GSM mreža "Mobtela" nije ugrožena i da funkcioniše besprekorno. Svi zaposleni ulažu napore da se ni u jednom segmentu poslovanja ne osete posledice neprijatnih događaja. GSM mreža "Mobtela" od svog formiranja 1996. godine, ni jednom nije izneverila svoje korisnike čak ni tokom agresije NATO - zaključuje se u saopštenju "Mobtela".

Koristeći mogućnost revalorizacije, na kraju poslovne 2000. godine, rukovodstvo "Mobtela" je prikazalo fiktivni gubitak od 16,565 milijardi dinara, a novac od prošlogodišnje dobiti koji pripada PTT-u, mogu iskoristiti za pokrivanje tog fiktivnog gubitka. Upravljačka prava PTT-a u zajedničkoj kompaniji su srazmerna učešću u kapitalu, međutim, kažu u PTT-u, o znatnom broju strateških poslovnih akcija "Mobtela", PTT saznaje posrednim putem tek kada su realizovane. Najčešće su to poslovni planovi, investicione odluke, usmeravanje sredstava, angažovanje subjekata iz sistema BK u poslovne procese, politika tarifa, pa čak i osnivanje novih pravnih subjekata poput SIM-Pejda.

- Mehanizam informisanja PTT-a o poslovanju zajedničke kompanije "Mobtel", bio je minimalizovan i najčešće sa odloženim dejstvom, tako da do sada nije ostvaren vitalni uticaj PTT-a na upravljanje uloženim kapitalom. Većina krupnih poslovnih odluka doneta je u periodu vladavine Miloševića, često uz pomoć ljudi iz tadašnje garniture PTT-a koji kroz Upravni odbor "Mobtela", nisu štitili interese matične firme i države i bukvalno su dozvoljavali da Karići rade šta hoće - zaključuju u PTT, preduzeću koje je u vlasništvu Vlade Srbije.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

19:15h

Boris Tadić, predsednik UO PTT

19:16h

Uskoro naplata poreza po osnovu uvozno-izvoznih dozvola

19:18h EPS za pet meseci zime uvezao 10,5 odsto struje više od plana
19:20h PTT "Srbija" nikada nije videla ni dinara od prihoda zajedničke kompanije
19:21h U PKS dodeljena nagrada "Poslovni čovek godine"
   


     


FastCounter by LinkExchange