[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Uskoro naplata poreza po osnovu uvozno-izvoznih dozvola

Ekstraprofit i na bananama

Među ekstraprofiterima "Delta M", "Nelt", "Deljug", Geneksov "Internešenel CG"...

BEOGRAD (Beta) - Božidar Đelić, srpski ministar finansija izjavio je da će uskoro biti sačinjen spisak ekstraprofitera koji su zaradu stekli na uvozno-izvoznim poslovima. Ogroman ekstraprofit je stican na uvozu južnog voća, a najveći ekstraprofiteri su "Internešenel CG", koja posluje u okviru Geneksa, "Delta M", "Nelt", "Deljug", "Stankom-trgovina" i Industrija hrane "Dunja".

Slobodan Lalović, sekretar Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi, rekao je da će se oporezivanjem ove vrste ekstraprofita prikupiti najveći deo od 70 miliona maraka, koliko se očekuje da će biti prihodi od ekstraprofita u ovoj godini. Najveći broj uvoznih dozvola dodeljen je u vreme kada su ministri za spoljnu trgovinu bili Boriša Vuković i Đorđe Širadović. Vuković je od promene vlasti u zemlji u inostranstvu, dok je Širadović generalni direktor novosadskog preduzeća "Novkabel".

Širadović tvrdi da nije potpisao nijednu dozvolu za uvoz jer su o tome odlučivale posebne komisije, dok je on imao diskreciono pravo da se složi ili usprotivi. On tvrdi da je imao česte sukobe s tadašnjim predsednikom Privredne komore Srbije Mihajlom Milojevićem i ministrom policije Vlajkom Stojiljkovićem zbog toga što se protivio da se nadležnost oko dodeljivanja kvota prebaci na privredne komore. Širadović kaže da nije imao uvid u to šta je potpisivao njegov tadašnji zamenik Vuković, koji je posle njegovog smenjivanja postao ministar i koji je, prema nezvaničnim informacijama, odluke potpisivao mimo zvanične evidencije i to, navodno, u prostorijama JUL-a, čiji je bio član.


vesti po rubrikama

^ekonomija

19:15h

Boris Tadić, predsednik UO PTT

19:16h

Uskoro naplata poreza po osnovu uvozno-izvoznih dozvola

19:18h EPS za pet meseci zime uvezao 10,5 odsto struje više od plana
19:20h PTT "Srbija" nikada nije videla ni dinara od prihoda zajedničke kompanije
19:21h U PKS dodeljena nagrada "Poslovni čovek godine"
   


     


FastCounter by LinkExchange