[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Zakon o radio-difuziji ovog meseca pred srpskim parlamentom

Stranci neće moći
da imaju radio i TV stanice

Pripremljeni su i republički i savezni zakon o telekomunikacijama, najavio Žarko Korać

BEOGRAD - Zakon o radio-difuziji je pred usvajanjem u Vladi Srbije, a potom će o njemu raspravljati Skupštine Srbije pa očekujemo da će uskoro biti usvojen - najavio je Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije na debati "Rame uz rame" o Nacrtu zakona o radio-difuziji koju je organizovao Centar za liberalno-demokratske studije. Osim ovog zakona, prema Koraćevim rečima, pripremljeni su i republički i savezni Nacrt zakona o telekomunikacijama koji će se uskladiti, pa možemo da očekujemo da i oni uskoro budu usvojeni.

- U celom svetu elektronski mediji su podeljeni na javni i komercijalni servis, a samo kod nas na javni servis, komercijalne stanice i civilni sektor koji bi emitovao specijalne programe i lokalne stanice. Pošto se sve lokalne stanice mogu podeliti na javni servis i komercijalne stanice, ovu podelu bi trebalo izmeniti - ocenio je Dragor Hiber, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i direktor za pravna pitanja Centra za liberalno-demokratske studije.

Mediji i verskim zajednicama
- I crkve i verske zajednice mogu da imaju elektronske medije, ali bi dozvola za frekvenciju bila data na lokalnom, a ne na nacionalnom nivou - najavio je Rade Veljanovski, predsednik radne grupe za izradu zakona o radio-difuziji.
Ovo je novina u odnosu na prethodni predlog zakona, a protiv zabrane verskim zajednicama da imaju elektronske medije, najviše je protestovala Srpska pravoslavna crkva. Veljanovski je, inače, napomenuo da očekuje da će zakon o radio-difuziji biti usvojen do kraja ovog meseca.

Zakonom o radio-difuziji, prema Hiberovim rečima, biće regulisana, ne samo dozvola za korišćenje frekvencija, nego i za posedovanje radio-emisionih uređaja i antena. Zakonom će se regulisati pravo na emitovanje radio i TV programa, kao i bavljenje ovom privrednom aktivnošću, a dodela frekvencija neće se odvijati samo tržišnom utakmicom, već će na to uticati i kvalitet programa i kadra.
- Kriterijum i privilegije kojima je omogućena dodela dozvola van tržišnih pravila moraju da budu što poštenije i transparentnije. Nikako ne smemo da dopustimo da presudnu ulogu dobiju odmeravanje političke snage i korupcija - napomenuo je Dragor Hiber i dodao da je predviđeno da emiter ne sme da bude strano fizičko ili pravno lice, kao i da stranac mora da ima manje od 49 odsto kapitala u elektronskom mediju.

- Mediji su specifična preduzeća i ne mogu nazivati nezavisnim, već samo autonomnim. Pritisak javnosti treba da bude snažan na regulatornu agenciju koja će izdavati dozvole za korišćenje frekvencija, a s druge strane, mediji najviše utiču na javnost, pa mogu u tu svrhu koristiti i svoj program - naveo je neke od teškoća Boris Begović iz Centra za liberalno-demokratske studije. Begović je primetio da je odredba da stranci ne mogu imati elektronske medije nepoželjna za našu državu kojoj odgovaraju strana ulaganja, ali se kosi i s odredbama Zakona o stranim ulaganjima.

M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:50h

Veran Matić, direktor B92 i ANEM-a, o zakonu o radio-difuziji

16:51h

Zakon o radio-difuziji ovog meseca pred srpskim parlamentom

16:53h Formalni sistem obrazovanja u Srbiji zatvoren za odrasle
16:54h Predlaže se novi zakon o ministarstvima
18:25h Ustavni sud ocenjuje odluku crnogorske vlade
18:28h Akcija Saveznog zavoda za statistiku od 1. do 15. aprila
18:31h Odlukom odbornika SO Valjevo
18:33h Železničari opet upozorili
   


FastCounter by LinkExchange