[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. mart 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ispovest agenta tajne muslimanske obaveštajne službe AID

Alija Izetbegović
šefovao "Ševama"

Bivši lider SDA ih je osnovao sa zadatkom da ubijaju njegove političke neistomišljenike, podmeću bombe, transportuju drogu, izvršavaju snajperske napade za koje su se vežbali na Srbima

BANJALUKA (Srna) - Edin Garaplija, bivši oficir tajne bošnjačke policije AID, rado će se odazvati svakoj saradnji s haškim istražiocima kao jedan od svedoka u slučaju istrage o terorističkoj organizaciji "Ševe", koju je 1992. osnovao najviši politički vrh Bošnjaka, na čelu s Alijom Izetbegovićem.

Navodeći u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" da je Haški sud u vezi sa slučajem "Ševa" već prikupio dosta informacija, Garaplija ističe da "nema sumnje da su 'Ševe' bile pod ingerencijom najvišeg rukovodstva SDA, odnosno Izetbegovića", na čiju je inicijativu ova grupa i osnovana u okviru policije. "'Ševe' su bile ugrađene u sistem MUP-a BiH kao tajna grupa zadužena za likvidaciju prvenstveno političkih neistomišljenika te za sprovođenje trojne nacionalne podele BiH", kaže Garaplija dodajući da su meta pripadnika ove grupe bile osobe koje su se zalagale za celovitu BiH.

Pored toga, "Ševe" su, napominje Garaplija, obavljale širok dijapazon terorističkih delatnosti, od podmetanja bombi, likvidacija, snajperisanja, "tihih likvidacija" do transporta novce i droge. Prema Garaplijinim rečima, u istrazi AID-a 1996, u kojoj je sam učestvovao, jedan od istaknutih članova ove grupe Nedžad Herenda priznao je da je njegov svakodnevni trening bio snajperisanje po srpskim civilima u sarajevskom naselju Grbavica. Garaplija dodaje da je Herenda tokom istrage kao svoje vatreno krštenje naveo zločin početkom rata u Velikom parku, u Sarajevu, gde je vatrenim oružjem likvidirao 12 ratnih zarobljenika, tačnije osam vojnika i četiri civila, čija su tela saradnici 'Ševa' odnijeli izvan grada i zapalili ih.

"Njegova izjava da ih je pobio, ali da ih nije zapalio biće ključna stvar o kojoj će Tribunal dati svoje mišljenje", smatra Garaplija.
Za samog Herendu kaže da je "sklonjen" od strane svojih nalogodavaca i da ne zna da li će se pojaviti u svojstvu svjedoka pred Tribunalom. Garaplija navodi da je 1993. u izveštajima o Izetbegoviću i njegovom saradniku Edhemu Bičakčiću pokušao da sugeriše da su "Ševe" teroristička organizacija ne znajući da je najviši politički vrh bio upoznat s njenim radom i postojanjem.
Garapliju je Kantonalni sud u Sarajevu 1996. osudio na 13 godina zatvora za optužbu da je tokom istrage o grupi "Ševe" zajedno sa svojom dvojicom kolega Hrisom Pezom i Refikom Muranom pokušao otmicu i ubistvo Herende. Nakon pet godina provedenih u zatvoru, Garaplija je izašao na slobodu, a za proces u kojem je osuđen ocenjuje da je bio iskonstruisan.


vesti po rubrikama

^balkan

16:00h

Ispovest agenta tajne muslimanske obaveštajne službe AID

16:02h

Skopski MUP odbranio punkt od napada stranih terorista

   


     


FastCounter by LinkExchange