[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Neobjašnjiva smrt devetnaestogodišnje Ljiljane Arambašić iz Borče

Sedam dana, četiri klinike i smrt

Od 13. do 21. februara nesrećna devojka je boravila u četiri klinike i na kraju, bez jasne dijagnoze, umrla na Institutu za infektivne i tropske bolesti. Porodica podnela krivičnu prijavu protiv zdravstvenih ustanova

Devetnaestogodišnja Ljiljana Arambašić iz Borče, preminula je 21. februara ove godine na Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, a razlog njene smrti još uvek je nepoznat. Ljiljana je za šest dana boravila čak u četiri bolnice, pa je zbog sumnje da kćerka nije odgovarajuće lečena, Ilinka Arambašić, Ljiljanina majka podnela krivičnu prijavu gradskoj policiji, a novinaru "Glasa" je ispričala kako se dogodila ova užasna porodična tragedija.

- Sve je počelo 13. februara kada se Ljiljana požalila na jake bolove u stomaku i povišenu temperaturu. Lekar opšte prakse iz Doma zdravlja u Borči preporučio joj je sirup za iskašljavanje, kapi za nos i ležanje, sumnjajući na grip. Međutim, pošto Ljiljani nije bilo bolje, 15. februara, odlazimo smo u Urgentni centar, odakle je Ljiljana upućena na Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Posle nekoliko dana Ljiljaninog boravka u GAK-u, pri čemu se, kako tvrdi majka Ilinka, njeno zdravstveno stanje pogoršavalo, u dva sata noću zazvonio je telefon.

- Pacijenti iz Ljiljanine sobe pozvali su me telefonom 20. februara oko 2 sata posle ponoći žaleći se da ona ide po bolničkom hodniku i viče. Došla sam odmah ujutru i zatekla je bez čarapa, pod krevetom. Ona se gubila, buncala - kaže majka. Posle toga Ljiljana rešili su da je upute u Neuropsihijatrijsku kliniku "Dr Laza Lazarević", na "F" odeljenje, a iz GAK-a su javili da je u pitanju devojka od 33 godine koja ima postporođajni sindrom, svedoči majka. U toku dana Ljiljanino stanje se pogoršava, pa je oko 21 čas tog dana prebačena iz GAK-a u Urgentni centar, a zatim i na Infektivnu kliniku.

- Kada sam sutradan pozvala Infektivnu, rekli su mi da je moja kćerka preminula pola sata posle ponoći.

Po rečima direktora GAK-a Miroslave Pervulov, Ljiljana je primljena u ovu ustanovu sa znacima ginekološkog oboljenja.
- Načinjene su laboratorijske analize, ginekološki i ultrazvučni pregled male karlice. Nakon toga uključena je odgovarajuća terapija, nakon koje je pacijentkinja dobro reagovala i znaci ginekološkog oboljenja su se smirili. U sredu 20. februara u osam časova ujutru nastaje akutna epizoda poremećaja psihičkog stanja, odmah je konsultovan psihijatar i pacijentkinja je prevedena u odgovarajuću ustanovu - kaže Pervulov.

Mira Radovanović, glavna sestra u klinici "Dr Laza Lazarević", potvrđuje da se u ovakvim slučajevima konsultuju lekari sa ove klinike, međutim, u slučaju Ljiljane Arambašić to nije učinjeno.
- Zvanično nije pozvan nijedan od lekara s ove klinike da da mišljenje o stanju pacijenta i upućivanju na našu kliniku - kaže Radovanović.

Na Institut za infektivne i tropske bolesti, po rečima direktora Miomira Pelemiša, Ljiljana dolazi 20. februara oko 20 časova, u veoma teškom stanju.
- Pacijentkinja je po prijemu, bila u životnoj opasnosti, bez svesti sa poremećajem srčanog rada i disanjem. Odmah po prijemu je priključena na aparate za veštačko disanje, a preduzete su i ostale neophodne mere, pa se se Ljiljanino stanje stabilizovalo. U narednih nekoliko sati, iako smo sve preduzeli, stanje se pogoršava, što pola sata posle ponoći dovodi do smrtnog ishoda - kaže Pelemiš.

Aleksandar Milić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:14h

Šta su reporteri "Glasa" videli na Jugoslovenskim danima estrade u Vršcu: Srpski glamur i malo devičanstva

15:49h

Džordž Kluni je lep, zgodan, popularan, šarmantan i veoma bogat

16:26h

Reklama Hrišćanske adventističke crkve na bilbordima ispred pravoslavnog hrama uznemirila vernike na Banovom brdu

16:52h

Neobjašnjiva smrt devetnaestogodišnje Ljiljane Arambašić iz Borče

17:28h

Šta je navelo osamnaestogodišnju N. P. na pokušaj samoubistva

 

 


     


FastCounter by LinkExchange