[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Otkup maraka za dinare produžen do 31. maja

Dnevno se za evro proda
oko 150 miliona maraka

Ako bi se potražnja za evrom nastavila dosadašnjim tempom, do 31. maja građani bi zamenili 13,5 milijardi maraka, kaže Dinkić

BEOGRAD - Evra u trezoru NBJ ima dovoljno, ali je potražnja nekoliko poslednjih dana ogromna. Mi smo prekjuče dostigli maksimalnu konverziju evra za 150 miliona maraka, u ponedeljak je zamenjeno 140 miliona maraka, čime smo došli do gornje granice naših tehničkih mogućnosti jer imamo 2.000 menjačkih mesta.

Do sada je u Srbiji za evro zamenjeno 5,2 milijarde maraka, od čega je 1,2 milijarde položeno na štednju. Ako bi se nastavila tražnja za evrom dosadašnjim tempom, do 31. maja bi se zamenilo oko 13, 5 milijardi maraka, kaže za "Glas" Mlađen Dinkić, guverner NBJ. Rok za konverziju maraka u dinare je, umesto do 28. februara produžen do 31. maja, do kada je u Srbiji i rok za konverziju evropskih valuta u evro, tako da građani nepotrebno stvaraju gužvu jer za zamenu imaju još tri meseca, podseća Dinkić.

- Otkup nemačkih maraka i ostalih nacionalnih valuta zemalja EU za dinare, posle 1. marta obavljaće se uz proviziju od 0,30 odsto, koliko iznose troškovi koje NBJ ima za otpremanje valuta. Ova odluka će obavezivati ZOP i ovlašćene menjačnice, dok će poslovne banke donositi odluku u skladu sa svojim interesom, kaže Dinkić i dodaje da je poslednjih nekoliko dana, dnevno za dinare prodavano 30 miliona maraka.

Vlasnik jedne menjačnice kaže da je juče u toku dana nestalo evra, ali se očekivalo da ovaj novac pristigne do kraja radnog vremena. Tražili smo 50.000 evra, ali nećemo sigurno dobiti tu količinu, jer ni NBJ nema onoliko evra, koliko građani traže. U toku januara nije bilo tih problema, uglavnom smo dobijali količine koje smo i tražili. Za evro NBJ dajemo u istoj protivvrednosti valute 12 evropskih zemalja, najviše maraka jer njih građani, najčešće i prodaju, kaže vlasnik ove menjačnice u centru grada.

Banke su u znatno povoljnijem položaju od menjačnica jer dobijaju evro i iz inostranih doznaka, ali i od prodaje evra vlasnika štednih uloga u ovim bankama. Šef jedne od ekspozitura "Komercijalne banke", kaže da sve ekspoziture ove banke vrše prodaju evra samo iz otkupa. Po njenim rečima, potražnja za kupovinom evra je ogromna tako da bi, 500.000 evra mogli da prodaju za samo dva sata. Inače, dnevno se u ovoj ekspozituri proda građanima od 100.000 do 150.000 evra.

Ova banka evro dobija u tranšama od svoje korespodentske "Dojč banke", ali se nova evropska valuta čuva za isplatu štediša koji su polaganjem štednje oslobođeni plaćanja konverzije.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:31h

Otkup maraka za dinare produžen do 31. maja

17:43h

IZIT ocenjuje da je poslednji čas za utvrđivanje uzroka pada proizvodnje

17:59h

Ministarstvo energetike priprema strategiju izlaska iz energetske krize

18:08h

Privredna banka odobrava kredite za automobile, lečenje i grobnice

18:16h

KMG "Trudbenik" za dlaku izbegao stečaj

18:28h

Za mala i srednja preduzeća 2,7 milijardi dinara

18:36h

U SRJ za platu trećina zamrzivača

23:14h

Penzionerski ček manji za 10,6 odsto

      


FastCounter by LinkExchange