[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Rektor Marija Bogdanović na proslavi BU se založila

Za snažan i autonoman univerzitet

Favorizuju se odabrani, dozvoljava se stvaranje studentskih "političkih liderčića", zamerila Bogdanovićeva. Ministar Knežević: umorni smo od profesorskih problema

BEOGRAD - Univerzitet je bio i ostao nosilac demokratskih promena i ne može da dozvoli da bude marginalizovan i ponižen. Da bi ispunio svoju društvenu funkciju i uključio se u evropske tokove, mora da bude snažan i autonoman, rekla je prof. dr Marija Bogdanović, rektor Univerziteta u Beogradu na jučerašnjoj proslavi Dana najstarije i najveće akademske ustanove u Srbiji. Akademski hor "Obilić", pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović pobrao je burne aplauze u prepunoj Svečanoj sali Kapetan Mišinog zdanja. Na proslavu rođendana BU došli su, pored rektora, dekana i profesora i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, ministar prosvete Gašo Knežević, Dragan Domazet, ministar za nauku...

Depolitizacija

Prema mišljenju predstavnika Studentske organizacije "Centar", Bojana Boškovića, univerzitet je trenutno politizovan i prva stavr koja bi trebalo da se uradi u reformi je depolitizacija, bez favorizovanja studentskih i nevladinih organizacija.

Prema oceni dr Bogdanović, univerzitet mora da se reformiše, ali promišljeno i oprezno tako da reforma bude "završni čin ukupne reforme obrazovnog sistema, ali na žalost, objedinjena akcija tog tipa ne postoji".

Posle nabrajanja šta je sve urađeno za poslednjih godinu dana, rektor BU je upozorila da je poslednjih meseci univerzitet marginalizovan, pri čemu nije ukinut ni Zakon o univerzitetu iz 1998, niti donet takozvani prelazni zakon.

- Pojedini predstavnici resornog Ministarstva mesecima osporavaju univerzitet ne samo u pogledu kvalitetnog obavljanja njegove osnovne delatnosti, već i time što govore o raširenoj korupciji. Iako takvih pojava ima, kao i u celom društvu, ne može se tako, paušalno ponašati prema sopstvenoj kući... - ocenjuje dr Bogdanović, uz opasku da se strategija odnosa prema univerzitetu menja, jer se neki na univerzitetu favorizuju bez stvarnog pokrića, a to se čini i sa pojedinim fakultetima u okviru istog univerziteta- rekla je prof. Bogdanović. Ona tvrdi da se favorizuju eksperti iz nevladinih organizacija da rade na reformi, da se taj posao plaća, iako univerzitetske komisije već ozbiljno rade na tom poslu...

"Naj" studenti

Najbolji akademci Univerziteta u Beogradu, sa najvišim prosečnim ocenama, nagrađeni su diplomom "student generacije" i novčanim nagradama. Studenti koji su diplomirali u roku imaju prosečnu ocenu od 8,65 do 10. Četvoro studenata tokom školovanja u indeksu nije imalo manju ocenu od desetke, to su Biljana Parapid, sa medicine, Sonja Kisin sa Rudarsko-geološkog fakulteta, Danimir Jevremović, sa stomatologije i Tanja Šarenac, diplomirani student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Prema njenoj oceni Ministarstvo prosvete potpisuje protokole o saradnji sa studentskim organizacijama, pri čemu se zaboravlja "da je to najgori oblik štetne politizacije studenata, stvaranje malih "političkih liderčića", koji zanemaruju svoju osnovnu dužnost- da uče". "I drugi ustupci koji se čine studentima u ime razumevanja njihovog položaja, samo su pokazatelji politikantskog ponašanja i odsustva stvarne brige o interesima studenata i univerziteta. Brojni su primeri ovakvog ponašanja, bez utemeljene vizije o pravcima radikalne reforme ukupnog obrazovnog sistema- tvrdi rektor BU.

Na ovakve ocene reagovao je ministar prosvete rekavši da sa tugom konstatuje da je svečarski govor rektora BU povodom Dana skliznuo u programski.

- Svako bira svoje vreme da predstavi svoj program, ali mislim da ovo nije najbolji trenutak za to- upozorio je dr Knežević. On je takođe rekao da svako društvo, pa i naše, počiva na nekoliko "balona", ali i potpornih stubova. Jedan od tih nosećih stubova, prema njegovom mišljenju, pripada obrazovanju, "čiji je barokni ukras univerzitetsko obrazovanje". Po rečima resornog ministara drugi moto Ministarstva odnosi se na mlade.

- Pomalo smo umorni od profesora i njihovih životnih problema, iako ih razumemo. Mislim da obrazovanje treba da bude podređeno mladima, da oni budu "centar sveta"- naglasio je ministar.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:16h

Kakva je sudbina osuđenih na smrt posle ukidanja ove kazne

16:29h

Požarevački Otpor optužuje centralu u Beogradu

16:44h

Počelo čišćenje Dunava

16:58h

Rektor Marija Bogdanović založila se za snažan i autonoman univerzitet

17:17h

Još jednu sednicu Skupštine obeležio sukob Jovanović - Šešelj

17:24h

Administrativni odbor: Nije vreme za veće plate poslanicima

17:39h

Pavković najavio VSO u martu

17:52h

Plate poslanika probile budžet

18:11h

Mašinovođe prete štrajkom danas

18:23h

Završen prvi deo reorganizacije VJ

18:48h

"Glas" saznaje: Posle napisa o zloupotrebama, zatražen Sabor bratstva Hilandara

18:57h

Prekid u PTT saobraćaju sa RS i Hrvatskom

23:02h

Telefoni isključeni zbog duga SPS

 FastCounter by LinkExchange