[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Zoran Đinđić: Srbija i Crna Gora možda poput Švajcarske

Jedna ličnost predsednik
i premijer buduće države?

Vlada Srbije neće isporučivati osumnjičene Hagu. Dosta o Miloševiću kad je Srbija gladna! Izručenje Ratka Mladića dovelo bi do pobune 500.000 ozlojeđenih izbeglica iz BiH u Srbiji

IVANJICA - Zoran Đinđić, premijer Srbije, rekao je juče, posle posete Zlatiborskom okrugu, da nije tačno da plan Havijera Solane, visokog predstavnika Evropske unije, predviđa da buduća federacija bude bez premijera i predsednika. On međutim nije želeo da otkrije pojedinosti razgovora, jer bi time prekršio dogovor o neiznošenju detalja dok se pregovori ne završe. Đinđić je ipak istakao da postoji ideja da jedna ličnost bude i predsednik države i vlade, kao što je slučaj u Švajcarskoj.

- Ono što je važno jeste da još nijedan pisani dokument nije predložen i da se za sada sve zasniva samo na usmenim dogovorima, izjavio je premijer i dodao da je pre dva dana sa Koštunicom i Labusom imao sastanak, na kome je definisan minimum državnih funkcija koji mora da bude zadovoljen da bi to bila stvarna država.

Poseta Ivanjici
Delegacija Vlade Srbije na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem juče je u ivanjičkom kraju posetila seosko domaćinstvo Rada Bajovića u selu Prilike, gde je premijer sa domaćinima ovog sela razgovarao o merama koje treba preduzeti za unapređenje poljoprivrede.
Popodne, Đinđić je u pratnji više republičkih ministara posetio preduzeće „Proleter", koje je nedavno pretrpelo veliku materijalnu štetu u požaru. Razgovorom sa privatnim preduzetnicima završena je dvodnevna poseta užičkom regionu, prva u okviru Vladine turneje „Srbija na dobrom putu".

- Mi nismo zainteresovani za neki truli kompromis da bi se nešto veštački spojeno zvalo država. Država je nešto što funkcioniše na celoj svojoj teritoriji, ima zajedničko tržište, isti carinski sistem i dovoljne mehanizme za integraciju u Evropsku uniju, rekao je on i dodao da se od EU očekuje da podrži takav koncept naše države.
Povodom suđenja u Hagu, Đinđić je istakao da je iznenađen procesom koji se vodi protiv Miloševića i dodao da smo „očekivali pravni postupak, a ne političko-istorijski seminar". Suđenje, po njemu, počinje da liči na špansku seriju od 150 ili 500 nastavaka.
Prethodno, u razgovoru sa novinarima na Zlatiboru, srpski premijer je naglasio da proces sve više postaje neozbiljan zbog dovođenja u sudnicu nekompetentnih svedoka, mnogo košta i počinje da iritira stanovništvo Srbije.
„Sve to beskorisno zaokuplja pažnju ljudi u situaciji kad je u Srbiji oko tri miliona građana polugladno ili gladno", rekao je predsednik srpske vlade.

Đinđić je dodao i da se Vlada Srbije neće baviti pitanjima osumnjičenih za ratne zločine, niti će ih hapsiti i isporučivati Hagu. On je rekao da bi bilo veoma rizično isporučiti bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića Hagu, obrazloživši da u Srbiji živi oko 500. 000 ozlojeđenih izbeglica iz BiH koje bi u tom slučaju mogle da organizuju pobunu širih razmera.
Povodom stanja koje je nastalo štrajkom oko 40 zaposlenih u Javnom preduzeću „Vesti" u Užicu, Đinđić je rekao da je nedopustivo da se opština još nije oglasila i potražila rešenje materijalnih problema najstarije informativne kuće u tom delu Srbije.
On se založio da se preispita uloga osnivača „Vesti"- Skupštine opštine, Užice, a onda pokuša naći rešenje u privatizaciji ovog regionalnog medija.

Pored premijera, u hotelu „Jugopetrol" na Zlatiboru, sa novinarima su razgovarali i ministar za privredu Aleksandar Vlahović, ministar za rad i socijalna pitanja Dragan Milovanović, ministar za turizam Aleksandar Milosavljević i direktor Republičkoga zavoda za tržište rada Svetozar Krstić.

Rada Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:35h

Vojislav Koštunica optužio DOS za antijugoslovensku kampanju

17:40h

Medojević: Solana zastupa svoj interes

17:50h Dragor Hiber o stavovima Koštunice
18:02h Lukovac: Rešenje EU je da nema pobednika
18:15h Tim DOS-a za izradu zakona o Hagu sastao se dvaput
18:25h Zoran Đinđić: Srbija i Crna Gora možda poput Švajcarske
19:02h Danas zaseda Veće građana Skupštine SRJ
19:25h Održan protest u Lipljanu zbog ubistva Ljubice Kovačević
19:35h Nastavlja se suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu
19:40h DHSS o poseti rumunskog ambasadora: Bezobrazna provokacija
23:02h Zoran Đinđić o izjavi Koštunice: "Neka jednom kaže na koga to misli"
23:05h Goran Svilanović u Danskoj
   


     


FastCounter by LinkExchange