[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Vojislav Koštunica optužio DOS za antijugoslovensku kampanju

Otvorena opstrukcija
dijaloga o federaciji

Rešenje o redefinisanim odnosima u SRJ do kraja proleća, ustav, pa izbori

BEOGRAD - Ako uprkos opstrukciji postignemo načelni politički dogovor o redefinisanju federacije, onda će se o tome izjašnjavati i skupštine, odnosno, državljani Srbije i Crne Gore preko svojih predstavnika u sve tri skupštine - rekao je juče Vojislav Koštunica, predsednik DSS i SRJ u uvodnom izlaganju na sednici GO stranke, i objasnio nekoliko svojih zahteva koje su, kako je rekao, evropski sagovornici prihvatili "kao sasvim normalne i očekivane".

- Insistirao sam da rešenje o redefinisanju koje bude postignuto u jasno zadatom roku, recimo do kraja proleća, bude pretočeno u novi savezni ustav i da u skladu sa njim odmah potom budu raspisani izbori, a to i za Srbiju znači mogućnost donošenja novog ustava. Ukoliko narodna volja bude za napuštanje zajednice, republika koja odluči da krene tim putem, ne može računati na to da je sukcesor međunarodno-pravnog subjektiviteta - izjavio je Koštunica i istakao da što je jasnije da je rešenje bliže, "sve je više ozbiljnih nezadovoljnih glasova iz Beograda", nazivajući ih "transparentnom opstrukcijom".

Na najnižoj tački
Koštunica je ocenio da je i novo komplikovanje oko donošenja zakona o Haškom tribunalu još jedan pokušaj opstrukcije, uprkos njegovom dogovoru sa nekoliko članova DOS-a prošlog ponedeljka i da su odnosi u DOS-u na najnižoj tački dosad, što šteti i zemlji i njenim građanima. Podsećajući na kršenje koalicionog sporazuma na štetu DSS, on je rekao:
- Ako DOS namerava da preuzme Miloševićeve metode, mi ga u tome ne možemo sprečiti, ali možemo da ne učestvujemo u tome.

- Već dugo iz redova samog DOS-a vodi se anticrnogorska i antijugoslovenska kampanja, ali ne iz uverenja da bi Srbiji bilo bolje samoj, nego iz nekih razloga koji teško da bi mogli da izdrže probu moralnosti - rekao je Koštunica i takav odnos prema državi ocenio kao nespremnost da se uži i pojedinačni interesi podrede višim, napominjući da je jedno od osnovnih predizbornih obećanja DOS-a bilo - učiniti sve za očuvanje i redefinisanje zajedničke države.

Podsećajući da su Platformu crnogorske vlade iz 1999. godine o novim odnosima Crne Gore i Srbije, koja je bila "izrazito konfederalistička", tada prihvatili svi današnji koalicioni partneri DSS na republičkom nivou, a delimično i na saveznom, Koštunica je rekao "da oni kojima ranije nije padalo na pamet da konsultuju Srbiju, ni onda kada su se srdačno družili i poslovali sa Đukanovićem, kada su kod njega nalazili utočište od natovskih bombi i Miloševićevog režima, sada odjednom postavljaju pitanje šta će Srbiji, uopšte, zajednica sa Crnom Gorom i kao da su nezadovoljni što nema dovoljno jakog anticrnogorstva ovde. Neverovatno je da argumente koje je Milošević svojevremeno koristio protiv Slovenije sada koriste propovednici reformi".

Koštunica je ipak izrazio nadu da nastavak razgovora neće biti pokvaren negativnim glasovima i da je "naš najjači argument, pored srpsko-crnogorskih veza, težnja ka stabilnosti na Balkanu", jer je to, kako je rekao, "nama isto što i vazduh: egzistencijalna potreba".

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:35h

Vojislav Koštunica optužio DOS za antijugoslovensku kampanju

17:40h

Medojević: Solana zastupa svoj interes

17:50h Dragor Hiber o stavovima Koštunice
18:02h Lukovac: Rešenje EU je da nema pobednika
18:15h Tim DOS-a za izradu zakona o Hagu sastao se dvaput
18:25h Zoran Đinđić: Srbija i Crna Gora možda poput Švajcarske
19:02h Danas zaseda Veće građana Skupštine SRJ
19:25h Održan protest u Lipljanu zbog ubistva Ljubice Kovačević
19:35h Nastavlja se suđenje Miloševiću u Haškom tribunalu
19:40h DHSS o poseti rumunskog ambasadora: Bezobrazna provokacija
23:02h Zoran Đinđić o izjavi Koštunice: "Neka jednom kaže na koga to misli"
23:05h Goran Svilanović u Danskoj
   


     


FastCounter by LinkExchange