[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Mamta Murti, iz Svetske banke, o penzionom sistemu

Penzioneri su veliki trošak za svaku državu

Sadašnji broj zaposlenih u Srbiji, trenutno ne može da izdržava veliki broj penzionera. U svim zemljama ima mahinacija s invalidskim penzijama

BEOGRAD - Penzioni sistem u Srbiji je gotovo pred bankrotstvom, a da bi se stabilizovao potrebne su odgovarajuće reforme. Najpre se moraju obavezati firme da što redovnije plaćaju doprinose. U Srbiji je veliki problem što mnoga preduzeća to ne čine. Zato je PIO Fond osiromašio, a republički budžet se dodatno opteretio. Za utehu je da su se takve stvari događale prethodnih godina i još se dešavaju u mnogim istočnoevropskim zemljama. Većina tih zemalja ima problem sa velikim brojem penzionera, a to je prilično skup kolač za svaku državu, ocenila je za "Glas" Mamta Murti, ekonomski stručnjak Svetske banke.

Šta će u sadašnjem penzionom sistemu promeniti uvođenje dobrovoljnog penzionog osiguranja?
- U postojećem penzionom sistemu neće se ništa promeniti. Budžet se tako neće napuniti. Dobrovoljno penziono osiguranje predviđeno je za ljude koji žele da u budućnosti imaju veću penziju. Dobrovoljno penziono osiguranje može da bude loše samo u slučaju ako firma propadne, pa tako zaposleni izgubi i osnovno i dodatno penziono osiguranje. Ali, svaki zaposleni koji ostane bez posla može i samostalno sebi da uplaćuje dobrovoljno penziono osiguranje.

Sramota i „muljanje"
Da li je tačno da je na Zapadu sramota otići u invalidsku penziju kao što tvrde neki eksperti za penzije?
- Nije tačno, svuda ima malverzacija kada je reč o odlasku u invalidsku penziju. Treba samo pooštriti kriterijume i u Jugoslaviji i u svetu. Invalidsku penziju treba omogućiti samo onima za koje se zaista utvrdi da su radno nesposobni. Pozdravljam odnos Ministarstva za socijalnu zaštitu prema problemu penzija. Malo je ministarstava u svetu koja se baš bave detaljno svakim problemom.

Šta je potrebno promeniti da bi sadašnji i budući penzioneri bili zadovoljni?
- Treba promeniti mnogo toga u državnom sistemu. Penzioni sistem mora isključivo da zavisi od prihoda koji se ostvaruju u privredi. Na osnovu onoga što sam čula, u mnogim zapadnim zemljama potrebno je pet do osam godina da bi se celokupan sistem stabilizovao. Potrebno je razviti i svest pojedinca da sam kreira kakvu će i koliku penziju ubuduće ostvarivati.

Šta će penzioneri kod nas dobiti novim načinom obračuna penzija?
- Novi obračun je veoma dobar. Trenutno plate rastu brže od cena. Rastom plata, povećavaće se penzije, a to će doprineti manjim troškovima života za penzionere i poboljšanjem njihovog standarda.

Šta je potrebno učiniti da bi se sprečilo da se veliki broj ljudi penzioniše rano?
- Dobiće niže penzije ukoliko se ranije penzionišu. To u Jugoslaviji još nije praksa. Ali "održavanje" svakog penzionog sistema je veoma skupo i postojeći broj zaposlenih u Srbiji trenutno ne može da izdržava veliki broj penzionera. U zapoadnoevropskim zemljama to je regulisano mnogo drugačije. Svi koji odu ranije u penziju, penzija im se umanjuje za određeni procenat. Ipak, i kod njih ima propusta. Na primer, svako ko ostane da radi do pune penzije ne dobija procenat povećanja. U nekim zemljama nema razlike u godinama penzionisanja za muškarce i žene, ali u većina većina zemalja, ipak, pravi razliku među polovima.

T. Birač


vesti po rubrikama

^društvo

18:38h

Penzioneri su veliki trošak za svaku državu

18:42h

Šta nas čeka posle donošenja novih medijskih zakona

18:45h Prof. dr Miroljub Radojković o dostupnosti informacija
19:02h Rak i leukemija u porastu
19:06h Nastavak zasedanja Skupštine Srbije: Ukidaju smrtnu kaznu?
19:15h Direktor stavio veto
   


FastCounter by LinkExchange