[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Mlađan Dinkić: Nakaza od države radi izbegavanja referenduma

Bez zajednice po svaku cenu

Solanin predlog pristrastan u korist Crne Gore, ne rešava ništa, ali povećava troškove za Srbiju

BEOGRAD - Zaista sam iznenađen Solaninim predlozima, prema kojima bi dobili jednu nakazu od države, koja ne liči ni na jednu poznatu u svetu i koja bi bila gora od sadašnjeg stanja, gde se ne znaju granice. Takvim predlogom se ništa ne uređuje, ali se zato povećavaju troškovi za Srbiju, kaže Mlađan Dinkić, istupajući kao član Izvršnog odbora G17 plus.

On, takođe, podseća da je Solana prethodno razgovarao s predstavnicima Crne Gore, a da je svojim predlozima "iznenadio Srbiju", kao i da je uoči svog dolaska u Beograd objavio autorski tekst u podgoričkim "Vijestima", gde je rekao da njegov predlog treba da spreči dominaciju Srbije nad Crnom Gorom.

Nama ne treba ni obrnuta zajednička država, u kojoj će Crna Gora dominirati nad Srbijom, što upravo ovi predlozi donose, tvrdi Dinkić ocenjujući Solanu kao pristrasnog u korist Crne Gore. Ili Solana treba da promeni pristup ili da EU promeni pregovarača, kategoričan je Dinkić, koji podseća da ovi predlozi nisu ni na liniji razgovora koje su vodili evropski i naši ekspertski timovi.

Da EU promeni pregovarača ili on svoje stavove

- Nesumnjivo se u pojedinim oblastima mogu naći kompromisna rešenja, ali suština je da se, posle ovog neodrživog predloga koji ne prihvata većina reformskih snaga u Srbiji, a verujem ni većina njenih građana, s ekspertima EU kreiraju rešenja koja će zaista predstavljati zajedničku državu. Solana je očito pošao od pogrešnih pretpostavki da je Srbiji stalo po svaku cenu da ostane u bilo kakvom zajedništvu s Crnom Gorom, da se ovde narodi ne vole i ne žele zajedničku državu, a pošto referenduma u Crnoj Gori ne bi trebalo da bude - evo predlog o Kvazimodo državi, objašnjava Dinkić zašto je rekao da ili njen specijalni izaslanik treba da promeni pristup ili EU treba da promeni pregovarača.

- U nastavku razgovora, kada ponovo dođu pregovarači iz EU, ili treba napraviti jedan ljudski predlog o funkcionalnoj zajedničkoj državi koja može dugoročno da opstane ili građani Crne Gore treba na referendumu da se izjasne da li uopšte hoće takvo zajedništvo. Po svaku cenu, navodna zajednička država s dve valute, dva odvojena spoljnotrgovinska, poreska ili carinska režima nema smisla ni za Srbiju ni za takvu državu.

Poseban apsurd je predlog da bi Srbija, pod firmom zajedničke države, trebala da plaća i dugove Crne Gore, ukoliko ona ne izvrši svoje obaveze, a da istovremeno nema mogućnost kontrole nad ekonomskom politikom koja se tamo vodi, odnosno nad time da li ta politika doprinosi da druga republika bude platežno sposobni dužnik prema inostranstvu.

Solidarna odgovornost prema kreditorima podrazumeva i solidarno punjenje savezne kase i to iz kasa obeju republika, precizira Dinkić.

On neodrživim rešenjem smatra i paritet u ključnim međunarodnim finansijskim organizacijama, smatrajući da bi učešće Crne Gore moralo da bude u skladu s njenim učešćem u društvenom proizvodu takve zajedničke države.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

19:01h

Božidar Đelić: Ne možemo prihvatiti državu koja bi bila "ekonomski Frankenštajn"

19:14h

Mlađan Dinkić: Nakaza od države radi izbegavanja referenduma

19:23h

Poljoprivrednici ulaze u prolećnu setvu istanjenih džepova

19:36h

Uslovi EU za evropsku integraciju SRJ: Jedinstveno tržište i monetarni sistem

19:42h

Otvorena kancelarija poslovnog kluba "Privrednik"

19:55h

Podaci Saveznog zavoda za statistiku: Obućarima najmanje plate

      


FastCounter by LinkExchange