[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U Kačarevu održana nadaleko čuvena, petnaesta po redu Slaninijada

Kad Lala merači

I slanine i švargle, i kobasice i kolenice i krvavice, pa njegovo veličanstvo čvarak. Opet pobedio poštar

- Koljem po kućama. Brzo, kvalitetno i čisto. Dvadeset i pet godina. Po sto svinja godišnje. Ko će prebrojati sve one prasiće, jariće, teliće, jagnjiće? Jedino sanjam tako poneki put, jure me svinje. Al" Bogu fala, ne stignu me. Uteknem, nekako - natenane priča Trajče Georgijevski, najtraženiji majstor u Kačarevu.

S bratom u tandemu došao na nadaleko čuveni vojvođanski vašar slanine, džigernjače, krvavice i čvaraka. Priseća se kako su prošle godine ovenčani slavom overili tradicionalnu "Slaninijadu" u Kačarevu.
- Za samo 17 minuta svinja od 120 kila pretvorila se, kaže u lepo vešto istranžirano meso. Okupio se svet. Rođenim očima ne veruje.

Nije fora da se žuri. Polako, ima vremena. Krmača visi, a brener samo zuji i prlji. Skinem joj kožicu u komadu, taman posla da se baci. Danas su je celu slistili za nepun sat. I to je za jedenje - s ponosom kaže.

Za tri dana slaninarske fešte od dvesta izlagača iz Kačareva, Sefkerina, Skorenovca, Pančeva, Gospođinaca, ali i Mađarske, Nemačke i Austrije svaki prodao po tonu slanine. Dnevno. Već prvi pogled na količinu mesnih đakonija nije bi dovoljan da doktorima digne svu kosu na glavi, a poštovaoce Brižit Bardo svrsta u još čvršći front u borbi za prava na život tih divnih, nedužnih stvorenja. No, kad je Lala mario za holesterol?

Razbaškarilo se po štandovima neverovatnih 20 tona suve, dimljene, kuvane, obične i neobične, jednobojne i šarene. Ma, razne sorte slaninice. Na stranu suvi vratovi, sveži butovi, droždina, taze rebarca, svinjska kolena i pečenice i friške sremske kobasice. Pljeskavicu, krmenadlu u saftu, sudžuk, suvišno je i pominjati. A vašar ko vašar. Vrte se ringišpil i ražnjići, šarene se liciderska srca i svilene bombone, trešti roza produkcija, vri crno vino i hladi pivo u plehanoj kanti, nadvikuje u galami, plače se al" se tuče crni luk naveliko.

I miriše na pušnicu sve do Pančeva. Oplelo se po punim tanjirima, jelo se po improvizovanim kafanama za čistu desetku. Prisutne je malko iznenadila cena od 1200 dinara za kilogram pečene jagnjetine. Al zato slanina u proseku 160.
- Deset kila, moliću lepo. S ove leve gomile. Da prostiš ova desna strana ti je kanda malo masna.
- Deset i frtalj, može? Prodato.

Ponosni su Kačarevci na svoju Slaninijadu. Rado sete prve pre 15 godina nastale uglavnom zahvaljujući lošoj vremenskoj prognozi i ne mnogo boljoj železnici. Takoreći, slučajno.
- Bila pre petnaest godina gadna neka vejavica. A Kačarevci na posao putovali vozom. Za Beograd. Zavejalo tako, zimsko doba, šta ćeš. I sedimo tako u kafani, dangubimo i divanimo. Posvađamo se odjedared čija je slanina bolja. Dogovorimo se da donesemo po parče. Pa na megdan. Da nije bilo tako ne bi Kačarevo i Slaninijada pre sedam godina bili čak šest minuta na CNN-u. Celi svet nas vid"o. A naročito volem što je na ovoj jubilarnoj apsolutni šampion slanine opet poštar. Slavko Georgijevski. Anoniman u široj javnosti, ali u Banatu nadaleko čuven po dobroj slanini - skromno krije Vuko Pešikara da je on bio taj prvi pobednik. Po profesiji poštar, po opredeljenju strasni slaninar i predsednik manifestacije iz hobija.

Bilo je tu još fešti. Proglašenje za glavnu među slaninama, takmičenje u topljenju iste u finalni proizvod - njegovo visočanstvo čvarak. Pa jedna divlja trka za odbeglim prasetom. "Trči, Lalo, trči", čulo se kroz nadignutu prašinu. Pored toga što ga je stigao, skembao, dobio ga je i na poklon izvesni Boško Janković. Pa onda izložba zaboravljenih jela.

- Nisu zaboravljena čim se kuvaju, dobacio je vandaraš iz prikrajka.

Pa tek takmičenje u kuvanju pasulja. E tu je bilo prilično napeto. Desetak takmaca imalo je tačno tri sata na laganoj vatri da skuva rado jestivo domaće meze - pasulj. Posle pištaljke sudija im sipao po tanjir, izmešao, pa se lepo sami međusobno ocenjujte. Takmičari pire u kašiku, a sudija zagrmeo.
- Ti tamo iz publike ne dobacivaj, a ti tu ne prepisivaj.
- Ne, to nije legalno. Ko može od pola kašike da oceni kakav je pasulj. Ta ko se još naj"o od pola kašike? Dok celu kastelu ne pojede ne zna taj ni šta jede.

Pobedio je Radomir Purkar. Braća Ljubomir i Nenad Šajin, zbog kojih preskaču srca lokalnih lepotica s autentičnim vojvođanskim šmekom spremaju se u pohode konkurentskoj Kobasicijadi u Turiji za koji dan.
- Zbog čega je slanina neuporedivo bolja od kobasice? Od slanine uvek možeš da napraviš kobasicu, a obrnuto nikad nećeš postići. Al" ko ne proba...

Tekst i foto: Ivana Ikraš


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:33h

Šta se zaista promenilo u nacionalnoj avio-kompaniji posle petooktobarskih promena (2)

15:59h

U užičkom hotelu "Zlatibor" Svetski festival hrane: Festival uspeo, eksponati pojedeni

16:26h

Milisav Vasić, predsednik nezavisnog sindikata policije, zbog otkaza podneo tužbu na odluku disciplinske komisije

16:47h

U Kačarevu održana nadaleko čuvena, petnaesta po redu Slaninijada

 

 


     


FastCounter by LinkExchange