[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

GLAS SAZNAJE

Predsednik Milo Đukanović prihvatio Solanin plan

Nova vlada u Crnoj Gori ?

Nova tehnička vlada DPS i crnogorske opozicije, jer će liberali otkazati podršku. Đukanović traži od EU da mu se obezbedi maksimum političke autonomije

BEOGRAD - Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, u toku današnjeg dana, kako je "Glasu" potvrdio izvor blizak diplomatskim krugovima, zvanično će odgovoriti Havijeru Solani, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, da će prihvatiti njegov plan za opstanak i preuređenje odnosa u federaciji, što isključuje mogućnost referenduma u Crnoj Gori.

- Đukanović je ranije, lično, prihvatio Solanin plan, ali to sada mora da uradi i zvanično. O "novom" stavu crnogorske vlade razgovaraće se i na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU - tvrdi naš sagovornik.

Bulatović - Za Jugoslaviju

Predrag Bulatović, predsednik SNP, izjavio je da DPS mora odustati od referenduma i nezavisnosti i prikloniti se Evropi. On je istakao "da bi bio zadovoljan da se u očuvanju federacije sačuva i ime - Jugoslavija, ali da bi bio realan i u tome ako se ne bi moglo sačuvati."

Informaciju da je Đukanović ponudio ostavku na sednici Predsedništva DPS, ukoliko njegova stranka prihvati taj plan, naš izvor objašnjava "kao deo političkog marketinga, jer na taj način mora da "uveri" svoje birače da je dosledan svom ranijem stavu o nezavisnosti Crne Gore."

Sagovornik "Glasa" tvrdi da se politička borba prenosi na unutrašnji teren, kao bi "svako dobio što više", i da Đukanović sada traži od EU da mu se obezbedi maksimum političke autonomije.
- Jasno je da posle prihvatanja Solaninog plana liberali neće podržati Đukanovićevu vladu. On će u narednih mesec i po dana formirati "novu" tehničku vladu sa crnogorskom opozicijom čiji bi rok trajanja bio oko šest - sedam meseci, posle čega bi usledili izbori - kaže izvor"Glasa".

Naš sagovornik je demantovao, da Solanin plan predviđa rotirajuće mesto u UN za Srbiju i Crnu Goru "taj termin ne postoji i nije tačno da će se Srbija i Crna Gora menjati na svakih šest meseci u UN". On smatra da će posle preuređenja, federacija zadržati svoje staro ime - Jugoslavija.

D. Gavrilović

 

17. Feb 2002 22:35 (GMT+01:00)

Odbačen apel

PODGORICA (Tanjug) - MIP Crne Gore odbilo je sinoć apel italijanskog premijera Silvija Berluskonija crnogorskom rukovodstvu da prihvati predlog Havijera Solane o preuređenju federacije.
"Ono što je u ovoj poruci izazvalo veliko čuđenje je kako sadržaj, tako i rečnik i ton kojim je pisana. Uz zahtev da se 'unapred i bez odlaganja' usvoje Solanini predlozi izneta je, unapred, osuda eventualne, demokratski donete odluke Skupštine Crne Gore o raspisivanju, Ustavom predviđenog, referenduma", navodi crnogorski MIP.

17. Feb 2002 23:45 (GMT+01:00)

"Snažne preporuke" EU i SAD

Najviši zvaničnici SAD i Evropske unije uputili su poruke crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću da prihvati sugestije visokog predstavnika EU Havijera Solane o očuvanju preuređene federacije Srbije i Crne Gore.
Američki državni sekretar Kolin Pauel, britanski premijer Toni Bler, špansko predsedništvo EU i više drugih premijera i šefova diplomatija evropske petnaestorice su, kako saznaje Beta, uputili poruke Đukanoviću sa "snažnim preporukama" da prihvati Solanine sugestije o rešenju odnosa Srbije i Crne Gore u preuređenoj federaciji, kao najboljem načinu za uključivanje u strukture EU i dobijanje evropske pomoći.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

"Glas" saznaje: Predsednik Milo Đukanović prihvatio Solanin plan

17:40h

Predsedništvo DOS-a sutra i o strategiji saradnje sa Hagom

17:45h

Dragiša Pešić o saradnji s Tribunalom

19:00h

Pelević: Neophodni izbori na svim nivoima

18:10h

U Hagu se nastavlja suđenje Slobodanu Miloševiću

18:25h

Lider LSV kontaktirao s Tribunalom

18:35h

Bujanovac: Bomba na stočnoj pijaci

18:45h

Reagovanja u svetu na uvodnu reč Miloševića u Hagu

19:00h

Čović o podmetnutom eksplozivu: Ostanimo mirni!

19:05h

Da li je na pomolu rešenje parlamentarne krize na Kosmetu?

19:15h

Kosovska Mitrovica: Podmetnut požar u srpskoj crkvi

19:20h

Nastavljen protest glađu članova niškog DSS

19:35h

Lider SPO Vuk Drašković očekuje izbore do kraja godine

19:45h

Rada Trajković optužila Tačija da oživljava "OVK"

19:50h

Zoran Lilić zaobišao dve policijske patrole

      


FastCounter by LinkExchange