[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 18. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Skupi krediti za mala i srednja preduzeća

Za privatnike kamate kao kuća

Kamata od 12 odsto godišnje je nož pod grlom privrednika. Do šest odsto podnošljiva kamata

BEOGRAD - Nakon stečaja velikog broja preduzeća, kao jedan od načina da se reguliše problem velikog broja ljudi koji su ostali bez posla, mnogi spominju razvoj malih i srednjih preduzeća. S druge strane, nezaposleni kažu da nemaju početni kapital kojim bi uleteli u nešto privatno, a preduzetnici koji već imaju otvorena preduzeća žale se da ne mogu da dobiju kredite kojim bi razvili posao i tako eventualno otvorili nova radna mesta. U međuvremenu se situacija utoliko izmenila, što na tržištu ima kapitala, ali ne pod uslovima koji bi za domaće privrednike bili prihvatljivi.

Trgovci prednjače

I pored visokih kamata od 2,5 odsto mesečno za kredit do 30.000 maraka i dva odsto na kredit preko 30.000 maraka, MFB banka je do sada odobrila preko hiljadu kredita u iznosu od 8,8 miliona evra. Prosečan iznos odobrenog kredita je 7.000 maraka. Najviše kredita je otišlo u trgovinu - 57 odsto, zatim u usluge 23 odsto i 20 odsto u proizvodnju. U ovoj banci kažu da nemaju problema sa naplatom i da klijenti redovno izmiruju svoje obaveze.

"Mojić Promet" iz Nove Pazove, proizvođač termoskupljajućih i streč folija i folija za poljoprivredu za polaganje po zemlji, nedavno je preko Novosadske banke dobio kredit od Evropske agencije za rekonstrukciju od 360.000 maraka u opremi.

- Kredit smo dobili na tri godine, sa grejs periodom do godinu dana i kamatom od deset odsto godišnje. Ovo je za proizvodnju teško izdrživa kamata, ali kod nas još nije zaživelo da se krediti odobravaju sa evropskim kamatama od četiri do šest odsto godišnje - priča Miodrag Mojić, generalni direktor ove firme i dodaje da očekuje da će ovaj kredit ipak uspeti da vrate, jer imaju odličan proizvodni program koji je i bio osnova za dobijanje ovog kredita.

Prilikom potpisivanja ugovora između Nemačkog kreditnog zavoda i Cepter banke o kreditnoj liniji od 777.000 evra, Radoslav Veselinović, predsednik Privredne komore Srbije je istakao da se kredit sa godišnjom kamatnom stopom od deset do 12 odsto, po kojoj će Cepter banka odobravati kredite, može prihvatiti samo ako preduzeća dobijeni novac ulažu u obrtna sredstva.

Kod države najpovoljnije

Aleksandar Vlahović, ministar privatizacije, kaže da će se u ovoj godini naročita pažnja posvetiti razvoju malih i srednjih preduzeća, kako kroz kreditni potencijal koji će se za njih obezbediti, tako i kroz razvoj mreže Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja treba da pomogne ovim preduzećima da pripreme adekvatne programe na osnovu kojih će dobiti kredite. Ova Agencija je na području Valjeva, Kragujevca i Leskovca odobrila 50 kredita na rok od jedne do pet godina, s grejs periodom do godinu dana i šest odsto godišnjom kamatom.

- Preduzeća koja ulažu u opremu i razvoj mogu izdržati samo kamatu od šest do devet odsto, zavisno od veličine investicije. Kamata od 12 odsto godišnje je nož pod grlom privrednika, tako da bih se teško odlučio za takav kredit, ako nameravam da ulažem u razvoj firme. Stoga ako želimo da se borimo sa firmama na zapadu, cena kapitala mora da padne, ocenio je tom prilikom Veselinović.

Međutim, banke visoke kamate za ove kredite objašnjavaju još uvek lošim rejtingom i nedovoljno stabilnim tržištem. Po njima su za ovdašnje prilike ovo sasvim prihvatljive kamate. Tako je Meridijan banka iz Novog Sada nedavno izašla sa novim projektom kredita za mala i srednja preduzeća po kamatnoj stopi od 1,5 odsto mesečno, ocenjujući da je to povoljnije, nego što trenutno odobrava MFB, koja zaračunava kamatu od preko 20 odsto godišnje.

Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju se slaže da se u ove kamatne stope za privredu visoke. - Država će preko Fonda za razvoj Srbije uticati na cenu kapitala, na taj način što će odobravati kredite malim i srednjim preduzećima sa godišnjom kamatom od devet odsto sa deviznim pokrićem. Pored toga, deo sredstava koji će dobiti od privatizacije otići će za razvoj malih i srednjih preduzeća, naglasio je Vlahović.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:03h

Skupi krediti za mala i srednja preduzeća

18:18h

Vlada Srbije suspendovala organe upravljanje u IKL

18:39h

Od marta najveće popravke u EPS-u u poslednjih 12 godina

18:52h

Paraćin: Srpska fabrika stakla startovala u privatizaciju

      


FastCounter by LinkExchange