[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Đinđić najavio nemačkim novinama

Izručićemo Milutinovića

BERLIN (Beta) - Zoran Đinđić je izjavio nemačkom ekonomskom listu "Handelsblat"da je spreman da proces protiv Slobodana Miloševića pomogne izručivanjem visokih zvaničnika bivšeg režima.

"U naredna dva meseca će Sudu u Hagu biti izručene četiri osobe osumnjičene kao ratni zločinci. Među njima će biti i sadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović", rekao je Đinđić "Handelsblatu" u Beogradu.

"Time bi srpski premijer ispunio zahteve Haga", piše "Handelsblat" i dodaje da "što se samog suđenja u Hagu tiče, Đinđić - koji je imao ključnu ulogu prilikom hapšenja i izručenja Miloševića - nije optimista".

"Ne nadam se mnogo da će biti obezbeđeni dokazi potrebni da bi Milošević bio osuđen", rekao je Đinđić.

Uprkos otporima koji se očekuju u slučaju izručenja četvorice osumnjičenih Hagu, Đinđić nije, kako je rekao "Handelsblatu", "spreman da plati cenu nove izolacije Srbije".

Govoreći o predsedniku SRJ, Đinđić je dodao da "ukoliko Koštunica nije spreman da prihvati izručenje, neka preuzme vladu i rešava velike ekonomske i socijalne probleme zemlje". Za premijera Srbije je "izručenje četvorice osumnjičenih jedini način da se okonča era Miloševića".

Đinđićevo obećanje da će biti izručen ne samo predsednik Srbije, već i nekadašnji šef Generalštaba Dragoljub Ojdanić, bivši srpski ministar unutrašnjih poslova i Miloševićev savetnik povezano je, piše "Handelsblat", sa ispunjavanjem obećanja koje je Zapad dao o finansijskoj pomoći Srbiji.

Srpski premijer u punom iznosu pomoć od 1,34 milijarde dolara, obećanih na donatorskoj konferenciji u Briselu. "Ta suma predstavlja samo trećinu štete naneta civilnim objektima tokom NATO bombardovanja Srbije", rekao je Đinđić.

Međutim, Evropska unija je zapretila da će ovogodišnju pomoć smanjiti za pedeset miliona evra, što je - imajući u vidu napore koje ulaže Srbija - nešto kao "kazna za uspeh", smatra Đinđić.


vesti po rubrikama

^tema

19:00h

"Glas" prenosi: Uvodna reč odbrane Slobodana Miloševića u Hagu u dva dana se pretvorila u optužbe NATO-a, SAD, Nemačke, kosovskih terorista

19:10h

Reagovanja u svetu: Odlučan žrtveni jarac

19:15h

Reagovanja u zemlji: NATO spremio kaznu?

19:25h

Beograd uzaludno ubeđivao Mladića da se preda

19:40h

Đinđić najavio nemačkim novinama: Izručićemo Milutinovića

 FastCounter by LinkExchange