[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U Orašcu obeležena godišnjica Prvog srpskog ustanka i Dan državnosti, premijer Đinđić poručio

Novi Ustav dovršiće
misiju naših predaka

Nećemo izneveriti one koji su preddva veka poveli Srbiju u Evropu

ARANĐELOVAC - Dan državnosti i godišnjica Prvog srpskog ustanka svečano je obeležena u Orašcu kraj Aranđelovca u Marićevića jaruzi u prisustvu brojnih gostiju iz republike i zemlje, među kojima su bili dr Zoran Đinđić i Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik.

Prisutnima - potomcima ustanika, diplomatskom koru, predstavnicima društvenog i političkog života Šumadije, Srbije i čitave zemlje obratio se dr Zoran Đinđić:

- Na ovom mestu, pre dva veka počela je istorija moderne srpske državnosti. Kao svaka prava i velika istorija i naša je bila teška i bolna, jer je bila istorija borbe za slobodu. Međutim, na isti ovaj dan, samo 30 godina kasnije, obeležavamo i početak srpske ustavnosti i nije ni malo slučajno da govorim o jednom istorijskom, ispravnom instiktu srpskog naroda, da je želja za slobodu i vlastitu državu pala u istu tačku kada i pokušaj da ta država dobije i svoj ustav. Naši preci su želeli da to bude uređena država, da u toj državi vlast bude kontrolisana, da ta država na pravima građana, na ravnopravnosti, na zaštiti privatne svojine i privatnosti ljudi i već u prvom kratkotrajnom ustavu sadržano je i ono što je i obaveza i ideja svih potonjih slobodarskih ustava u Srbiji - rekao je u Marićevića jaruzi Đinđić.

Svečanost u Topoli

Svečanom akademijom i premijerom dokumentarnog filma "Šuma ti je mati", reditelja Đorđa Kadijevića i scenariste Milovana Vitezovića, Topola je obeležila 198. godišnjicu Prvog srpskog ustanka. "Danas smo u Topoli ponosni što naša deca odrastaju slobodno na kamenim razvalinama Karađorđevog grada, venčavaju se i krste u Karađorđevoj crkvi, što znaju i prstom pokazuju Karađorđev konak", rekao je na svečanosti predsednik Skupštine opštine Topola Miomir Tadić.

- I danas i u godini kada je na našem političkom dnevnom redu novi ustav Srbije, mi moramo da se vratimo na te temelje, na ono što je u našoj tradiciji najvrednije. Naša današnja situacija nije toliko dramatična, ali po nečemu možda je i slična, i mi danas se borimo za slobodu, i mi tražimo temelje svoje ustavnosti. Danas, srećom ta borba za slobodu i borba za oslobađanje predrasuda, posle nekoliko decenija ideološkog mraka mi moramo da se oslobodimo, oplodimo svoj duh, da oslobodimo svoju istoriju, svoju tradiciju, da ono što je bilo kao zdravo korenje zatrpamo, da ga pustimo da ih njega izniknu mladice, da ponovo naš narod živi u skladu sa samim sobom, ne u skladu sa nametnutim idejama i ideologijama, nego u skladu sa svojim sposobnostima, sa svojim željama, talentima, a oni su brojni.

Naš zadatak je da tu slobodu koju imamo krunišemo jednim ustavom koji će dovršiti misiju naših predaka, a to je moderna srpska država - evropska, građanska, slobodna. Po onome što je pre dva veka na ovom mestu započeto, sadržana je velika obaveza i inspiracija. Ja sam siguran da mi možemo da tu veliku obavezu ponesemo i da nećemo izneveriti one koji su pre dva veka krenuli u istorijsku misiju vraćanja srpskog naroda na evropsku scenu.

Prisutnima se obratio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević koji je između ostalog rekao da je Orašac rodno mesto moderne Srbije, a Sretenje njen rođendan i najsrećniji dan njene novije istorije. Posle pet vekova ropstva Srbija se na ovom mestu srela sa sobom, slobodom i svetom.

- Ona se vraća na ovo mesto među narodima koje je davno izborila, a nedavno izgubila. Na ovaj slavni dan hoću da podsetim da je to slavno mesto među narodima Srbija izborila predvođena i mojim precima - rekao je Aleksandar Karađorđević.

Dodeljena je nagrada "Odzivi Filipu Višnjiću" Milovanu Danojliću za rodoljubivo pesnišvo. Izveden je scenski prikaz "Iz ledene jaruge" po tekstu Danka Popovića uz učešće dramskih umetnika iz Beograda i hora Sremske eparhije i vokalne grupe "Moba". Visoki gosti posetili su u popodnevnim časovima Mauzolej na Oplencu.

Z. Janjević


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Predsedništvo DOS-a u utorak o radu oba parlamenata

17:35h

Stvara se i treći blok unutar DOS-a

17:45h

Đukanović informisao DPS o sastanku sa Solanom

18:00h

SAD još jednom ponovile: Za Crnu Goru u SRJ

18:15h

Čović podržao zahteve Mitrovčana

18:30h

Mitrovički Srbi nastavljaju protest

18:40h

Štajner: Slede razgovori s kosovskim liderima

18:55h

Rasim Ljajić: Bošnjacima odgovara opstanak federacije

19:10h

Đinđić u Orašcu poručio: Novi Ustav dovršiće misiju naših predaka

19:20h

Đinđić u Kragujevcu: Odbrana Miloševića politički neodgovorna

      


FastCounter by LinkExchange