[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Mitrovički Srbi nastavljaju protest

Unmik ostaje pri odluci

Reagovao i predsednik SRJ Vojislav Koštunica

BEOGRAD - Protest Srba zbog ukidanja Skupštine opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice se nastavlja. Unmik, međutim, ne odustaje od svoje odluke da otvori kancelariju za zajednice u kojoj će 70 zaposlenih, od kojih je 25 na obuci, pružati usluge svim nacionalnostima.

Novo opštinsko telo imaće stepen kompentencija kakav imaju lokalne vlade. Kancelarija će, najavljuju u Unmiku, biti otvorena kada budu obavljene sve pripreme. Oko 200 zaposlenih u SO u severnom delu grada strahuju da će, kada počne da radi kancelarija, ostati bez posla, jer se očekuje da im i zvanično bude zabranjen rad.

Za samoupravu Srba

Srpski pokret otpora podržao je pismo predsednika SRJ Vojislava Koštunice. "Nedopustiv je dosadašnji inferioran odnos najviših organa vlasti prema problemima", piše u saopštenju SPOT-a. Pokret zahteva od DOS-a, Savezne i Republičke vlade da podrže predlog osnivanja srpske lokalne samouprave u sredinama s pretežno srpskim stanovništvom.

Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica pozvao je prekjuče najviše zvaničnike vlada Srbije i SRJ da od Misije UN na Kosmetu zatraže da zaštite srpsko i drugo nealbansko stanovništvo u Kosovskoj Mitrovici i Štrpcu. Od saveznog i republičkog premijera Dragiše Pešića i Zorana Đinđića i predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Nebojše Čovića, on je zatražio da "pomno razmotre najnovije događaje u Kosovskoj Mitrovici i one nešto ranije u Štrpcu i da kroz Visoku radnu grupu za sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN i na druge raspoložive načine zatraže od Unmika da preduzme odgovarajuće mere i zaštitu srpskog i drugog nealbanskog življa u tim opštinama".

Koštunica upozorava da je povlačenje ishitrenih poteza, kao što je postavljanje Albanca za predsednika većinski nealbanske opštine Štrpce, ili ukidanje opštine i otvaranje kancelarije lokalnih zajednica u severnom delu Kosovske Mitrovice, svesno ili nesvesno obeshrabrenje kursa koji jedini može doprineti uspostavljanju mirnog, stabilnog, multietničkog, multikulturnog i multikonfesionalnog Kosova".

Pismo slične sadržine predsednik Koštunica uputio je i novoimenovanom šefu Unmika Mihaelu Štajneru.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Predsedništvo DOS-a u utorak o radu oba parlamenata

17:35h

Stvara se i treći blok unutar DOS-a

17:45h

Đukanović informisao DPS o sastanku sa Solanom

18:00h

SAD još jednom ponovile: Za Crnu Goru u SRJ

18:15h

Čović podržao zahteve Mitrovčana

18:30h

Mitrovički Srbi nastavljaju protest

18:40h

Štajner: Slede razgovori s kosovskim liderima

18:55h

Rasim Ljajić: Bošnjacima odgovara opstanak federacije

19:10h

Đinđić u Orašcu poručio: Novi Ustav dovršiće misiju naših predaka

19:20h

Đinđić u Kragujevcu: Odbrana Miloševića politički neodgovorna

      


FastCounter by LinkExchange