[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Đukanović informisao DPS o sastanku sa Solanom

Nastaviti razgovore
s predstavnicima EU

BEOGRAD - Razgovori s visokim predstavnikom Evropske unije, Havijerom Solanom, o budućim odnosima Srbije i Crne Gore treba da budu nastavljeni, zaključeno je na prekjučerašnjoj sednici Predsedništva Demokratske partije socijalista. Predsednik Crne Gore i DPS-a, Milo Đukanović, informisao je vrh stranke o toku briselskog sastanka sa Solanom, kao i o razgovorima koje je nakon toga imao s koalicionim partnerima.

- Smatramo da treba sačekati do kraja februara i videti šta će doneti razgovori s predstavnikom EU, odnosno da li će biti postignut sporazum ili će biti organizovan referendum - kaže Igor Lukšić, portparol DPS-a. On naglašava da je Predsedništvo ove partije procenilo da je referendum "neosporno pravo građana Crne Gore."

Spremni smo za dijalog, ali ne o referendumu

BEOGRAD - Otvoreni smo da, ukoliko DPS pristane da preuredi jugoslovensku federaciju, razgovaramo o donošenju novog ustava, a na poziv oko dogovora za referendum nećemo se odazvati. SNP neće povlačiti nijedan potez sam, već samo u okviru Koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" - rekao je Predrag Bulatović, predsednik SNP-a. On je pozvao DPS da prihvati Solanine predloge o uređenju budućih odnosa u SRJ, ocenjujući da bi takav potez omogućio međupartijske razgovore u Crnoj Gori o preuređenju federalne države.

V. N. - D. G.

Komentarišući najavu Liberalne stranke da će uskratiti podršku manjinskoj vladi ako ne bude organizovan referendum, Lukšić kaže:
- Verujem da do toga ipak neće doći. Najbolje bi bilo kada bi liberali ušli u vladu, koja treba da pripremi političku platformu za dalje pregovore s međunarodnom zajednicom o budućim odnosima sa Srbijom.

Slavko Perović, portparol LS-a, međutim, kaže da ta partija nije dobila nikakav poziv za učešće u izvršnoj vlasti. U jučerašnjem saopštenju liberali su optužili DPS da je "odbijanjem zakona o referendumu unela sumnju kod evropskih partnera u iskrenost zalaganja za reformski proces i da su ti postupci oslabili snage koje se zalažu za nezavisnost."

"Rezultat je očigledan. Crna Gora je umesto u proces referenduma uvedena u proces pregovora s krajnje neizvesnim ishodom. LS i dalje ostaje na stanovištu da je referendum jedini efikasan način putem kojeg Crna Gora može da reši svoje državno pitanje", stoji u saopštenju LS-a.

Portparol Socijaldemokratske partije, Novak Adžić, juče je izjavio da će ta partija "istrajati na zahtevu za organizovanje referenduma o nezavisnosti Crne Gore" i ocenio da "nepravednim pritiscima iz Brisela treba eksplicitno reći "ne".

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Predsedništvo DOS-a u utorak o radu oba parlamenata

17:35h

Stvara se i treći blok unutar DOS-a

17:45h

Đukanović informisao DPS o sastanku sa Solanom

18:00h

SAD još jednom ponovile: Za Crnu Goru u SRJ

18:15h

Čović podržao zahteve Mitrovčana

18:30h

Mitrovički Srbi nastavljaju protest

18:40h

Štajner: Slede razgovori s kosovskim liderima

18:55h

Rasim Ljajić: Bošnjacima odgovara opstanak federacije

19:10h

Đinđić u Orašcu poručio: Novi Ustav dovršiće misiju naših predaka

19:20h

Đinđić u Kragujevcu: Odbrana Miloševića politički neodgovorna

      


FastCounter by LinkExchange