[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Četvorica lidera najavila u Novom Sadu

Stvara se i treći
blok unutar DOS-a

NOVI SAD - Branislav Kovačević, Rasim Ljajić, Jožef Kasa, Miodrag Isakov i Nenad Čanak, lideri Lige za Šumadiju, Sandžačke demokratske partije, Saveza vojvođanskih Mađara, Reformista Vojvodine i Lige socijaldemokrata Vojvodine, najavili su nakon sastanka održanog u Novom Sadu stvaranje trećeg bloka unutar DOS-a.

Namera je da se, "zbog situacije u zemlji i krize u DOS-u", ne samo reaktivira Savez demokratskih partija, koji je ovih pet stranaka zajedno sa SDU Žarka Koraća tvorilo pre formiranja DOS-a, nego i institucionalizuje njegova struktura i stvore "trajni koalicioni organi"."SDP će se profilisati kao osnova za stvaranje trećeg, uveliko nedostajućeg bloka na političkoj sceni Srbije. Taj blok treba da čine organizacije građanske, regionalističke i socijaldemokratske orijentacije", saopšteno je nakon sastanka.

Za smirivanje u DOS-u

"Naš je cilj da doprinesemo, koliko je to moguće, stabilizaciji prilika unutar DOS-a, i smatramo da ćemo to postići upravo koordinacijom među članicama SDP-a. Pored toga, želimo da kao grupacija stranaka damo svoj doprinos budućem ustavnom ustrojstvu Srbije i Jugoslavije, i tu tom pravcu ćemo ponuditi jasnu političku platformu", izjavio je predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić.

U prvom komentaru posle "novosadskog samita" lidera SDP, Nenad Čanak je za "Glas" rekao da će prvi koraci koalicije, nakon profilisanja njenih organa, biti popularisanje ideje "trećeg puta" i među političkim partnerima, ali pogotovu među građanima.

"Lično duboko verujem da pitanje demokratizacije u Srbiji nije pitanje personalnih nego sistemskih promena. I to ne sistemskih u smislu izgleda države, nego u smislu dominantnog stanja političke misli. Mi se, naime, nismo pomakli nijedan milimetar od i dalje dominantnih velikosrpskih hegemonističkih ideja, niti od nacionalsocijalističkih zabluda koje još dodatno potencira Miloševićevo suđenje.

Naime, ovo suđenje je u Srbiji dočekano potpuno nespremno, jer ljudi i dalje nisu upoznati sa onim što se stvarno događalo u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu, sa onim što se događalo u samoj Srbiji - od etničkih čišćenja na teritoriji Vojvodine do proganjanja političkih i nacionalnih manjina. Zbog toga je ovoj zemlji strateški potrebna opcija koja će ponuditi drugi tip razmišljanja, kakvog u Srbiji trenutno retko gde da ima, a očigledno da za njim postoji potreba, kako se ne bi cela ova zemlja stalno vrtela u zatvorenom krugu "liberalne" i "konzervativne" opcije unutar velikosrpskog nacionalsocijalizma", rekao je Čanak.

Biće ih još?

Lider Lige za Šumadiju Branislav Kovačević rekao je da će povodom predstojeće rekonstrukcije Vlade Srbije članice SDP-a razgovarati sa Zoranom Đinđićem o mogućem većem učešću u njegovom kabinetu. Predsednik SVM-a Jožef Kasa najavio je da će s formiranjem novog bloka ostale članice DOS-a biti upoznate na sednici Predsedništva koalicije, dok je prvi čovek RV-a Miodrag Isakov ocenio da bi se SDP-u mogli priključiti, pored SDU, i Orlićeva SD, GSS i stranke iz koalicije DAN.


M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Predsedništvo DOS-a u utorak o radu oba parlamenata

17:35h

Stvara se i treći blok unutar DOS-a

17:45h

Đukanović informisao DPS o sastanku sa Solanom

18:00h

SAD još jednom ponovile: Za Crnu Goru u SRJ

18:15h

Čović podržao zahteve Mitrovčana

18:30h

Mitrovički Srbi nastavljaju protest

18:40h

Štajner: Slede razgovori s kosovskim liderima

18:55h

Rasim Ljajić: Bošnjacima odgovara opstanak federacije

19:10h

Đinđić u Orašcu poručio: Novi Ustav dovršiće misiju naših predaka

19:20h

Đinđić u Kragujevcu: Odbrana Miloševića politički neodgovorna

      


FastCounter by LinkExchange