[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Predsedništvo DOS-a u utorak o radu oba parlamenata

Dolazi i Koštunica?

Na raspravu čekaju predlozi za pomirenje, Hag, povratak DSS-a u Vladu Srbije

BEOGRAD - Sednica Predsedništva DOS-a održaće se 19. februara u 18 sati u sedištu ove koalicije, najavio je Dragoljub Mićunović, predsednik DC-a, koji će predsedavati sastankom. Poslednjoj sednici, koja je održana u decembru, osim predstavnika DSS-a, prisustvovali su svi ostali lideri vladajuće koalicije, ali se sada očekuje da će Predsedništvo biti u punom sastavu.

Na dnevnom redu, kako je saopštila informativna služba DC-a, biće rasprava o radu republičkog i saveznog parlamenta, u kojima su poslanici članica DOS-a više puta nejedinstveno istupali. Ova tema trebalo bi da otvori pitanje odnosa u koaliciji, a kako je Mićunović nedavno rekao novinarima, da bi se oni stabilizovali, trebalo bi da se razmotre svi planovi za pomirenje i opstanak saveza, koje su predložili neki od lidera.

A Hag i Maršićanin?

Predsedništvo DSS-a ponovo je podržalo Dragana Maršićanina, potpredsednika stranke, kao kandidata za novog saveznog ministra finansija. Deo poslanika DOS-a nije bio za to kada se krajem januara glasalo u Veću građana saveznog parlamenta, a još tada se najavljivalo da će se o tome razgovarati na sednici DOS-a. Takođe, novinarima je više puta bilo rečeno da se članovi vladajuće koalicije moraju usaglasiti i o pitanju saradnje s Haškim sudom i donošenjem zakona kojim bi se ona regulisala.

Posle predloga Miroljuba Labusa (G17 plus) i Gorana Svilanovića (GSS) koji predviđa, osim moratorijuma na sukobe u DOS-u i rekonstrukciju Vlade Srbije, i da se međusobnim ustupcima postigne kompromis između DS-a i DSS-a, stranka predsednika SRJ ponudila je svoj plan koji je umnogome saglasan s prethodnim, ali se sugeriše redefinisanje postojećeg ili zaključenje novog sporazuma koji će urediti odnose među članicama DOS-a uz sankcije prema prekršiocima. Taj sporazum sadrži, između ostalog, izbor nove dosovske vlade Srbije, čija bi struktura bila odraz snaga u Skupštini, stavljanje van snage protivustavnih Vladinih uredbi, kao i izradu predloga novog ustava Srbije do kraja juna, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja septembra ove godine.

Mićunović je ponudio da se analizom postojećeg koalicionog sporazuma, uz dogovor, isprave greške, a Nebojša Čović (DA) preporučuje nov ugovor s jednogodišnjim zadacima koje treba obaviti. U tom periodu Čović predlaže moratorijum na sukobe u koaliciji i kazne za one koji prekrše dogovor.

S obzirom da je premijer Zoran Đinđić najavio personalne promene u kabinetu, a da je Predsedništvo DSS-a nedavno razmatralo pitanje povratka u Vladu, iako nije zvanično najavljena kao predmet rasprave, moguće je da će vrh DOS-a i o tome razgovarati.

Kako "Glas" saznaje, DSS prihvata svaki razgovor, ali ne odustaje od svog stava - da se neće vraćati u Vladu Srbije dok ona ne promeni način svog rada. Izvor "Glasa" tvrdi da ova stranka neće pristati na trgovinu ministarskim mestima.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Predsedništvo DOS-a u utorak o radu oba parlamenata

17:35h

Stvara se i treći blok unutar DOS-a

17:45h

Đukanović informisao DPS o sastanku sa Solanom

18:00h

SAD još jednom ponovile: Za Crnu Goru u SRJ

18:15h

Čović podržao zahteve Mitrovčana

18:30h

Mitrovički Srbi nastavljaju protest

18:40h

Štajner: Slede razgovori s kosovskim liderima

18:55h

Rasim Ljajić: Bošnjacima odgovara opstanak federacije

19:10h

Đinđić u Orašcu poručio: Novi Ustav dovršiće misiju naših predaka

19:20h

Đinđić u Kragujevcu: Odbrana Miloševića politički neodgovorna

      


FastCounter by LinkExchange