[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. februar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Misteriozna tragedija u beogradskoj školi "Sveti Sava"

Ubilo se dvoje gimnazijalaca

Andrea Jevtić učenica III-2 skočila s osmog sprata, a Filip Tomović, đak III-1 pucao sebi u čelo. Na zidu škole pre nekoliko dana napisan grafit "SEKTA"

BEOGRAD - Dvoje učenika beogradske gimnazije "Sveti Sava" izvršilo je samoubistvo u razmaku od tri dana. Andrea Jevtić, učenica III-2, bacila se s prozora svoje sobe, s osmog sprata, u noći između nedelje i ponedeljka, a Filip Tomović, đak III-1, nestao je istog dana, a pronađen je mrtav u sredu na deponiji kod Dunava.

Nestanak Filipa Tomovića, iz Uralske ulice s Karaburme, prijavljen je policiji u ponedeljak, a posle dva dana pronađen je mrtav. Pucao je sebi u čelo iz očevog pištolja.

Grafit na zidu

Direktorka se priseća da su joj učenici, pre nekoliko dana, prijavili novi grafit koji se pojavio na zidu. Odlazimo do samog ulaza u dvorište gimnazije. Na zidu s desne strane srebrnim sprejom napisano je velikim slovima "SEKTA". Pored slova su i neki simboli koje niko od učenika i profesora ne zna da protumači. Ovaj grafit možda i nema veze s tragedijama učenika, ali pomalo je čudno da se pojavio uoči nesrećnih događaja.

Profesorka Ljiljana Đokić, direktor Gimnazije "Sveti Sava", dvoumi se da li treba započinjati razgovor s novinarima. S jedne strane, razmišlja da treba zaštiti Andreinu i Filipovu porodicu, a s druge strane treba uputiti i apel javnosti za zaštitu dece od ovakvih tragedija.

- Ovo je tragedija za sve nas. Odmah smo kontaktirali s Ministarstvom prosvete i policijom, ali još ništa zvanično nismo dobili. Posetili su nas Refik Šaćibović, pomoćnik ministra prosvete, kao i psiholog iz Ministarstva, da se dogovorimo o merama prevencije koje treba dalje preduzeti kako bismo zaštitili učenike - vidno potresena rekla je direktorka Ljiljana Đokić.

Prema njenim rečima, Andrea i Filip bili su deca iz porodica intelektualaca i svakako ne siromašnih. Andrea je bila odličan đak, naizgled imala je sve preduslove za srećnu mladost. S druge strane, Filip je bio od one dece koja imaju sve ocene od jedinica do petica. Takođe je bio od takvih đaka koji tome ne pridaje veliku važnost. Direktorka ističe da njihova samoubistva nemaju nikakvu povezanost.
- Bili su omiljeni u školi. Drugovi i drugarice nisu primetili ništa sumnjivo u njihovom ponašanju - kaže direktorka Đokić.

Poruke mobilnim

Odjednom se prolama jauk sa sprata. Tetkice i dežurni profesor trče na sprat, devojčica s čašom u ruci, trči po šećer i vodu. Tetkica joj daje i pita: "Šta se desilo".
- Neko je mojoj drugarici poslao poruku preko mobilnog telefona: "Majka ti se šlogirala" - odgovara devojčica, trčeći.
Posle pet minuta, dolazi profesor fizičkog:
- Strašno, to su za njih šale. Zvala je, jer njenoj majci stvarno jutros nije bilo dobro, ali ništa ozbiljno. Na sreću, ništa se nije desilo, neko se šalio. Puni su nekog čemera i negativne energije. Valjda je to posledica svega što smo preživeli poslednjih godina - komentariše profesor fizičkog.

Andrea Jevtić je sahranjena u utorak na Bežanijskom groblju u Beogradu, a Filipa će sahraniti danas. Direktorka, profesori i učenici Gimnazije "Sveti Sava" u očaju se pitaju "Zašto...?"
- Teško je kada čujete za bilo koga da je stradao, a posebno ako se radi o deci koja imaju samo 18 godina. Ostaje neizbežno pitanje "Zašto... bez traga... bez poruke...?" - kaže Ljiljana Đokić.

- Nisam ih baš dobro poznavala, jer nisu bili u mojoj smeni, ali znam da su bili lepi i veseli. Kada smo, posle Andree, čuli i za Filipa, to je bilo strašno. Kada su u sredu javili da je Filip pronađen mrtav, nije bilo nastave. Druga smena, njihovi drugovi i profesori tu vest su teško primili. Škola je odzvanjala od jauka i plača - suznih očiju priča jedna od spremačica u gimnaziji.

Na ulaznim vratima škole Filipova umrlica. Učenici bez reči prilaze. Na njihovim licima i u očima pomešani bol i strah.
- Ako je to uradio Filip, šta će tek biti sa onima što su u "bedaku" - kaže jedan od učenika svom drugu.

- Da li smo mogli nešto da uradimo da ih sprečimo - pita svoju drugaricu.
- Kako kada se na njima nije videla nikakva promena. Kaži kako - drhtavim glasom i sa suzama u očima joj odgovara druga učenica.

Kristina Vlahović


vesti po rubrikama

^hronika

18:38h

Ubilo se dvoje gimnazijalaca iz beogradske škole "Sveti Sava"

18:43h

Otac Filipa Tomovića sumnja: "U školi se nešto čudno dešava"

18:51h

Direktorka Ljiljana Đokić kaže: Tražila sam test na drogu

18:59h

Ministar Knežević o tragediji; psiholog Jelena Vlajković ocenjuje: Timovi za krizne intervencije

19:07h

Delimustafiću još mesec dana pritvora

19:14h

Alibunar: Uhapšen jer je iz nehata ranio brata

      


FastCounter by LinkExchange